Žemėlapis: ką visuotinis atšilimas nuskurdins labiausiai?

Klimato kaitos ekspertai sukūrė žemėlapį, kuris atspindi, kurios pasaulio šalys yra geriausiai pasiruošusios visuotinio atšilimo iššūkiams, o kurios – prasčiausiai.

Tyrimo autorių vertinimu, visuotinis atšilimas mažiausią įtaką turės Skandinavijos šalims, o labiausiai nukentės Afrika.<br>Index.gain.org iliustr.
Tyrimo autorių vertinimu, visuotinis atšilimas mažiausią įtaką turės Skandinavijos šalims, o labiausiai nukentės Afrika.<br>Index.gain.org iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 8:06 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:41 AM

Žemėlapis sudarytas remiantis Notre Damo universiteto (Indiana, JAV) projekto „ND-Gain Index“ duomenimis. Šio tyrimo autoriai įvertino 192 valstybėms gresiantį pavojų dėl klimato šiltėjimo ir jų pasirengimą su tuo susidoroti. Šių dviejų parametrų vidurkis lemia vietą bendrame sąraše.

Tyrimo autorių vertinimu, visuotinis atšilimas mažiausią įtaką turės Skandinavijos šalims, o labiausiai nukentės Afrika.

Aukščiausias įvertinimas skirtas Norvegijai, ne prasčiau pasirengusi ir Naujoji Zelandija, taip pat ramesni gali būti Švedijos, Suomijos bei Danijos gyventojai. Prasčiausia situacija – Čade, taip pat Burundyje, Eritrėjoje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Lietuva sąraše užima 31 vietą, šis įvertinimas kiekvienais metais vis gerėja. Palyginimui, Estija yra 26-a, o Latvija – 41-a.

JAV pasaulyje skirta 8 vieta, Rusija atsidūrė tiesiai po Lietuvos – 32 vietoje.

„ND-Gain Index“ yra sudaromas nuo 1992 metų. Tyrime įvertinami 45 išoriniai ir vidiniai veiksniai: gamtinės sąlygos, geriamojo vandens ir maisto prieinamumas, ekonominė situacija, sveikatos apsauga, infrastruktūra ir kt.

Interaktyvią žemėlapio versiją galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.