Rusai skelbia kuriantys naują ginklą

Šis savaeigis sunkusis termobarinis ginklas naudos naujo tipo šaudmenis ir pasižymės didesniu ugnies nuotoliu – tačiau kol kas tai tik eksperimentinis modelis.

 Perimtas rusų „TOS-1A Soncepiok“, dabar kovojantis ukrainiečių „Da Vinčio“ batalione. „TOS-3 Drakon“, kaip ir „TOS-1“, kuriamas ant vikšrinės važiuoklės.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Perimtas rusų „TOS-1A Soncepiok“, dabar kovojantis ukrainiečių „Da Vinčio“ batalione. „TOS-3 Drakon“, kaip ir „TOS-1“, kuriamas ant vikšrinės važiuoklės.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 11:14 AM, atnaujinta Apr 10, 2024, 11:53 AM

Rusijos Federacijos karinė pramonė teigia sukūrusi pirmąjį eksperimentinį termobarinių raketų paleidimo įrenginį „TOS-3 Drakon“ – arba, kaip vadinama Rusijoje, sunkiąją liepsnosvaidžio sistemą. Apie tai pranešė korporacijos „Rostek“ įprastinės ginkluotės, šaudmenų ir specialiosios chemijos klasterio pramonės direktorius Bekchanas Ozdojevas.

„Sukurtoje transporto priemonėje ant vikšrinės bazės bus sumontuota nauja paleidimo sistema. Ji padidins šaudymo nuotolį, [leis] naudoti naujus šaudmenis“, – pažymėjo jis, kalbėdamas apie naująjį „TOS-3“. Galima prisiminti, kad įvairių šaltinių duomenimis, „TOS-1A Soncepiok“ šaudymo nuotolis yra 6–10 km, o „TOS-2 Tosočka“ esą gali šaudyti 16–25 km atstumu. Tačiau šis „TOS-3 Drakon“ parametras lieka nežinomu.

Jokios kitos informacijos apie gaminį nebuvo paskelbta. Tačiau „Defense Express“ primena, kad 2024 m. vasario pradžioje mašinų gamykla „Omsktransmaš“ užpatentavo „TOS-3 Drakon“ kūrimą. Kaip sekė iš ribotos informacijos, kurią pateikė patento aprašymas, naujoji raketų sistema turėjo išspręsti problemas, aptiktas kovinio panaudojimo mūšio lauke metu naudojant ankstesnės kartos sunkiuosius liepsnosvaidžius, konkrečiai „TOS-1A Soncepiok“ ir „TOS-2 Tosočka“.

Nors abi esamos sunkiosios ugniasvaidžių sistemos tebėra pavojingi ginklai, tačiau dėl riboto „TOS-1A“ veikimo nuotolio šiai mašinai nuolat kyla pavojus, kad ją sunaikins Ukrainos bepiločiai – kas pastaruoju metu gana dažnai ir pasitaiko. Be to, paprastai užtenka vieno tikslaus pataikymo į šaudmenų prikrautą transporto priemonę, kad būtų užtikrintas sunaikinimas.

Šie nuostoliai paskatino rusų ginklų gamintojus užpatentuoti „specialų“ „TOS-1A Soncepiok“ apsaugos komplektą, neva apsaugantį pažeidžiamą ir lengvai pastebimą įrenginį nuo valdomų prieštankinių raketų ir FPV dronų – nors iš esmės tai tas pats sprendimas, kuris jau nuolat montuojamas ant tankų „T-90“.

Kalbant apie „TOS-2 Tosočka“, šis raketų paleidimo įrenginys šiemet pirmą kartą buvo pastebėtas Ukrainos mūšio lauke – ir nors jo ratinė važiuoklė užtikrina didelį mobilumą asfaltuotais keliais, panašu, kad rusai savo naujajam „TOS-3“ mieliau renkasi seną gerą visureigio tanko važiuoklę, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste