Ateityje kaliniai galės atsėdėti tūkstantį metų vos per pusdienį

Kalėjimas iki gyvos galvos? Pamirškite: ateityje nuteistieji galės atlikti ne tik šimto, bet ir tūkstančio metų ar dar ilgesnę kalėjimo bausmę. Tačiau tiek laiko jiems nereikės – užteks pusdienio. Mokslininkų komanda teigia, kad ateityje biotechnologijos privers kalinius manyti, jog jie atliko alinančiai ilgą bausmę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:56 AM

Daktarė Rebecca Roache vadovauja tyrėjų komandai, kuri aiškinasi, kaip ateities technologijos pakeis kaliniams skiriamas bausmes. Anot jos, naudojant vaistus bus įmanoma „apgauti“ kalinių smegenis, todėl jiems atrodys, kad laikas eina lėčiau, praneša Telegraph.co.uk.

„Yra daug psichoaktyvių vaistų, kurie iškreipia žmogaus laiko pojūtį. Taigi galima manyti, kad bus išrasta piliulė ar skystis, kuris privers žmogų manyti, kad jis atlieka tūkstančio metų bausmę“, – sakė ji.

Kitas variantas – perkelti žmogaus smegenų informaciją į kompiuterį ir paspartinti procesus, tokiu būdu iškreipiant laiko suvokimą.

„Jei pagreitintume procesą milijoną kartų, tūkstantmetis mąstymo būtų atliekamas per 8,5 valandos. Tai, žinoma, kainuotų gerokai mažiau mokesčių mokėtojų pinigų nei prailginti nusikaltėlio gyvenimą, kad jis iš tiesų galėtų atsėdėti tūkstantį metų“, – pastebėjo mokslininkė.

Ji pastebėjo, kad technologijų pažanga verčia iš naujo permąstyti nusistovėjusias taisykles: „Kai klausiame savęs, ar žmogiška prieš kažką panaudoti tam tikras technologijas, turime įsitikinti, kad mus gąsdina ne tik nežinomybė. Ar teisinga užrakinti kažką, kad jis už grotų praleistų geriausius savo vienintelio gyvenimo metus, ar būtų žmogiškiau pasikrapštyti po jo smegenis ir paleisti į laisvę? Kai klausiame savęs to, tikslas nėra įsivaizduoti galybę skirtingų futuristinių bausmių – tikslas yra pažiūrėti į šiandienos bausmes per ateities prizmę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.