Dėl vaikams reklama daromo spaudimo žaidimo „Fortnite“ kūrėjams skirta bauda

Amsterdamas, gegužės 14 d. (AFP-ELTA). Nyderlandų valdžios institucijos skyrė žaidimo „Fortnite“ kūrėjai bendrovei „Epic Games“ 1,1 mln. eurų baudą už tai, kad ši naudojosi vaikų pažeidžiamumu ir darė jiems spaudimą leisti pinigus žaidimo parduotuvėje.

 Nyderlandų valdžios institucijos skyrė žaidimo „Fortnite“ kūrėjai bendrovei „Epic Games“ 1,1 mln. eurų baudą.<br> „Fortnite“ iliustr.
 Nyderlandų valdžios institucijos skyrė žaidimo „Fortnite“ kūrėjai bendrovei „Epic Games“ 1,1 mln. eurų baudą.<br> „Fortnite“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-14 14:08

Nyderlandų vartotojų ir rinkų agentūra (ACM) bendrovei „Epic Games“ skyrė dvi atskiras baudas, kurių suma iš viso siekia 1,2 mln. eurų, pirma nustačiusi, kad nepilnamečiams žaidėjams „galėjo būti įvairiais būdais daromas spaudimas pirkti“.

„Epic Games“ tokį sprendimą buvo apskundusi, pasiūlydama kiek pakeisti žaidimo struktūrą, kad, ACM teigimu, būtų išspręsti jai nerimą keliantys klausimai.

„Išvadose... yra reikšmingų faktinių klaidų, susijusių su tuo, kaip veikia „Fortnite“ ir jo parduotuvė“, – nurodė bendrovė.

Pirmąją baudą ACM skyrė už tokias žaidime vartojamas frazes, kaip „Gauk dabar“ arba „Pirk dabar“. Reklama, kurioje vaikai tiesiogiai raginami pirkti, yra „neteisėta agresyvi komercinė praktika bet kokiomis aplinkybėmis“, – paaiškino ACM.

Antroji bauda buvo skirta už „apgaulingus“ ir „klaidinančius“ laiką atgal skaičiuojančius laikmačius, kuriais vaikams buvo daromas spaudimas vieną ar kitą daiktą įsigyti kuo greičiau, kol, jų manymu, basibaigus laikui jis išnyks, nors tai nutikdavo ne visada.

„Buvo naudojamasi vaikų pažeidžiamumu, jiems darant spaudimą pirkti“, – pareiškė ACM valdybos narė Cateautje Hijmans van den Bergh.

„Priėmdami šį sprendimą, norime išsiųsti aiškų signalą – vaikai turi turėti galimybę žaisti žaidimus internete, nepadirdami nereikalingo spaudimo“, – pasakė ji.

Agentūra nurodė bendrovei „Epic Games“ jos sprendimą įvykdyti iki 2024 m. birželio 10 d.

Žaidimų bendrovė jau yra padariusi keletą pakeitimų – pavyzdžiui, visame pasaulyje iš žaidimo parduotuvės pašalino minėtuosius laikmačius, nurodė ACM.

Nyderlanduose bendrovė žaidimo parduotuvėje nuo šiol siūlys įsigyti tik tuos daiktus, kuriais prekiaujama ne trumpiau nei 48 valandas.

„ACM nuomone, „Epic“ privalomąjį nurodymą įvykdys, jei bus padaryti minėti pakeitimai“, – teigiama pranešime, nurodant, kad po birželio 10 d. bus patikrinta, ar sprendimas buvo įvykdytas.

Tačiau „Epic Games“ savo išplatintame pranešime teigė, kad dėl tokių pakeitimų „nukentės žaidimo kokybė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.