DI, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas

Praėjusią savaitę iki raudonumo įkaitusiose dirbtinio intelekto (DI) lenktynėse debiutavo naujas žaidėjas – didžiausius pasaulio socialinius tinklus valdanti „Meta“. Bendrovė pristatė DI asistentą „Meta AI“, kuris bus integruotas į „Facebook“, „Messenger“, „Instagram“ ir „WhatsApp“ bei padės šiomis platformomis naudotis dar patogiau. „Telia“ Skaitmeninės pažangos centras dalinasi pagrindinėmis „Meta AI“ naujovėmis.

 Ne vienam apžvalgininkui pro akis nepraslydo įdomi detalė – net jeigu vartotojas nuspręs „Meta AI“ nesinaudoti, asistento nebus galima visiškai išjungti.<br> Adobe Stock nuotr.
 Ne vienam apžvalgininkui pro akis nepraslydo įdomi detalė – net jeigu vartotojas nuspręs „Meta AI“ nesinaudoti, asistento nebus galima visiškai išjungti.<br> Adobe Stock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2024, 11:27 AM

„Meta AI“ galimybės iš esmės nesiskiria nuo tų, kurias siūlo „ChatGPT“ ir „Google Gemini“. Jis gali vykdyti paiešką internete, pateikti glaustus rezultatus, generuoti kūrybingus paveikslėlius bei nuotraukas versti nuotaikingais GIF vaizdeliais. Tačiau pagrindinis jo privalumas yra atsiradimas vartotojui pažįstamoje aplinkoje – socialinio tinklo paieškos laukelyje, pokalbių lange ar tiesiog po draugų įrašais, naujienų juostoje. Tokiu būdu „Meta“ socialiniai tinklai taikosi pakeisti įvairias specializuotas DI programėles ir generatyvinį DI pristatyti milijardams žmonių, kurie dar neturėjo progos jo išbandyti“, – teigia telekomunikacijų kompanijos Skaitmeninės pažangos centro skaitmenizacijos ekspertė Diana Gold.

Pasaulinis ir pats pajėgiausias

Nepaisant to, kad „Facebook“ naudotojų bendruomenės skaičius laikosi ties įspūdinga trijų milijardų riba, jos susidomėjimas šio socialinio tinklo įrašais ir kasdien programėlėje praleidžiamas laikas pamažu krenta. Akivaizdu, jog tą sustabdyti gali tik tokia madinga naujovė, kokia kažkada tapo „Stories“ ir trumpi vaizdo įrašai „Reels“. „Meta“ generatyvinį DI mato kaip būtent tokį „kabliuką“, kuris vartotojams pasiūlys naujų socialinio tinklo panaudojimo būdų ir iš naujo įžiebs „Meta“ produktų patrauklumą.

„Kompanijos vadovas Markas Zuckerbergas pripažįsta, kad „Meta“ vardas šiuo metu nėra matomas tarp DI lyderių, bet netolimoje ateityje tikimasi tai pakeisti, pasitelkiant dideles investicijas ir besiremiant kone pusę planetos populiacijos skaičiuojančia „Meta“ tinklų vartotojų baze. Girdint socialinių tinklų milžinės užmojus savo DI asistentą pasiūlyti visame pasaulyje ar bent jau ten, kur veikia „Facebook“, kartu paverčianti jį pačiu „išmaniausiu“ rinkoje, lyderystė išties atrodo labai tikėtina“, – įsitikinusi D. Gold.

Specialistas taip pat akcentuoja „Meta“ technologinį proveržį DI srityje. Nors „Meta AI“ paremtas kiek paprastesne „Llama 3“ didžiojo kalbos modelio versija, kiek vėliau šiais metais bendrovė kūrėjams turėtų išleisti pajėgesnį šio DI variklio variantą, kurio apmokymams buvo panaudotas rekordinis 400 milijardų parametrų kiekis. Pastarosios DI „smegenys“, „Meta“ atstovų teigimu, lenkia konkurentų analogus, įskaitant „Google Gemini“, bei mažų mažiausiai prilygsta mokamoje „ChatGPT Plus“ versijoje naudojamam „GPT-4“.

