Rusų programa meistriškai apsimetė ukrainiečiu berniuku

Rusijos komandos sukurta kompiuterinė programa, apsimetanti 13-mečiu berniuku Eugene Goostmanu iš Ukrainos, tapo pirmąja pasaulyje, įveikusia Turingo testą. Šis pasiekimas vadinamas esminiu lūžiu dirbtinio intelekto srityje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:19 AM

Kompiuterijos pionierius Alanas Turingas yra sakęs, kad kompiuterį mąstančiu bus galima laikyti, jei jo nepavyks atskirti nuo žmogaus. Tam įvertinti jis pasiūlė paprastą testą: jei po 5 minučių trukmės tekstinio susirašinėjimo bent 30 proc. vertintojų manys, kad bendravo su žmogumi, o ne programa, tuomet tikslas pasiektas.

Šeštadienį, minint 60-ąsias A.Turingo mirties metines, jo sugalvotas testas pirmą kartą buvo įveiktas, praneša Independent.co.uk. Tai atliko Rusijos programuotojų komandos sukurta programa, pašnekovams prisistatanti berniuku iš Odesos.

Londono Karališkojoje draugijoje surengtoje virtualioje diskusijoje 33 proc. teisėjų patikėjo, kad bendravo su žmogumi.

Tai pirmas kartas, kai kompiuterinė programa įveikė Turingo testą iš anksto nenustačius pokalbio temų ar klausimų formuluočių.

„Mūsų idėja buvo paprasta: jis gali teigti, kad žino viską, tačiau dėl amžiaus suprantama, kad jis visko nežinos, – sakė vienas iš programos kūrėjų Vladimiras Vaselovas. – Mes praleidome daug laiko kurdami veikėją su įtikinančia asmenybe.“

Tačiau mokslininkai įspėja apie tokio pasiekimo pavojų. Redingo universiteto vizituojantis profesorius Kevinas Warwickas teigė, kad tolesnė kompiuterijos pažanga jam kelia nerimą.

„Dirbtinio intelekto srityje nėra svarbesnio ir kontroversiškesnio pasiekimo nei Turingo testas, kai kompiuteris įtikina pakankamą skaičių pašnekovų, kad yra ne mašina, o žmogus“, – sakė K.Warwickas. Jis pridūrė, kad jei tokia programa sugebės įtikinti žmones, kad ja galima pasitikėti, tuo gali pasinaudoti kibernetiniai nusikaltėliai.

„Svarbu suprasti, kokią įtaką tokie internetiniai susirašinėjimai gali daryti žmonėms, jei juos pavyks įtikinti, kad kažkas yra tiesa, kai iš tiesų taip nėra“, – teigė profesorius.

Iš viso Karališkojoje draugijoje testas buvo atliktas su penkiomis kompiuterinėmis programomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen