Skaitytojo klausimas: ar tik Lietuvos operatorius nepažeidinėja ES direktyvų?

Portalo Lrytas.lt skaitytojas Mindaugas P. kreipėsi į redakcijąsu klausimu:

 Portalo Lrytas.lt skaitytojas kreipėsi į redakciją ir uždavė klausimą, ar Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai nepažeidinėja ES direktyvų.<br> 123RF nuotr.
 Portalo Lrytas.lt skaitytojas kreipėsi į redakciją ir uždavė klausimą, ar Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai nepažeidinėja ES direktyvų.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 8:37 AM

Nuo šių metų birželio 15 dienos atsirado nauja EU direktyva, kuri pakeitė taprtinklinį ryšį. Bent keletas LT operatorių net neplanuoja tokios direktyvos įgyvendinti. 

Vienas iš keleto pavyzdžių:

1) „Tele2 Pildyk“ minutės ir SMS galioja tik Lietuvoje ir ne kitose EU šalyse, nors EU direktyva tokį dalyką draudžia. 

2) „Tele2 Pildyk“ ima 0,0125 euro už minutę, už įeinantį skambutį kitoje EU šalyje - nors EU direktyva tokį dalyką draudžia 

3) „Tele2 Pildyk“ siūlomos alternatyvos: a) jokio tarptinklinio ryšio; arba (b) tarptinklinio ryšio paketai; arba (c) ganėtinai aukštos pokalbių bei SMS be jokių suteikiamų mobiliųjų dokumentų galbūt irgi prieštarauja ES direktyvai?

Į skaitytojo klausimus atsakė Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė:

„Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl tarptinklinio ryšio per viešuosius judriojo ryšio tinklus Europos Sąjungoje nenumato pareigos teikti tarptinklinio ryšio paslaugas. Sprendimus dėl konkrečių kainodaros variantų ir teikiamų paslaugų apimties priima patys elektroninių ryšių paslaugų teikėjai. Tai reiškia, kad tarptinklinio ryšio paslaugų teikti neprivaloma ir gali būti siūlomi tokie mokėjimo planai, kurie suteikia paslaugas tik namų šalyje. Tuo atveju, jei tarptinklinio ryšio paslaugos teikiamos, galioja aukščiau minėto Reglamento reguliavimas“ - teigia R.Karalienė.

Atsakant į antrąjį klausimą, ryšių reguliavimo tarnybos atstovė pasakoja, kad reglamentas numato, jog nuo 2017 m. birželio 15 d. tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų teikėjai negalės taikyti papildomų užmokesčių už tarptinklinio ryšio paslaugas ES, tačiau egzistuoja išimtys. 

„Viena iš jų ‒ sąžiningo naudojimo taisyklės. Reglamentu siekiama reglamentuoti tarptinklinio ryšio paslaugų teikimą ir garantijas vartotojams periodinio keliavimo tikslais (o ne nuolatinio tarptinklinio ryšio tikslais), todėl, siekiant išvengti piktnaudžiavimo (pvz., paslaugų perpardavimo ar jų naudojimo ne asmeniniams poreikiams), gali būti taikomos sąžiningo naudojimo taisyklės, kurios užtikrina, kad dėl kainų skirtumų skirtingose Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse nebūtų piktnaudžiaujama tarptinklinio ryšio paslaugų naudojimu (pvz., eksportuojant SIM korteles ne periodinių kelionių tikslais, o nuolatiniam naudojimui užsienyje arba pasipelnymo dėl kainų skirtumo tikslais)“ - aiškina R.Karalienė.

Ji taip pat teigia, kad viršijus sąžiningo naudojimo taisyklėse apibrėžtą vartojimo lygį, operatoriai turi teisę pritaikyti papildomus užmokesčius, kurie neviršytų didmeninių kainų (t.y. tų kainų, kurias namų operatorius sumoka užsienio operatoriui).

„Be to, Reglamentas nustato atvejus ir sąlygas, kuomet teikiant paslaugas gali būti taikomi papildomi mokesčiai. Tarptinklinio ryšio paslaugų teikėjai nustatę, kad teikti paslaugas jiems būtų nuostolinga (kai paslaugoms taikydami sutartiniuose dokumentuose numatytas kainas už paslaugas Lietuvoje, elektroninių ryšių paslaugų teikėjai nepadengia tarptinklinio ryšio paslaugos savikainos), gali kreiptis į nacionalinę reguliavimo instituciją ir prašyti leidimo taikyti papildomus mokesčius nuostoliams padengti“ - aiškina ryšių reguliavimo specialistė. 

Pasak jos, Ryšių reguliavimo tarnyba gavo UAB „Tele2“ prašymą leisti taikyti papildomus mokesčius nuostoliams padengti, ir įvertinusi pateiktus dokumentus, leido taikyti papildomus mokesčius. Daugiau informacijos apie papildomų užmokesčių taikymą p. R.Karalienė siūlo ieškoti čia: https://www.rrt.lt/lt/duk/roaming-duk.html 

Atsakant į trečiąjį klausimą, p. Karalienė teigia, kad Kaip minėta anksčiau, Reglamentas nenumato pareigos teikti tarptinklinio ryšio paslaugas bei keisti elektroninių ryšių paslaugų teikimo apimtį (įtraukti į elektroninių ryšių paslaugų apimtį tarptinklinį ryšį arba jį išimti iš teikiamų elektroninių ryšių paslaugų apimties). „UAB „Tele2“, nusprendė nuo 2017 m. liepos 1 d. nebeteikti tarptinklinio ryšio paslaugų Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse su tam tikrais išankstinio mokėjimo planais. Įvertinus UAB „Tele2“ viešai skelbiamą informaciją, „Pildyk“ planai, kurie sudaro galimybę naudotis tarptinkliniu ryšiu ir paslaugomis Lietuvoje, yra „Dieninis“, „Savaitinis“, „Standartinis“ - aiškina specialistė.

Dėkojame skaitytojui už klausimą ir primename, kad jei turite klausimų – visada galite juos užduoti, parašydami laišką adresu klauskIT@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.