Trijų tėvų kūdikiai gali atsirasti jau po dvejų metų

Mitochondrijos atsakingos už maždaug 90 proc. kūno energijos ir už daugybę procesų ląstelėse, taigi jų defektai gali turėti itin blogų pasekmių. Mitochondrijų ligai, kuria serga maždaug 1 iš 6000 žmonių, nėra vaistų, o DNR defektai yra perduodami tik per motiną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jun 5, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:15 AM

Tam, kad pažeisti genai nebūtų perduodami, sugalvotas būdas sukurti sveiką motinos kiaušialąstę: panaudojamas motinos ląstelės branduolio DNR ir donoro mitochondrijų DNR. Todėl gimęs kūdikis turėtų tris biologinius tėvus, praneša IFLSciensce.com.

Jei nebūtų didelių teisinių kliūčių, pasak Jungtinės Karalystės agentūros HFEA, prižiūrinčios lytinių ląstelių ir embrionų naudojimą, tokią apvaisinimo techniką būtų galima pradėti taikyti jau po dvejų metų – tiek laiko turėtų užtrukti tyrimai, kol bus įsitikinta apvaisinimo saugumu.

Yra du būdai nesveikus motinos genus pakeisti sveikais donorės genais. Pirmasis – sujungiant kiaušialąstes. Antrasis – mėgintuvėlyje tėvo sperma apvaisinti motinos ir donorės kiaušaląstes, o tada sujungti embriono dalis.

Trijų tėvų DNR sujungimas buvo išbandytas su makakomis 2009 metais. Keturi palikuonys yra sveiki ir jų mitochondrijos iki šiol išlaiko normalią funkciją.

Tačiau yra ir etinių nuogąstavimų: teigiama, kad leidus tokią manipuliaciją bus atvertas kelias tolimesnėms manipuliacijoms genais. Tačiau būtina prisiminti, kad šis eksperimentas skirtas ne kurti protingus, atletiškus ir gražių veido bruožų kūdikius, o padėti šeimoms išsivaduoti iš vienos siaubingos genų linijos.

Šiuo metu Jungtinės Karalystės institucijos svarsto, ar panaikinti draudžiančius reguliavimus, kad būtų galima pradėti eksperimentus. JAV taip pat pradedama svarstyti tokios apvaisinimo technikos taikymo galimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.