Nerimą kelianti žinia: skelbia, kad naikintuvai „F-16“ Ukrainą gali pasiekti „per vėlai“

Ekspertai teigė, kad numatomas naikintuvų „F-16“ pristatymas Ukrainai gali įvykti per vėlai, kad padarytų reikšmingą poveikį Rusijos puolimui Charkove, rašo „Newsweek“.

Ekspertai teigė, kad numatomas naikintuvų „F-16“ pristatymas Ukrainai gali įvykti per vėlai, kad padarytų reikšmingą poveikį Rusijos puolimui Charkove.<br>Wikimedia commons.
Ekspertai teigė, kad numatomas naikintuvų „F-16“ pristatymas Ukrainai gali įvykti per vėlai, kad padarytų reikšmingą poveikį Rusijos puolimui Charkove.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 12:01 PM, atnaujinta May 15, 2024, 12:04 PM

Pasak „Associated Press“, vos per dvi dienas Rusija užėmė iki 120 kvadratinių km Ukrainos teritorijos, o tai yra „reikšmingiausias prasiveržimas nuo plataus masto invazijos pradžios“.

Ukrainiečių pilotai, kurie didžiąją plataus masto prieš Ukrainą karo dalį skraidė sovietiniais „MiG“ lėktuvais, baiginėja mokytis valdyti JAV pagamintus reaktyvinius lėktuvus, tikėdamiesi gauti jų pristatymą iš Vakarų sąjungininkių, įskaitant Daniją, Nyderlandus, Norvegiją ir Belgiją.

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen pirmadienį sakė, kad Ukraina gali tikėtis gauti pirmąją „F-16“ partiją iš Danijos „per ateinantį mėnesį“, o antradienį patikslino savo komentarą ir teigė, kad reaktyviniai lėktuvai bus pristatyti „per kelis ateinančius mėnesius“.

Tačiau ekspertai antradienį „Newsweek“ pateiktuose komentaruose teigė, kad pasikliovimas „F-16“ lėktuvais, siekiant pasipriešinti Rusijos pajėgoms iš oro, galėjo būti strateginė klaida, nes Kijevo kariuomenei būtų buvę geriau sutelkti dėmesį į labiau pažįstamų naikintuvų gavimą per trumpesnį laiką.

Šiaurės vakarų universiteto profesorius ir politikos mokslų katedros vedėjas Williamas Reno sakė, kad reaktyviniai lėktuvai greičiausiai nebuvo pristatyti „optimaliu laiku“.

„Yra tendencija, kad ginklų sistemos atkeliauja po to, kai jos būtų efektyviausios, – sakė W. Reno. – Buvo optimalus laikas tankams... Jie buvo pradėti naudoti, kai atvyko 2023 m., tačiau tada jie jau susidūrė su bepiločių lėktuvų atakomis, kurios išnaudojo jų šarvų pažeidžiamumą ir taip apribojo jų naudingumą.

„Situacija su „F-16“ yra panaši, – pridūrė jis. – Sprendimo priėmimo, apmokymo ir pristatymo proceso trukmė suteikė Rusijos pajėgoms laiko pritaikyti priešlėktuvinę gynybą, ypač kai abi pusės įsitvirtino gynybinėse pozicijose.“

W. Reno teigė, kad greitai gavus senesnius ir pigesnius orlaivius būtų galima pasiekti „geresnių rezultatų mūšio lauke“.

Panašių pastabų turėjo ir karinių naujienų leidinio „SOFREP“ vyriausiasis redaktorius Guy McCardle, kuris teigė, kad Ukrainos vykdomų operacijų ir gynybinių priemonių stiprinimas naikintuvais „MiG“ būtų buvusi geresnė strategija, nes „geriausias ginklas, kurį turite darbui atlikti, yra tas, kurį šiuo metu turite po ranka“.

„Ukrainiečiams vienas „MiG“ danguje yra vertas dviejų pakeliui skrendančių „F-16“, – sakė G. McCardle. – „F-16“ yra puikus lėktuvas ir ilgainiui gali būti naudingas ukrainiečių pajėgoms, tačiau jei būčiau ukrainiečių generolas, mieliau rinkčiausi „MiG“, kurie būtų pasiekiami kuo greičiau. Kodėl? „MiG“ gali būti dislokuoti nedelsiant, taip skubiai padidinant Ukrainos oro pajėgumus.“

„MiG“ būtų lengviau integruoti į Ukrainos turimą orlaivių parką ir logistikos sistemas, kurios jau pritaikytos sovietinių laikų lėktuvams. Ukrainiečiams reikia neatidėliotinos paramos iš oro“, – tęsė jis.

Parengta pagal „Newsweek“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.