Ką rinktis – išmaniąją televiziją ar išmanųjį televizorių?

Naujausių televizorių reklamose tiek kalbama apie jų išmanumą, programėles ir papildomas funkcijas, kad atrodo, jog tokį įsigijus nebereikės nė televizijos signalo. Tačiau daugybė žmonių, prijungę prie seno neišmanaus televizoriaus modernų išmaniosios IPTV televizijos imtuvą, džiaugiasi gavę tas pačias funkcijas. Taigi kam geriau leisti savo pinigus ir ką įsigyti, kad gautume kuo daugiau džiaugsmo?

Palyginome, ką išties gali išmanioji IPTV televizija ir naujausias išmanusis televizorius. Dešinėje apačioja – „Teo“ multimedijos vadovas Armantas Pranaitis.
Palyginome, ką išties gali išmanioji IPTV televizija ir naujausias išmanusis televizorius. Dešinėje apačioja – „Teo“ multimedijos vadovas Armantas Pranaitis.
Palyginome, ką išties gali išmanioji IPTV televizija ir naujausias išmanusis televizorius.
Palyginome, ką išties gali išmanioji IPTV televizija ir naujausias išmanusis televizorius.
Daugiau nuotraukų (2)

Arnoldas Lukošius

Jul 15, 2015, 10:29 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:02 AM

Svarbiausia – internetas

Jei nejungiate prie interneto, išmanųjį televizorių pirkti tiek pat protinga, kiek turėti naują automobilį, bet nepilti į jį degalų. Gražios sėdynės, dailiai atrodantis prietaisų skydelis, ir jokios naudos.

Ar nusipirkote naujausią žvilgantį lenktą „Samsung“ už 3000 eurų, ar tiesiog norite gauti kuo didesnį televizijos pramogų pasirinkimą, turimus įrenginius prijungę tik prie televizijos antenos, negausite nieko daugiau, negu turėjote sename televizoriuje.

Jei turite internetą, praplėsti savo pramogų pasaulį ekrane galite keliais būdais:

A. Įsigyti išmanųjį televizorių

Čia pramogų gausa priklausys nuo pasirinktų programėlių. Deja, išbandęs ne vieną tokį aparatą turiu pasakyti, kad neturintis jokių technologinių įgūdžių žmogus patirs tam tikrų problemų.

Ne visada naudotis intuityvu, nuotolinio valdymo pultas nėra patogus, o jei televizorius pigesnis, dar ir jo vidinė atmintis bei procesoriaus sparta trukdo džiaugtis reklamuojamomis funkcijomis, nes veikia labai lėtai.

B. Prijungti prie televizoriaus kompiuterį arba išmanųjį „Android“ ar „Apple TV“ priedėlį

Didžiausias privalumas: taip bet kurį HDMI lizdą turintį televizorių paversite išmaniuoju. Iš esmės tokiu atveju televizorius virsta kompiuterio monitoriumi, tad visa kita jau veikia kaip jūsų išmaniajame telefone ar staliniame kompiuteryje.

Trūkumas: prijungtas kompiuteris eikvoja daug energijos, valyti reikia klaviatūros ir ši įranga nepagausins turimų televizijos kanalų kokybišku turiniu. Tiesa, galėsite matyti internetu transliuojamas laidas.

C. Įsigyti išmaniosios IPTV televizijos paslaugą

Vėlgi – geriau turėti televizorių su HDMI jungtimi, nors prisijungti galima ir be jos.

Privalumas: paslaugas parenka Lietuvos tiekėjas (pavyzdžiui, „Teoišmanioji televizija), todėl jos bus aktualesnės būtent lietuviui. Kadangi tokios televizijos paslaugas ir priedėlius teikia kompanijos, iš kurių galite pirkti ir interneto, ir telefonijos paslaugas, galima gauti paslaugų paketą, kurio kaina bus labai palanki.

Pagrindinis trūkumas: turite tai, ką turite, ir papildomų funkcijų patys neįsidiegsite.

Dabar pamėginsime palyginti, kas vis dėlto geriau – išmanusis televizorius ar IPTV televizijos paslauga su moderniu priedėliu. Taigi A ar C?

