S. Hawkingas atskleidė, kada svarstytų apie savižudybę

Garsiausias pastarojo meto fizikas, profesorius Stephenas Hawkingas teigia, kad svarstytų apie savižudybę su gydytojo pagalba, jei jaustų, kad tapo didele našta šeimai ir artimiesiems. Pripažintą teorinės fizikos genijų prie neįgaliojo vežimėlio prikaustė reta, nepagydoma liga – šoninė amiotrofinė sklerozė (ALS).

S.Hawkingas prisipažino, kad kartais jį paralyžiavusi liga verčia jaustis izoliuotu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Hawkingas prisipažino, kad kartais jį paralyžiavusi liga verčia jaustis izoliuotu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 9:52 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 8:47 AM

Anot S.Hawkingo, neleidimas mirtina liga sergantiems žmonėms patiems priimti sprendimą dėl pasitraukimo iš gyvenimo, yra visiškas paniekinimas.

„Svarstyčiau apie savižudybę su gydytojo pagalba tik jei kęsčiau didžiulį skausmą arba jausčiau, kad esu niekam nenaudingas, o tik našta artimiesiems“, – sakė jis.

Visgi profesorius pabrėžė tokių planų neturintis: „Būsiu pasmerktas, jei mirsiu neištyrinėjęs daugiau Visatos paslapčių.“

Mokslininkas prisipažino, kad kartais jį paralyžiavusi liga verčia jaustis izoliuotu. Jis teigė, kad kartais jaučiasi vienišas, nes žmonės bijo su juo bendrauti arba nesulaukia, kol judėti negalintis vyras kompiuterio ekrane atspausdins atsakymą. Be to, kartais jis pats jaučiasi drovus ar pavargęs, jam sunku bendrauti su nepažįstamais žmonėmis.

S.Hawkingas taip pat atskleidė, kokių sunkumų asmeniniame gyvenime sudarė užklupusi liga: „Norėčiau vėl galėti plaukti. Kai mano vaikai buvo maži, gailėdavausi, kad negaliu su jais fiziškai žaisti.“

Anksčiau S.Hawkingas jau yra pasisakęs už tai, kad sunkiai sergantys ligoniai galėtų patys nuspręsti, ar pageidauja savižudybės su gydytojo pagalba. Tačiau jis pabrėžė, kad šio atveju būtini saugikliai, kurie užkirstų kelią piktnaudžiavimui.

Reta, raumenis paralyžiuojanti liga mokslininkui buvo diagnozuota po 21-ojo gimtadienio. Tuomet gydytojai prognozavo, kad jis išgyvens vos dvejus metus. Anot ekspertų, vos 5 proc. žmonių, sergantys tokia ALS forma, po diagnozės išgyvena ilgiau nei dešimtmetį. S.Hawkingui šiuo metu yra 73 metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.