Įspėjimas asmenukių mėgėjams: galite sirgti psichine liga

Savęs fotografavimo, arba asmenukių (angl. selfie), mada užkariauja pasaulį, tačiau psichologai įspėja, kad šis pomėgis – užuomina apie galimą ligą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-26 23:48, atnaujinta 2018-02-14 11:53

Ekspertų teigimu, žmonės, kurie kaskart save fotografuoja daug kartų ir ieško geriausio „kampo“, gali sirgti kūno įvaizdžio sutrikimu (angl. Body Dysmorphic Disorder, BDD).

„Du iš trijų pas mane atėjusių BDD sergančių pacientų turėjo įprotį nuolat fotografuoti ir viešai skelbti asmenukes socialiniuose tinkluose, – pastebėjo britas psichiatras Davidas Veale'as. – Savęs fotografavimas nėra įprotis – tai BDD simptomas, į kurį įeina savo išvaizdos tikrinimas.“

Tokį pomėgį turintys žmonės gali praleisti keliolika ar net keliasdešimt minučių, bandydami įamžinti idealią asmenukę, kurioje nesimatytų išvaizdos trūkumų, kuriuos jie patys puikiai žino, nors kiti to nepastebi.

Pasitaiko ir dar ekstremalesnių atvejų: britas paauglys Danny Bowmanas bandė nusižudyti, nes buvo nepatenkintas savo išvaizda asmenukėse. Jis taip norėjo patikti merginoms, kad praleisdavo 10 valandų per dieną ir nufotografuodavo daugiau nei 200 savęs nuotraukų, bandydamas atrasti idealią nuotrauką. Šį įprotį jis pasigavo būdamas 15 metų. Dėl jo paauglys buvo išmestas iš mokyklos ir numetė beveik 13 kg svorio.

Žurnale „Psychology Today“ cituojama daktarė Pamela Rutledge teigė, kad perdėtas dėmesys asmenukėms rodo norą pasirodyti prieš kitus ir gali būti ženklas, kad paaugliui reikia pagalbos. Ji asmenukių viešinimą sieja su narcisizmu arba nepakankamu pasitikėjimu savimi.

Tiesa, D.Veale'as nemano, kad dėl asmenukių pasaulyje padaugės žmonių, sergančių BDD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.