Rusijos „stebuklingieji ginklai“: štai kas ukrainiečiams fronte iš tiesų kelia didžiausias problemas

Rusijos karinės oro pajėgos palei daugmaž 1000 kilometrų ilgio fronto liniją su Ukraina kasdien paleidžia šimtą sparnuotųjų bombų.

 Rusijos sklendžiančiųjų bombų KAB paleidimui dažniausiai naudojami naikintuvai bombonešiai „Su-34“.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijos sklendžiančiųjų bombų KAB paleidimui dažniausiai naudojami naikintuvai bombonešiai „Su-34“.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2024, 7:40 PM

Sklendžiančios bombos KAB yra rusų „stebuklingasis ginklas“, rašoma ukrainietiškame „Telegram“ kanale „Deep State“, kurį cituoja „Forbes“. Ir ukrainiečiai „praktiškai neturi jokių atsakomųjų priemonių“.

Kad įsivaizduotume, kokia pavojinga padėtis šiuo metu yra Ukrainos pajėgoms, prisiminkime, kad užteko 125 KAB bombų per dieną per kelias dienas, kad Ukrainos kariuomenės 110-osios mechanizuotosios brigados Avdijivkos – buvusios ukrainiečių tvirtovės Rytų Ukrainoje – gynyba būtų įveikta.

Žinoma, brigada turėjo ir kitų problemų – visų pirma beviltišką artilerijos šaudmenų trūkumą.

Tačiau KAB buvo paskutinis lašas. „Visi pastatai ir statiniai tiesiog virsta duobėmis, vos pasirodžius vienai KAB“, – rašė Ukrainos 3-iosios šturmo brigados, kuri vasario viduryje dengė Avdijivkos įgulos atsitraukimą, karys Jegoras Sugaras.

Gali būti, kad smarkiai išplėtus Ukrainos fronto priešlėktuvinę gynybą, pavyktų sumažinti Rusijos sparnuotųjų bombonešių pranašumą. Ukrainos karinės oro pajėgos maždaug vasarį perkėlė dalį 150 km nuotolio raketų „Patriot“ žemė-oras baterijų prie rytinės fronto linijos ir sugebėjo numušti net 13 Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvų-bombonešių „Su-34“ ir juos lydinčių „Su-35“.

Dėl to sklandančiųjų bombų naudojimo tempas buvo šiek sulėtėjęs. Tačiau maždaug kovo 8 d. Rusijos dronas už 30 km nuo fronto linijos pastebėjo judančią „Patriot“ bateriją – ir paleido balistinę raketą „Iskander“, kuri susprogdino du ukrainiečių paleidimo įrenginius.

Ukrainos karinės oro pajėgos turi tik tris amerikiečių gamybos „Patriot“ baterijas – iš viso apie tris dešimtis paleidimo įrenginių. Negaudamos tolesnės JAV pagalbos, oro pajėgos negalėjo rizikuoti prarasti daugiau „Patriot“ – nes tarnyba taip pat bando apginti Ukrainos miestus nuo Rusijos raketų.

Taigi, kovo viduryje buvo nutrauktas bombonešių stabdymas, ir bombardavimas atsinaujino – per dieną jų būdavo paleidžiama po šimtą. Standartinė Rusijos taktika šiuo metu yra tokia: „Su“, pasak „Deep State“, „laisto“ ukrainiečių įgulą KABais, o tada rusų pėstininkai atakuoja mažomis, bet dažnomis „banzai atakomis“.

„Nepaisant tam tikro fronto stabilizavimosi mėnesio pradžioje, priešas per pastarąsias 10 dienų surengė daug atsitraukimų ir „banzai atakų“, – šeštadienį pranešė „Deep State“.

Neaišku, kaip ukrainiečiai galėtų užbaigti KAB krizę. Ukrainos generolas leitenantas Ivanas Gavriliukas nurodė, kad padėti turėtų į Ukrainos karines oro pajėgas atvykę atvykę europietiški „F-16“ naikintuvai.

Taip, tai įmanoma, rašo „Forbes“. „F-16“ turi geresnius jutiklius, savigynos sistemas ir raketas nei dabartiniai oro pajėgų naikintuvai „Su“ ir „MiG“. Jei Kijevas pasiryš rizikuoti „F-16“ – vos 50 ar 60, kuriuos jis turėtų pradėti gauti nuo šio pavasario ar vasaros – jam gali pavykti įveikti sklandančiąsias bombas gabenančius bombonešius.

Tačiau gali praeiti nemažai laiko, kol „F-16“ lėktuvų susikaups pakankamai daug, kad jie galėtų ką nors pakeisti. Tuo tarpu Ukrainos karinės oro pajėgos prieš Rusijos bombonešius gali panaudoti tik antžemines oro gynybos priemones.

Neskaitant rizikos oro gynybos įguloms, šios įgulos taip pat turi mažai tam tikrų tipų raketų, teigia I. Gavriliukas.

Tai akivaizdi užuomina į geriausias oro pajėgų raketas „Patriot“, kurios dažniausiai gaminamos Jungtinėse Valstijose. Jei JAV respublikonai nenusileis ir nepatvirtins ilgai atidėliojamo 61 mlrd. dolerių finansavimo Ukrainos karo veiksmams, ukrainiečiai gali niekada neturėti pakankamai raketų „Patriot“, kad galėtų pasipriešinti sparnuotosioms bomboms, kurios dabar yra Rusijos laimėjimų mūšio lauke pagrindas.

„Dėl šių ir kitų veiksnių Ukrainos gynybos pajėgoms sunku vykdyti agresoriaus atmušimo užduotis“, – teigia I. Gavriliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.