Turėtų būti smarkiai nusivylę: karas Ukrainoje parodė rusų liaupsinamo ginklo silpnąsias vietas

„S-400“ laikoma technologiškai pažangiausia Rusijos priešlėktuvinių raketų sistema. Tačiau karas Ukrainoje parodė, kad ji nėra be trūkumų – ir pasak kai kurių ekspertų, nepateisino sudėtų vilčių. Kokios yra šio ginklo galimybės ir ką jis atlieka prasčiau, nei tikėjosi Rusijos konstruktoriai?

 „S-400“ laikoma technologiškai pažangiausia Rusijos priešlėktuvinių raketų sistema.<br> AP / Scanpix nuotr.
 „S-400“ laikoma technologiškai pažangiausia Rusijos priešlėktuvinių raketų sistema.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2024, 7:29 PM

„S-400“ sukūrė „Almaz-Antey“ konstruktorių biuras, patobulinęs „S-300PMU“. Visą sistemą sudaro mažiausiai aštuoni paleidimo įrenginiai su 32 raketomis ir mobilus valdymo postas.

Rusai skelbia, kad „S-400“ gali perimti ne tik orlaivius ir sraigtasparnius, bet ir sparnuotąsias raketas ir net balistines raketas, skriejančias net 4,8 km/s greičiu. Priklausomai nuo taikinio tipo ir naudojamų raketų, raketų veikimo nuotolis svyruoja nuo 40 km („9M96“ raketos, sveriančios apie 350 kg) iki net kelių šimtų kilometrų („40N6E“ raketos, sveriančios apie 1800 kg).

Parodė silpnąsias vietas

Apie „S-400“ pajėgumus dažnai kalba ne tik rusai. Tarptautinis Strateginių tyrimų institutas (IISS) prieš prasidedant karui Ukrainoje perspėjo, kad tai „viena pažangiausių oro gynybos sistemų pasaulyje“. Tačiau ilgai besitęsiantis konfliktas atskleidė silpnąsias „S-400“ vietas – ir ukrainiečiams jau pavyko sunaikinti daugiau kaip dešimt tokių kompleksų. Tam jie naudojo ne tik moderniausią iš Vakarų gautą paramą, bet ir senesnius ginklus, kurie teoriškai neturėtų kelti grėsmės rusų liaupsinamai oro gynybos sistemai.

Hagos strateginių studijų centro analitikas Fredrikas Mertensas, kurį cituoja tinklalapis „Business Insider“, mano, kad „S-400“, atrodo, turi problemų su balistinių raketų taikinių perėmimu“. Rusų požiūriu, tai kelia nerimą, nes konkuruojantys senesni JAV „Patriot“ veikia geriau. Paskutinį kartą sistemos „S-400“ baterijų naikinimas balistinėmis raketomis („MGM-140 ATACMS“) įvyko šių metų balandį.

Kai kurios ukrainiečių operacijos buvo įvertintos kaip keliančios grėsmę minėtoms rusiškoms sistemoms. Be kita ko, plačiai nuskambėjo reportažas apie ataką naudojant sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“, kurios praskrido tiesiai virš „S-400“.

Kita vertus, analitikai pažymi, kad visuomenei vis dar neprieinama nemažai informacijos, o tarp visų nesėkmių Rusijos „S-400“ sistemos turi ir nemažai laimėjimų. Jų eliminavimas gali išlikti vienu iš pagrindinių ukrainiečių tikslų per ateinančius kelis mėnesius, rašo „Wirtualna Polska“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.