Įspėjo tuos, kurie naršydami naudojasi „Incognito“ režimu: jis ne toks privatus, kaip atrodo, bet yra alternatyvų

​Jei bendro naudojimo namų kompiuteryje renkate dovaną artimam žmogui, staigmeną gali sugadinti interneto naršyklėje saugoma naršymo istorija. Dėl šios priežasties dalis internautų, norėdami informacijos ieškoti privačiai, renkasi slapto naršymo režimus, pavyzdžiui „Google Chrome“ siūlomą „Incognito“ režimą. Tačiau „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius atkreipia dėmesį, kad šis bei kiti alternatyvūs režimai nėra tokie saugūs ir privatūs, kaip gali atrodyti. Ekspertas rekomenduoja išbandyti kelias privatumą garantuojančias naršykles.

Ekspertas rekomenduoja išbandyti kelias privatumą garantuojančias naršykles.<br>123rf nuotr.
Ekspertas rekomenduoja išbandyti kelias privatumą garantuojančias naršykles.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2024, 2:21 PM

Per mažai privatumo

Pasirodo, kad „googlinimas“ – ne pats saugiausias būdas internete ieškoti informacijos. Net jei naudojate privataus naršymo režimą „Incognito“, viena populiariausių interneto naršyklių „Google Crome“ vis tiek gali išsaugoti duomenis apie jūsų aplankytas svetaines ir šią informaciją naudoti personalizuotoms reklamoms.

„Jei naudodamiesi, pavyzdžiui, „Chrome“ interneto naršykle prisijungiate prie „Facebook“ paskyros, naršyklė saugo informaciją apie jūsų veiksmus ir įpročius, o pagal ją pasiūlo jums aktualiausią turinį bei reklamas. Tai yra slapukų (angl. „cookies“) technologija, kuri, naršant saugiose svetainėse, yra visai nepavojinga – slapukai yra būtini užtikrinant vartotojo patirtį interneto puslapyje: padeda svetainės savininkams suprasti kas domina vartotojus“, – sako ekspertas.

Vis dėlto, slapukai interneto naudotojams kelia vis didesnį susirūpinimą dėl privatumo ir šios technologijos „Google“ nori atsisakyti – „Google Chrome“ juos žadama panaikinti iki šių metų galo. Tačiau naudotojų įpročiai reklamoms bus pasitelkiami ir toliau – tam jau kuriami kiti įrankiai.

Siūlo alternatyvų

Pasak A. Lukošiaus, alternatyvų tikrai yra. Jis rekomenduoja išbandyti kelias naršykles, sukurtas atsižvelgiant į naudotojų privatumo ir saugumo poreikį. Daugeliu atvejų naudojimasis jomis bus ypač paprastas – galima perkelti visas žymes ir slaptažodžius, esančius „Google Chrome“.

„Firefox“. Tai daugeliui gerai žinoma naršyklė, pirmaujanti privatumo internete srityje. Ji blokuoja svetainių slapukus, pateikia informacijos apie kiekvieną aplankytą svetainę, kurioje buvo užblokuoti bandymai gauti jūsų duomenis. Be to, naršyklę paprasta pritaikyti pagal savo poreikius, ji siūlo papildomų naudų – galima lengvai keisti jos išvaizdą ir nustatymus, naudotis nemokama duomenų saugumo pažeidimų stebėjimo paslauga, kuri praneša, kada jūsų vartotojo vardai ir slaptažodžiai buvo pažeisti. Naršyklėje taip pat įdiegta nemokama el. pašto slapyvardžių sistema, kad jūsų tikrasis el. pašto adresas visuomet būtų apsaugotas.

„DuckDuckGo“. Nors ši platforma geriau žinoma kaip „Google“ paieškos sistemos konkurentė, neseniai buvo pristatyta ir to paties pavadinimo interneto naršyklė. Ji užtikrina naudotojo apsaugą internete ir blokuoja visas trečiųjų šalių slapukų technologijas. Šioje naršyklėje veikia šifruoti HTTPS ryšiai, kai kiekvienas aplankytas interneto puslapis įvertinamas pagal tai, kaip bando išgauti jūsų duomenis. Naršymo duomenis galima automatiškai ištrinti kiekvienos sesijos pabaigoje arba po tam tikro laiko.

„Tor Browser“. Ši naršyklė garantuoja naršymą be jūsų veiklos internete sekimo ir duomenų rinkimo. „Tor“ veikia naudodama projekto tinklą – sudėtingą, šifruotą bendruomenės valdomą retransliavimo sistemą, todėl jūsų duomenys išlieka niekam nepasiekiami. Ji taip pat blokuoja metodus, kuriais reklamuotojai bando atpažinti unikalias jūsų įrenginio savybes. Naršyklė kol kas neprieinama visuose „iOS“ įrenginiuose.

„Brave“. Šioje naršyklėje visiškai blokuojami bet kokie skelbimai, taip pat griežtai ribojami duomenys, kuriuos svetainės gali rinkti naudodamos slapukus. Naršyklė turi integruotą VPN paslaugą, kurią naudotojai gali pasirinkti patys, tačiau ji kainuoja papildomai (10 JAV dolerių per mėnesį). Naršymas internete naudojant „Brave“ yra greitas ir operatyvus, o naršyklės kūrėjai reguliariai pristato funkcijas, susijusias su naujomis technologijomis – dirbtiniu intelektu, kriptovaliutomis ir kitomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.