S. Hawkingas įspėja: „mąstančios mašinos“ sunaikins žmoniją

Mokslinės fantastikos filmuose matyti scenarijai, kai sukurtos „mąstančios mašinos“ sunaikina žmoniją, gali virsti realybe. Apie tai įspėja vienas garsiausių pastarojo meto fizikų Stephenas Hawkingas. 

S.Hawkingas sutinka, kad iki šiol sukurtos primityvios dirbtinio intelekto sistemos įrodė savo naudą, tačiau jis baiminasi, kad, sukūrus kažką, kas prilygs ar net pralenks žmogų, pasekmės gali būti liūdnos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Hawkingas sutinka, kad iki šiol sukurtos primityvios dirbtinio intelekto sistemos įrodė savo naudą, tačiau jis baiminasi, kad, sukūrus kažką, kas prilygs ar net pralenks žmogų, pasekmės gali būti liūdnos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:10 AM

„Pilno dirbtinio intelekto išvystymas gali reikšti žmonių rasės pabaigą“, – BBC teigė S.Hawkingas.

Tokiu įspėjimu jis atsakė į klausimą apie jo paties naudojamas technologijas, kurios leidžia mokslininkui bendrauti su kitais. Fizikas serga amiotrofine lateraline skleroze (ALS) ir dėl to yra visiškai paralyžiuotas, o išsakyti mintis jam padeda kompiuterinė sistema, kurią būtų galima vadinti bazine dirbtinio intelekto forma.

Šioje mašinoje naudojamas britų kompanijos „Swiftkey“ žodžių nuspėjimo įrankis, kuris mokosi, kaip profesorius mąsto ir reiškia mintis, bei pasiūlo žodžius, kuriuos jis galbūt norės naudoti toliau. Panašios technologijos naudojamos ir šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose.

S.Hawkingas sutinka, kad iki šiol sukurtos primityvios dirbtinio intelekto sistemos įrodė savo naudą, tačiau jis baiminasi, kad, sukūrus kažką, kas prilygs ar net pralenks žmogų, pasekmės gali būti liūdnos.

„Tai pradėtų veikti nepriklausomai ir perprogramuotų save didėjančiu tempu, – sakė jis. – Žmonės, kuriuos riboja lėta biologinė evoliucija, negalėtų konkuruoti ir būtų išstumti.“

Dirbtinio intelekto požymių turinčių sistemų kūrėjai nusiteikę optimistiškiau. „Aš tikiu, kad mes pakankamai ilgai valdysime technologijas ir išnaudosime jų potencialą tam, kad išspręstume daugelį pasaulio problemų“, – sakė „Cleverbot“ kūrėjas Rollo Carpenteris.

Iš ankstesnių pokalbių besimokanti „Cleverbot“ programinė įranga gavo aukštus Turingo testo įvertinimus – jai pavyko apgauti didelę dalį teisėjų ir jie pagalvojo, kad bendrauja su žmogumi, o ne kompiuterine programa.

R.Carpenteris teigia, kad žmonės dar neturi nei pakankamai skaičiavimo galios, nei tinkamų algoritmų, kad pasiektų visišką dirbtinį intelektą. Tačiau jis įsitikinęs, kad tai pavyks pasiekti per artimiausius kelis dešimtmečius.

„Mes negalime žinoti, kas nutiks, jei mašina turės didesnį intelektą nei mūsų, taigi mes nežinome, ar ji mums padės, mus ignoruos ir atskirs, ar sunaikins“, – teigė jis. Vis dėlto vyras mano, kad dirbtinis intelektas bus nusiteikęs „pozityviai“.

Anksčiau apie galimus dirbtinio intelekto pavojus įspėjo ir verslininkas Elonas Muskas, pavadinęs tai „mūsų didžiausia egzistencijos grėsme“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.