1. Lietuviškį televizijos kanalai

„Eterinė televizija (toji, kur transliuojama oru ar siunčiama klasikiniu kabeliu) siunčia smarkiai suspaustą signalą. Taupomas duomenų kiekis, todėl vaizdas turi daugiau vizualių triukšmų (kvadratėliai, kartais atsirandančios neryškios dėmės ir t.t.). Mūsų internetu siunčiamas signalas yra nekompresuotas, todėl net standartinės raiškos kanalų vaizdo kokybė yra kur kas geresnė“, – sako „Teo“ multimedijos vadovas Armantas Pranaitis.

Dar liūdniau tiems, kurie įsigijo brangiausią aukščiausios 4K ar „Full HD“ raiškos televizorių. Praktiškai visi lietuviški televizijos kanalai transliuojami nusenusiu žemos raiškos formatu, tad nesuspaustas signalas bent šiek tiek gerina matomo vaizdo kokybę.

Taigi lietuviškų kanalų žiūrovui IPTV kur kas naudingesnė už išmanųjį televizorių. Taškas.

2. Bendras matomų kanalų skaičius

IPTV veikia kaip kabelinė televizija, tad gaunate bazinį kanalų paketą, galite papildomai pirkti kanalų grupes ir, pavyzdžiui, „Teo“ atveju išsipirkti narystę kino klube. Ten galėsite be papildomų mokesčių matyti pakankamai daug neblogų kino filmų, kurie nuolat atnaujinami.

Išmanusis televizorius tiesiogiai rodys tik tai, kas transliuojama oru. Jei pirksite satelitinę anteną, jis dar rodys daugybę nemokamų kanalų iš palydovo. Tačiau nemokantieji arabiškai ar dar kokių egzotiškų kalbų čia daug naudingo turinio neras.

Užtat yra nemažai programėlių, kurios leidžia žiūrėti televizijos transliacijas internetu. Pavyzdžiui, „Samsung“ televizoriuose veikianti programėlė „Vintera TV“ leidžia pasirinkti iš daugybės rusiškų kanalų, tarp kurių ir visi uždrausti Lietuvoje.

Kitos programėlės analogiškai pateiks ispaniškus arba Korėjos televizijos kanalus, kurių jokia Lietuvos kabelinė televizija jums nepasiūlys. Jei jums to reikia.

Užtat IPTV turi nenuginčijamą ir svarbiausią privalumą prieš bet kurį išmanųjį televizorių – galimybę atsukti bet kurią televizijos laidą nuo pradžių arba žiūrėti nors ir kelių dienų senumo laidą.

Tokio stulbinamo patogumo – galimybės žiūrėti tada, kada galite, o ne bėgti prie televizoriaus, kada rodo – nesiūlo niekas. Čia „Teo“ IPTV  neturi konkurentų.

3. Kitas vaizdo turinys

„Youtube“ galima žiūrėti ir išmaniajame televizoriuje, ir per IPTV priedėlį. Tas pats ir su LRT mediateka ar lietuviškų portalų kuriamu TV turiniu. (Tiesa, tarp „Samsung“ programėlių neradau „lryto“, o štai „Teo“ jis yra.)

O kas, jei nori pažiūrėti kokį nors gerą filmą, kurio televizijos netransliuoja?

Išmanusis televizorius ir tam turi programėlių. Pavyzdžiui, „Megogo“ siūlo daugybę mokamų ir nemokamų filmų bei serialų. Deja, čia labai daug rusiško turinio, o ir nemokamai daugiausia galima žiūrėti tik rusiškus filmus.

„Zoomby“ ir daugybė kitų programėlių taip pat siūlo įvairių filmų ar serialų, tačiau viskas veikia tik dviem būdais – arba turinys yra beviltiškai susenęs, nekokybiškas ir nuobodus, arba iškart reikia susimokėti.

Kažkur pasaulyje išmaniuosuose televizoriuose veikia tokios interneto televizijos, kaip „Amazon“, „Netflix“ ar HBO, už nedidelį abonentinį mokestį siūlančios gana didelį pasirinkimą. Bet mums tai kol kas kaip Martynui mėlynas dangus.

