Paieška nuotraukose: dar niekada nebuvo taip lengva

Jei naudojatės išmaniuoju telefonu, turbūt per savaitę padarote bent keletą nuotraukų, o greičiausiai – dešimtį ar daugiau. Tikimės, žinote, kad jei naudojatės „Android“ telefonu, galima nustatyti, jog visos Jūsų nuotraukos iš telefono būtų nukopijuotos į jūsų „Google“ paskyros archyvą (ir tai galioja ne tik nuotraukoms, bet ir išsisaugotoms iliustracijoms, paveikslėliams bei kitai grafinei medžiagai). Jei sutinkate archyve saugoti ne maksimalios, o šiek tiek sumažintos kokybės nuotraukas (bet vis tiek dar tikrai dideles ir visiškai pakankamos kokybės), „Google“ net neskaičiuoja jų užimamos vietos.

„Google Photo“ leidžia lengvai atlikti paiešką pagal vaizdus nuotraukose<br>123RF nuotr.
„Google Photo“ leidžia lengvai atlikti paiešką pagal vaizdus nuotraukose<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Adomas Rutkauskas

2016-12-27 14:13, atnaujinta 2018-02-09 20:36

Visas šias nuotraukas galima pasiekti naršyklės ekrane įvedus adresą photos.google.com – arba, žinoma, naudojantis programėle „Google Photos„ telefone.

Bet per metus susidaro dešimtys, šimtai ar net tūkstančiai nuotraukų. Ką daryti, jei prireikia kokios vienos konkrečios, bet tiksliai neatsimenate, kada ji fotografuota (kad galėtumėte ieškoti pagal datą) o tik tai, kas matyti toje nuotraukoje?

Galbūt dar nežinojote, bet „Google“ jau kurį laiką visai neblogai atpažįsta vaizdus, tad šiuo klausimu jau gali visai neblogai padėti.

Tarkime, prireikė nuotraukos, kurioje užfiksavote savo vaiko pirmąją sugautą žuvį. Vietoje to, kad tikrinti visas vasaros metu padarytas nuotraukas, „Google Photos“ (tiek svetainės, tiek programėlės) paieškos laukelyje įveskite „child with a fish“. Jei tokia nuotrauka egzistuoja – „Google“ greičiausiai ją ir suras.

Dar geresnė naujiena – „Google“ jau gana pusėtinai supranta ir lietuvių kalbą, tad paprastas, vieno dėmens užklausas jau galima daryti ir lietuviškai, pavyzdžiui „lėktuvas“, „laivas“, „upė“ ir panašiai. Kompleksiškesnėms užduotiems vis dėlto dar geriau naudoti anglų kalbą.

Žinoma, paieška dar neveikia tobulai, tad labai nesistebėkite, jei tarp gautų paieškos rezultatų rasite ir ne visai su paieška susijusių. Bet „Google“ mokosi – dirbtinis intelektas, veikiantis neuroninių tinklų pagrindu, stebi, analizuoja ir apibendrina vaizdus, tik žmogiškajam protui, žinoma, dar neprilygsta – ypač kai reikia ne sudėti, bet išskirti dėmenis.

Neypatingai „Google“ sekasi ir su abstrakcijomis. Nemažą dalį jų paieška supranta, tik ne visada atpažįsta – ar labai jau miglotai suinterpretuoja. Štai pavyzdžiui, viena internautė pasakoja nuotykį, kaip „Google Photos“ paieškoje įvedė „happiness“, o paieška jai pasiūlė... voriuko nuotrauką.

Nors kas žino, gal tas voriukas iš tiesų buvo labai laimingas – tik ne mums, žmonėms, tai suprasti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.