Dužo ilgai puoselėtos viltys išgydyti nuo ŽIV

Mergaitė JAV gimė turėdama AIDS sukeliantį virusą, tačiau jos tėvai ir gydytojai jau kelerius metus manė, kad ŽIV jos kūną paliko. Neseniai mergaitė atkrito ir sudaužė medikų viltis, kad labai anksti pradėtas intensyvus gydymas gali padėti jį visiškai išgydyti.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2014, 12:16 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:07 AM

Misisipės valstijoje gyvenanti mergaitė greitai švęs 4-ąjį gimtadienį. Dar šių metų kovą medikai džiaugėsi, kad ŽIV virusas mergaitės kūną paliko, nors ji jau dvejus metus nebebuvo gydoma jokiais vaistais.

Vis dėlto, neseniai atlikti testai parodė, kad liga mergaitės neapleido. Gydytojai teigia, kad pacientei vėl paskirti vaistai, kuriuos jos organizmas priima.

Gydytojas Anthoni Fauci kalbėjo, kad naujiena visiškai nuvilianti ir gali turėti pasekmių visos JAV mastu planuotam tyrimui, kurio metu tikėtasi atlikti tolesnius ankstyvo ir intensyvaus AIDS sukeliančio viruso gydymo testus.

A.Fauci teigė, kad reiks gerai peržiūrėti tyrimo planą ir, reikalui esant, padaryti pakeitimus. Po mergaitės atkritimo manoma, kad reikia kiek pakoreguoti gydymo metodą ir prailginti jo trukmę. Be to, dabar kilo daug etinių problemų – nenorima suteikti žmonėms tuščių vilčių.

JAV daugumai ŽIV turinčių būsimų mamų gydymas suteikiamas nėštumo metu taip sumažinant šansus, kad virusas bus perduodamas jų kūdikiams. Mergaitės iš Misisipės valstijos mamai nėštumo mėnesiais nebuvo suteiktas joks gydymas, nes apie tai, kad ji turi ŽIV buvo išsiaiškinta tik gimdymo metu.

Dėl didelės tikimybės, kad naujagimė iš motinos virusą perėmė, daktarai pradėjo intensyvų gydymą praėjus 30 valandų nuo gimimo, nė nespėję tyrimais įsitikinti, kad mažylė buvo užsikrėtusi.

Medikai mergaitės gydymą tęsė iki tol, kol jai suėjo 18 mėnesių. Nuo to laiko gydytojai buvo praradę su ja ryšį. Kai mergaitė po 10 mėnesių vėl atsidūrė jų rankose, ligos pėdsakų nebebuvo aptikta, nors jos motina visą tą laiką nedavė jokių vaistų.

Iki dabar mergaitės kraujo tyrimuose nebuvo užfiksuota jokių ŽIV ženklų. Gydytojai teigia nežinantys, kada ir kodėl virusas grįžo ir ima kelti svarbų klausimą – ar tikrai žinome, kur mūsų kūne slepiasi ŽIV?

Kovą gydytojai pranešė, kad yra dar vienai naujagimei mergaitei, turėjusiai ŽIV buvo pradėtas taikyti intensyvus gydymas po keturių valandų nuo gimimo. Po metų sudėtingų testų rezultatai parodė, kad nebėra absoliučiai jokių viruso ženklų mergaitės organizme. Vis dėlto, jos gydymas dar tęsiamas ir niekas dar nėra tiksliai žinoma.

Manoma, kad tik vienas žmogus buvo pagydytas nuo ŽIV infekcijos. Tai buvo vyras, kuriam buvo atlikta kaulų čiulpų persodinimo operacija. Jos metu transplantuoti kaulų čiulpai buvo paimti iš donoro, kuris turėjo natūralų imunitetą šiam virusui. Praėjus penkeriems metams po operacijos, vyro organizme nebėra jokių infekcijos ženklų.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.