Išmanioji televizija negudrauja. „Teo“ IPTV priedėlyje pasirinkę vaizdo nuomą, rasime gana naujų lietuviškai įgarsintų ar titruotų filmų. Yra mokamų, tačiau daug nemokamo turinio – koncertai, galybė labai gerų, bet ne pačių naujausių filmų.

Susimokėti irgi kur kas paprasčiau – nuoma bus įtraukta į sąskaitą. Išmaniojo televizoriaus programėlėms reikės kreditinės kortelės, o turinčiųjų jas Lietuvoje kol kas palyginti nedaug.

4. Išmaniosios pramogos

Išmanusis televizorius leidžia naudotis interneto naršykle, prisijungti prie „Facebook“, skambinti „Skype“. IPTV imtuvas šių funkcijų neturi („Facebook“ pakeitus prisijungimo parametrus, jo kol kas atsisakyta). Kitas klausimas – kiek jūs tomis funkcijomis realiai pasinaudosite?

Interneto naršyklė televizoriuje net nerodo dalies turinio, o nuotolinis pultas kol kas labai prastai atstoja kompiuterio klaviatūrą. Panašiai ir su „Facebook“. Net „Skype“ patogiau naudotis išmaniajame telefone negu televizoriuje.

Išmaniajame televizoriuje yra ir sportuoti skirtos programėlės ar mokomasis turinys. Kam trūksta partnerio atsispaudimams – išmanusis televizorius tikrai padės, o vaikui nedaug naudos iš angliškų lavinimo programėlių ar korėjietiškų raidynų.

Išmanioji televizija leidžia prisijungti prie „Flickr“ ir „Picasa“ paslaugų. Tai asmeninių nuotraukų saugojimo paslaugos debesyse, tad savo nuotraukas galėsite rodyti ir žiūrėti laisvai. Beje, išmanusis televizorius tai irgi leidžia.

Ir žaidimų IPTV imtuvas siūlo beveik tiek pat, kiek išmanusis televizorius. Tik lietuviškas tiekėjas aprašymus išvertė į lietuvių kalbą.

IPTV imtuve galima klausytis visų lietuviškų radijo stočių ir matyti jų programą. Išmaniajame televizoriuje veikianti programėlė „TuneIn“ tai irgi leidžia, bet programos nematysite.

O štai lietuviškų dainų karaokės išmaniajame televizoriuje nėra – tai dar viena unikali „Teo“ IPTV funkcija.

5. Savas vaizdo turinys

O ar įmanoma neturint išmaniojo televizoriaus dideliame ekrane matyti į kompiuterį parsisiųstą filmą? Jei televizorius pakankamai modernus, viskas aišku – prijungi prie USB lizdo laikmeną ir žiūri viską, ką ten įrašęs. Aišku, koks turinys bus atkuriamas, priklausys nuo televizoriaus, bet daugelį failų šiuolaikiniai televizoriai kremta.

Prie daugelio išmaniosios televizijos imtuvų nešiojamos laikmenos neprijungsi. Didelis trūkumas?

„Mūsų išmanioji televizija gali atkurti visus failus, kuriuos laikote „Teo“ saugykloje. Taigi nereikia nieko net jungti – tiesiai iš kompiuterio nukopijuoji į saugyklą ir gali atsidaryti“, – paaiškino A.Pranaitis.

Piratavimui ne pati patogiausia funkcija, bet savo nuotraukas, vestuvių filmą ir kitokius failus galėsite peržiūrėti laisvai.

Išvada

Ji paprasta – geriausia turėti išmanųjį televizorių ir išmaniąją televiziją. Tokiu atveju gausite visą paslaugų paketą.

O taupantiems geriau pradėti nuo IPTV. Pigiau gausite daugiau, negu iškart išleidę daugybę pinigų televizoriui be papildomų paslaugų. Taip elgtis protinga ir dėl to, kad turimas televizoriaus modelis greitai sensta ir pinga, o mums išties reikalingas ne naujas daiktas, o naujas turinys.

Nors kai kam svarbiausia pasigirti gražiu pirkiniu…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.