Šimpanzių gestų kalbą dabar supras ir žmonės

Ugandoje britų mokslininkai kantriai sekė ir filmavo laukines šimpanzių bendruomenes. Iš užfiksuotų 5000 gestų tyrinėtojai nustatė, kad šimpanzių žodyną sudaro mažiausiai 66 gestai, kurie naudojami perduoti 19 konkrečių žinučių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2014, 6:53 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:35 PM

Tyrimui vadovavusi daktarė Catherine Hobaiter aiškino, kad gestų kalba yra vienintelė šimpanzių komunikacijos forma. Ji pridūrė, kad tik žmonės ir šimpanzės naudoja sąmoningą bendravimo būdą norėdami perduoti žinią kitam individui, rašo „Lietuvos rytas“.

Ankstesni tyrimai parodė, kad beždžionės supranta kitų individų sudėtingą šauksmų reikšmę, bet patys gyvūnai nenaudoja balsų sąmoningam bendravimui.

„Tai panašu į tokį atvejį, kai pakeliate karštą puodelį kavos ir pradedate rėkti, pūsti pirštus. Galima suprasti, kad kava yra karšta, tačiau sąmoningai galbūt to nenorėjote perduoti“, – sakė mokslininkė.

Tyrinėtojai nustatė, kad keletas šimpanzių gestų yra tiesioginiai ir turi tik vieną reikšmę.

Pavyzdžiui, augalų lapų kramtymas – šimpanzė mažais kąsneliais atsikanda lapą, taip ji tikisi pelnyti seksualinį dėmesį.

Kiti gestai turi daugiau nei vieną reikšmę.

Pavyzdžiui, pagriebimas gali reikšti „baik“, „užlipk ant manęs“ ir „pasitrauk“.

Nors užfiksuoti šimpanzių gestai gana subtilūs, jų reikšmės yra aiškios. Viename vaizdo klipe užfiksuota, kaip motina parodo pėdą savo verkiančiam jaunikliui, šis gestas reiškia „užlipk ant manęs“. Tada jauniklis greitai užsiropščia motinai ant nugaros ir jie iškeliauja.

Šis atradimas, pasak C.Hobaiter, yra įrodymas, kad kiti gyvūnai taip pat sąmoningai bendrauja, ir tai nėra išskirtinis žmonių bruožas.

„Mes nuo šimpanzių ne taip jau stipriai skiriamės, kaip visi manome.

Jos yra daug panašesnės į mus negu į kitas beždžiones“, – sakė mokslininkė.

Biologė iš Mančesterio universiteto Susanne Shultz sakė, kad šis tyrimas turėjo užpildyti žmonių kalbos evoliucijos spragas, tačiau rezultatai nuvylė: „Gestų reikšmių miglotumas rodo, kad šimpanzės neturi apie ką daugiau bendrauti arba mums dar trūksta daug informacijos apie jų gestus ir veiksmus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.