Mokslininkų išvada: spoksojimas į TV ar monitorių regos negadina

Užbaigę 20 metų trukusį tyrimą, Ohajo valstijos universiteto mokslininkai paskelbė raminančias išvadas: ilgas žiūrėjimas į kompiuterio monitorių ar TV ekraną trumparegystės nesukelia.

Nors daug žmonių mano, kad ilgas žiūrėjimas į arti esantį TV ar kompiuterio monitorių gali pakenkti akims, tyrimo autoriai tai vadina mitu.<br>123rf nuotr.
Nors daug žmonių mano, kad ilgas žiūrėjimas į arti esantį TV ar kompiuterio monitorių gali pakenkti akims, tyrimo autoriai tai vadina mitu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2015, 5:19 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:19 AM

Tyrėjai du dešimtmečius stebėjo 4,5 tūkst. vaikų, kuriems tyrimo pradžioje buvo nuo 6 iki 11 metų. Jie fiksavo jaunuolių praleidžiamą laiką prie ekranų ir nuolat tikrino regėjimą, rašo Telegraph.co.uk.

Nors daug žmonių mano, kad ilgas žiūrėjimas į arti esantį TV ar kompiuterio monitorių gali pakenkti akims, tyrimo autoriai tai vadina mitu. Jie teigia nenustatę, kad daug laiko prie ekranų praleidžiantiems vaikams būtų suprastėjęs regėjimas. Įtakos tam neturi ir atstumas iki vaizdo šaltinio.

Mokslininkai tikrino 13 rizikos veiksnių, siekdami išsiaiškinti, kurie jų gali sukelti ar padėti nuspėti gresiančią trumparegystę. Jie nustatė, kad aiškiausias indikatorius yra netaisyklinga akies obuolio forma būnant 6-erių.

Normalų regėjimą turinčių žmonių akys auga tolygiai su visu kūnu ir yra užprogramuotos nustoti augti pasiekus lygį, kuomet užtikrinamas aiškus regėjimas. Trumparegių atveju, sferiniai akių obuoliai yra ištęsti ir jų forma primena alyvuogę ar vynuogę.

Vaikai, kurių regėjimas užaugus bus geras, sulaukę 6 metų dažnai būna toliaregiai. Taigi gresiančią trumparegystę galima prognozuoti jau tokiame amžiuje. Anot tyrėjų, jei vaikas nėra toliaregis, jam trumparegystė gali išsivystyti anksčiau.

Trumparegystė dažnai pasireiškia jau vaikystėje, o tolimus objektus neryškiai mato maždaug kas trečias suaugęs. Šiems žmonėms taip pat išauga glaukomos ir tinklainės atšokos tikimybė.

„Jei tapote trumparegiu, taip nutiko dėl to, kad akies obuolys pernelyg ištįso. Šis modelis pasitvirtino“, – sakė tyrimo vadovė, profesorė Karla Zadnik.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.