Anglies dioksido lygis – aukščiausias per 800 tūkst. metų

Pirmą kartą per visą stebėjimų istoriją vidutinis anglies dioksido lygis visą mėnesį buvo didesnis nei 400 dalelių milijone (ppm). Tokie balandžio mėnesio duomenys kelia nerimą dėl spartėjančio visuotinio atšilimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-07 17:45, atnaujinta 2018-02-14 05:15

Dar mažiau nei prieš metus mokslininkai įspėjo, kad anglies dioksido kiekis Žemės atmosferoje gali viršyti 400 ppm žymą ir nenukristi žemiau jos, praneša Dailymail.co.uk.

Šios dujos laikomos pagrindiniu visuotinio atšilimo kaltininku, o jų kiekis viršijo minėtą ribą visą mėnesį. Tai įvyko pirmą kartą per visą stebėjimų istoriją, o kai kurie mokslininkai mano, kad toks lygis pasiektas pirmą kartą per 800 tūkst. metų.

Skripso okeanografijos instituto (San Diegas, JAV) duomenimis, balandžio mėnesį vidutinis anglies dioksido kiekis atmosferoje buvo 401,33 ppm. Ši institucija tokio pobūdžio matavimus atlieka seniausiai pasaulyje, jau daugiau nei 50 metų, Mauna Loa observatorijoje Havajuose. Pirmasis juos pradėjo fiksuoti Charlesas Davidas Keelingas.

Keelingo kreivės matavimai laikomi anglies dioksido kiekio visame pasaulyje vidurkiu.

Ištyrę tūkstantmečių senumo oro pavyzdžius, kurie buvo išlikę Antarktidos lede, Skripso ekspertai nustatė, kad anglies dioksido lygis pastaruosius 800 tūkst. metų, iki industrinės revoliucijos, neviršijo 300 ppm. Manoma, kad iki industrinės revoliucijos Žemės atmosferoje anglies dioksido kiekis siekė apie 280 ppm, o pradėjus pastovius matavimus 1958-aisiais jis siekė 316 ppm.

Vidutinis anglies dioksido kiekis atmosferoje ir šį mėnesį turėtų išlikti didesnis nei 400 ppm, bet mokslininkai pastebi, kad rugsėjį jis turėtų sumažėti. Manoma, kad 400 ppm riba artimiausiais metais bus įprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: antrajame ture – G. Nausėda ir I. Šimonytė