Mieli šiandienos robotai ateity taps žudymo mašinomis

DARPA nuolat ir gausiai finansuoja robotų kūrėjus ir jų varžybas. Norisi tikėti, kad taip skatinamas žmogiškas, o ne dirbtinis protas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
DARPA nuolat ir gausiai finansuoja robotų kūrėjus ir jų varžybas. Norisi tikėti, kad taip skatinamas žmogiškas, o ne dirbtinis protas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 2:44 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:51 PM

Sunku nesistebėti ir nesižavėti, kai matai, kaip nerangiai juda ir kartoja žmogaus veiksmus „Boston Dynamics“ laboratorijose kuriami robotai „Atlas“ ir „Esher“. Dvikojų, žmogų primenančių ir po 160 kg sveriančių robotų kūrimą finansavo JAV Pentagono tyrimų padalinys DARPA. Tiek robotų kūrėjai, tiek specialistai tvirtina, kad jų tikslas yra sukurti gelbėtoją ir žmogaus padėjėją. Tačiau portalo „Motherboard“ sukurtame filme apie juos pasisakanti Nobelio premijos laureatė Jody Williams nė neabejoja – ateity jie virs ne prastesniais ir ne mažiau pavojingais žudikais už „T1000“ iš filmo „Terminatorius“.  

Kol kas tinklaraščio „Motherboard“ žurnalisto mėginimai juokais „Arlas“ lyginti su Terminatoriumi atrodo net ne juokingai, o patetiškai. JAV robotų kūrėjų gaminys dar faktiškai nemoka vaikščioti, o savarankiškai mąstyti jis niekada negalės.  

Kūrėjai tvirtina, kad sugebėsiantis ant dviejų kojų judėti beveik kaip žmogus robotas pirmiausia skirtas gelbėjimo darbams. Dėl to ir sukurtas panašus į žmogų, kad galėtų naudotis žmonėms skirtais įrankiais. Veiks jis kaip ir visi kiti šiuolaikiniai JAV armijos turimi bepiločiai agregatai – bus žmogaus valdomas nuotoliniu būdu.  

Taigi, visi filme kalbinti robotų kūrimo priešininkai pirmiausia išreiškė baimę, kad neprognozuojami reiškiniai prasidės, kai armijos finansuojami robotai bus aprūpinti ir „Google“ kuriamu dirbtiniu intelektu. Protestus prie būsimus terminatorius rengiantiems aktyvistams, atrodo, nė nerūpi, kad tokios technologijos nėra, jos niekas nesirengia diegti, tad kovoja jie tiesiog prieš studentų darbus, kuruos pakalbinti ir patys vadina nepavojingais, bei įdomiais. Bet…  

„Tiksliai žinau viena – jei JAV armija ką nors finansuoja, ji turi planų tą gaminį kada nors paversti ginklu“, – lyg kirviu kerta pagrindinė protestų prieš robotus kare organizatorė, 1997 m. Nobelio taikos premijos laureatė J.Williams. Nobelio premiją ji gavo už sėkmingą kovą siekiant uždrausti pėstininkų minas, dabar irgi nesitraukia.  

Jos teigimu, JAV kovai su terorizmu artimuosiuose rytuose naudojami bepiločiai skraidantys aparatai ne tik nepadeda siekti taikos, bet ir skatina žmones dar labiau bijoti JAV ir remti teroristus.  

„Dabar tie aparatai valdomi nuotoliniu būdu ir tai daro daugybę klaidų, nužudo daug nekaltų žmonių. Manote, esant poreikiui, kariuomenė neprivers jų skraidyti ir šaudyti autonomiškai? Jei tyrimus finansuoja DARPA, esu tikra, kad tik laiko klausimas, kada armija panorės pritvirtinti ginklus prie tokių nekaltų gelbėjimo robotų kaip „Atlas“.  

O robotų naudojimas kare jį dar labiau nužmogina. Priešininkas praranda galimybę priešintis ar atsikirsti užpuolikui, nes užpuoliko čia nėra. Ir tai tik gilina konfliktą, kelią dar didesnę neapykantą“, – sako J.Williams.

Tokia pozicija atrodo logiška, tačiau ir oponentai turi labai rimtų argumentų. Mat skraidančių „dronų“ smūgiai realiai pasirodė efektyviausi naikinant teroristus, o alternatyva jiems būtų arba nieko nedarymas, arba visos teritorijos subombardavimas, kurio metu žūtų dar daugiau nekaltų.

Be to, jei dabar uždraustume robotus, armijai tektų atsisakyti ir mažylių išminuotojų, kurie patys nemąsto, bet valdomi analogišku kaip „Xbox“ pultu jau išgelbėjo ne vieną gyvybę.  

Taigi, kol kas robotai dar negali sukilti prieš „mėsos gabalus“. Tačiau teoriškai nerimauti jau lyg ir yra dėl ko – save vairuojančio automobilio smegenys su tokių robotų galimybėmis ir programa ne vengti kliūčių, o jas naikinti gali pridirbti daug bėdos.  

Visa tai tobulėja, galiausiai viskas, ką sėkmingai sukūrė studentai, vis tiek bus pritaikoma karui, tad kada nors tolimoje ateityje Terminatorius lyg ir bus įmanomas.  

J.Williams teigia, kad jos kampanija „Stop Killer Robots“ nebando sustabdyti robotų kūrimo, o nori užtikrinti, kad jie niekada neįgautų gebėjimo žudyti savarankiškai.  

„Ar „Atlas" taps ginklu, nėra svarbiausias klausimas. Svarbiausia, kokiu ginklu taps „Atlas“? Reikia viltis, kad tuomet, kai visiškai parengtas jis žengs į kovos lauką, kur nors lindės tikras žmogus ir valdys jį nuotoliniu būdu. Bet jei jus žavi ir džiugina kiekvienas naujas „Atlas“ žingsnis, prisiminkite, kad jūs stebite pirmuosius būsimo žudiko žingsnius“, – sakė J.Williams.   

Bėda ta, kad pradėję kovą taip iš anksto, galimo rezultato nekeičiame. Protestuotojai tiesiog gali sutrukdyti studentams sukurti gelbėjantį žmones robotą, o JAV armiją sugaišinti tiek, kol prieš ją stos kokio priešo robotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.