Nuo receptų iki giliausių fantazijų vizualizacijų

„Meta AI“ asistentą bus galima išsikviesti tiek spustelėjus „Facebook“, „Messenger“, „Instagram“ ar „WhatsApp“ paieškos laukelį, tiek kažkurioje šių programėlių rašant klaviatūra pažymėjus „@Meta AI“, tiek naršyklėje suvedus „Meta.ai“ adresą. Ten mus pasitiks jau pažįstamas susirašinėjimo langas, leidžiantis su DI liokajumi bendrauti lyg su vienu iš mūsų draugų. Asistento prieinamumą žymės paieškos laukeliuose matomas mažas mėlynos-violetinės spalvos žiedas. Bent jau artimiausiu metu paslaugusis robotas vartotojams nieko nekainuos bei gebės atlikti bent keletą labai naudingų užduočių.

Kitaip nei konkuruojantys sprendimai, jis leis vartotojui ieškoti informacijos vienu metu naudojant „Google“ ir „Bing“ paieškos variklius. Asistento galima paprašyti sugalvoti vakarienės receptą pagal pateiktą šaldytuve turimų produktų sąrašą, paklausti patarimo, kur pakviesti antrą pusę į pasimatymą, ar parekomenduoti dainų jaukiam vakarui. Šios funkcijos tikrai nėra evoliucinės ar unikalios, bet jų buvimas leidžia norimą informaciją gauti čia ir dabar, nepaliekant socialinio tinklo programėlės ar net susirašinėjimo su draugais lango.

Be to, tęsti pradėtą pašnekesį su „Meta AI“ bus galima net perėjus iš „Facebook“ į „Instagram“, ar kitą „Meta“ valdomą platformą. O grupiniame „Messenger“ susirašinėjime asistento netgi galėsime paprašyti įsiterpti į pokalbį ir padėti tarpusavyje pasiskirstyti tam tikrus darbus ar suorganizuoti bendrą išvyką. Galiausiai po įvairiais naujienų įrašais bus rodomos „Meta AI“ rekomendacijos, padėsiančios vos kelių mygtukų paspaudimais plačiau įsigilinti į įraše aptariamas temas ar gauti daugiau konteksto.

„Nors socialinių tinklų milžinė pabrėžia naujojo roboto intelektinius gebėjimus spręsti sudėtingas problemas, kol kas įspūdingiausiai atrodo jo meninis talentas. „Meta AI“ geba paveikslėliu paversti bet kokį mūsų parašytą tekstą, vėliau jį tobulinti bei tokiu būdu vizualizuoti net ir didžiausias utopijas. Į prezidento postą kandidatuojantis žiurkėnas, elektrinių bolidų lenktynės ant Marso paviršiaus, iš saldainių pasiūta suknelė ir panašios užklausos „Meta AI“ tėra skaitmeninio teptuko „mankšta“, – „Meta AI“ galimybes detalizuoja D. Gold.

Prie visų šių gebėjimų galima paminėti ir gerus asistento nuotraukų redagavimo įgūdžius. Prieš siunčiant ar dalinantis savo užfiksuotais kadrais robotas galės padėti iš jų iškirpti norimus objektus ir juos įklijuoti kitame fone. Pavyzdžiui, iš nuotraukos, kurioje gulime ant smėlio paplūdimyje, jis galės mūsų atvaizdą perkelti tarp gausybės šuniukų arba debesų. O jei nuotrauką siųsti draugams pasirodytų pernelyg nuobodu, DI liokajus sugebės „pagaminti“ trumpą judantį GIF vaizdelį.

Nesinaudoti nėra galimybės

Ne vienam apžvalgininkui pro akis nepraslydo įdomi detalė – net jeigu vartotojas nuspręs „Meta AI“ nesinaudoti, asistento nebus galima visiškai išjungti. „Meta“ pokalbių robotas visada mūsų lauks socialinių tinklų programėlių paieškoje, o vienintelė aplikacija, kuri suteiks galimybę bent jau paslėpti „Meta AI“ mygtuką, bus „WhatsApp“. Tiesa, pačius pokalbius su šiuo robotu bus įmanoma ištrinti ir šis procesas bus toks pat intuityvus, kaip „Messenger“ susirašinėjimų su draugais archyvavimas.

Kita vertus, „Meta AI“ šiuo metu veikia tik anglų kalba ir tik buvusiose Britų imperijų valstybėse. Lietuvoje „Meta“ DI asistentas kol kas neprieinamas nei populiariausių socialinių tinklų programėlėse, nei „Meta.ai“ įvedus kompiuterio naršyklėje. Visgi bendrovės ambicijos rodo, kad „Meta AI“ atsiradimas ES ir mūsų šalyje tėra laiko klausimas. Analitikų vertinimu, tai galėtų įvykti dar iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.