Mokslininkai: vitaminu D galima valdyti astmos priepuolius

Išnagrinėję kelių milijonų pacientų duomenis, Izraelio mokslininkai išryškino jau anksčiau nustatytą astmos ir vitamino D ryšį – kuo daugiau žmogus sukaupęs šio vitamino, tuo retesni ligos priepuoliai.

Kiaušiniai turtingi vitaminu D.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kiaušiniai turtingi vitaminu D.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2014-10-31 14:42, atnaujinta 2018-01-23 22:24

Tyrimui vadovavo Tel Avivo universiteto medicinos fakulteto mokslininkė dr. Ronit Confino-Cohen, o darbo ataskaitą paskelbė žurnalas „Allergy“. Mokslininkai padarė išvadą, kad matuojant vitamino D kiekį žmogaus organizme ir, jei reikia, jį padidinant, galima valdyti astmos priepuolius, praneša „Times of Israel“.

Vitaminas D turi svarbų poveikį imuniteto sistemai, o tuo pačiu laikomas turinčiu poveikį astmai, imuninės kilmės susirgimui. Tačiau iki šiol daugiausia duomenų apie astmos ir vitamino D ryšį buvo gauta tiriant vaikus, ir jie buvo nenuoseklūs. Mūsų tyrimas unikalus, kadangi ištyrėme labai didelį kiekį žmonių, kurie nebuvo „užkrėsti“ kitomis ligomis“, – teigia dr. R. Confino-Cohen.

Mokslininkai ištyrinėjo beveik 4 mln. pacientų ligos istorijas ir nustatė, kad nuo 2008 iki 2012 metų 307900 žmonių buvo ištirtas vitamino D kiekis organizme. Tyrėjai atsižvelgė į astmą lydinčius faktorius kaip viršsvoris ar tabako rūkymas, taip pat į kitas lėtines ligas. Galiausiai išskirta apie 21 tūkst. astma sirgusių žmonių ir nustatyta, kad vitamino D nepakankamumas lėmė žymiai didesnę tikimybę, kad pastaruoju metu ligonis buvo patyręs bent vieną ligos paūmėjimą.

Nustatyta, kad 15 proc. iš 4616 ligonių su vitamino D nepakankamumu per metus iki nustatant vitamino D kiekį buvo patyrę bent vieną ligos paūmėjimą. Tuo metu iš 8265 ligonių su normaliu ar didesniu nei normalus vitamino D kiekiais ligos paūmėjimą patyrė 11 proc. Remdamiesi šiais duomenimis, mokslininkai suskaičiavo, kad ligoniams su vitamino D nepakankamumu paūmėjimų tikimybė buvo 25 proc. didesnė.

Mokslininkai apibendrina, kad jų gautieji rezultatai suteikia daugiau įrodymų apie vitamino D ir astmos ryšį ir kad vitaminas D turi teigiamos įtakos prieš ligos paūmėjimus.

„Mes tikimės, kad tolimesni tyrimai patvirtins mūsų rezultatus. Tuo metu mūsų gautieji rezultatai paremia rekomendaciją, kad ligoniams, kuriems astma pakartotiniai paūmėja, būtų nustatomi vitamino D kiekiai organizme. Tiems, kad vitamino D trūksta, gali reikėti vartoti vitamino D papildų“, – teigia Izraelio mokslininkai.

„Apie šią ligą žinome daug, yra nemažai jos gydymo būdų. Tad smarkiai nuvilia tai, kad sergamumas astma nemažėja, o daug ligonių patiria susirgimo paūmėjimus, o jų gyvenimo kokybė smarkiai pablogėja. Padidindami vitamino D kiekius, mes galime nesunkiai pagerinti paciento gyvenimo kokybę“, – teigia dr. R. Confino-Cohen.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, astma serga maždaug 235 mln. žmonių. Pastaraisiais dešimtmečiais ši liga, sukelianti kvėpavimo takų uždegimą ir jų susiaurėjimą, dažnėja.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, tačiau vis daugėja duomenų, kad vitamino D turi būti vartojama daugiau. Kai kurie mokslininkai mano, kad nuo 25 iki 50 mikrogramų per dieną.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresnio amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus, kad sukauptų pakankamą vitamino D kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.