Mokslininkai atrado jaunystės eliksyrą, kuris atjaunina ląsteles

Senėjimo procesas iki šiol buvo laikomas nesustabdomu ir negrąžinamu, tačiau Harvardo medicinos mokyklos tyrėjai įrodė, kad taip nėra – senatvės požymius galima pašalinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2013, 10:04 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:12 PM

JAV mokslininkai, naudodami chemines medžiagas, sugebėjo atjauninti pelių raumenų ląsteles, skelbia BBC. Tyrėjai teigia, kad, vertinant žmogaus amžiumi, raumenys iš 60-mečio virto 20-mečio – tiesa, jų stiprumas nepadidėjo.

Žurnale „Cell“ nurodoma, kad mokslininkai atrado naują senėjimo mechanizmą ir sugalvojo būdą jį apsukti. Kiti mokslininkai kolegų atradimus vadina teikiančiais daug vilčių.

Tyrėjai aiškinosi nikotinamido adenino dinukleotido (NAD) – cheminės medžiagos, kurios kiekis ląstelėje senėjant krenta – poveikį. Mokslininkai įrodė, kad NAD mažėjimas turi įtakos ląstelės mitochondrijų (pagrindinių ląstelės energijos gamintojų) veiklai. Mažėjant energijos kiekiui ląstelė silpsta ir sensta.

Eksperimentų metu nustatyta, kad padidinus NAD lygį ląstelėse įmanoma „atsukti laiką“. Pelėms buvo duodama cheminių medžiagų, kurias jų organizmai pavertė NAD, ir per savaitę dviejų metų amžiaus pelių raumenys daugeliu atžvilgių tapo tokie, kaip šešių mėnesių senumo pelių.

Nors raumenų galia nepadidėjo, Harvardo medicinos mokyklos mokslininkė Ana Gomes mano, kad taikant ilgesnį gydymą ir tai būtų galima pasiekti.

Tiesa, šis jaunystės eliksyras išsprendžia tik dalį problemų, mat senėjimo procesas yra kur kas komplikuotesnis. Pavyzdžiui, jis neatstato DNR galuose esančių telomerų ir neištaiso DNR pažeidimų.

„Senėjimą sudaro daug faktorių, neužtenka sutaisyti tik vieną dalyką. Aš manau, kad ląstelėje viskas yra susiję, o energijos gamyba yra ypač svarbus komponentas ir turi didelę įtaką senėjimo procesui“, – sakė dr. A.Gomes.

Mokslininkai tikisi klinikinius bandymus pradėti jau 2015-aisiais. Žmonių gydymo teks palaukti gerokai ilgiau. „Tačiau mums atrodo, kad žmonėms nereikės to naudoti nuo jaunystės. Panašu, kad galėsime pradėti tai naudoti jau būdami seni, tačiau ne per seni, kad ląstelės dar nebūtų pažeistos. Jei pradėtumėte būdami 40-ies, ko gero, senatvė jums būtų kur kas malonesnė – visgi norint tuo įsitikinti reikia atlikti klinikinius bandymus“, – pabrėžė A.Gomes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.