Rusai atnaujino „Kalašnikovo“ šturmo šautuvą: prajuokino visą pasaulį

2022 m. liepos pabaigoje Rusijos gynybos pramonė pripažino, kad pamiršo, kaip gaminti šautuvus – ir paskelbė, kad reikia pradėti naują jų automatų „AK-12“ modernizavimo“ etapą.

 Visai neseniai rusų Kalašnikovo koncernas pristatė savo sprendimą – modernizuotą „AK-12“ su nauju indeksu „M1“. Naujojo tipo ginklų gamyba prasidės 2023 m.<br> „Kalašnikov group“ nuotr.
 Visai neseniai rusų Kalašnikovo koncernas pristatė savo sprendimą – modernizuotą „AK-12“ su nauju indeksu „M1“. Naujojo tipo ginklų gamyba prasidės 2023 m.<br> „Kalašnikov group“ nuotr.
„AK-12 M1“ gamyba prasidės 2023 m.<br> „Kalašnikov group“ nuotr.
„AK-12 M1“ gamyba prasidės 2023 m.<br> „Kalašnikov group“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 1:02 PM

Deklaruojama priežastis – pagerinti ginklo veikimą atsižvelgiant į jo naudojimo karo veiksmuose Ukrainoje patirtį. Nors būtinybė ištaisyti kai kuriuos esminius trūkumus išryškėjo jau kovą, nuo karo pradžios nepraėjus dar nė mėnesiui.

Ir štai visai neseniai rusų Kalašnikovo koncernas pristatė savo sprendimą – modernizuotą „AK-12“ su nauju indeksu „M1“. Naujojo tipo ginklų gamyba prasidės 2023 m.

Šio „modernizavimo“ kokybę jau galima įvertinti pagal vieną rusų žiniasklaidai atskleistą naujovę – nenuimamą atatrankos kompensatorių.

Remiantis koncerno pateikta informacija, kompensatoriaus išvis neįmanoma nuimti. Tai reiškia, kad bus neįmanoma ne tik pakeisti jo į nestandartinį, bet ir uždėti duslintuvą.

Šioje vietoje reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad būtent dėl „originalaus“ kompensatorių tvirtinimo rusų kareiviai skundėsi ir anksčiau. Dėl šio trūkumo prie „AK-12“ nebuvo galima pritvirtinti visų standartinių duslintuvų, o specializuotų šiam ginklui skirtų duslintuvų nebuvo.

Nepaisant to, rusai sugalvojo naudoti specialų „adapterį“ (kuris sukėlė problemų dėl bendraašiškumo) – bet dabar net ir šis metodas nebepadės, nes ginklo gamintojai pasiūlė savo sprendimą, pagal „pačias geriausias“ sovietmečio tradicijas: sandariai privirinti atatrankos kompensatorių.

Be to, kaip ir tikėtasi, gamintojai atsisakė dviejų šūvių serijinio šaudymo režimo – kuriuo rusai taip gyrėsi lygindami savo „AK-12“ su amerikietiškuoju „M4“.

Ginklas turės ir kitų patobulinimų: naują atlenkiamą (galinį) taikiklį, standartinę skruostikaulio atramą ir kita. Galima prisiminti, kad 2020 m. „AK-12“ jau gavo naują rankeną, apkabą ir taikiklį.

Atsižvelgiant į naują „AK-12“ modernizavimo etapą, net patys rusai nebesupranta, kodėl taip sunku galutinai sutvarkyti šautuvą. Kariškiai mieliau renkasi „M“ versijos „AK-74“, užuot ėmęsi dar vieno „vienetinio“ rusų pramonės ginklo.

O anksčiau dėl ginklo buožės problemos rusų specialiųjų pajėgų kareiviams netgi teko imti senus „AKMS“ – užuot naudojus „naujausią“ „AK-12“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.