Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kaip sumažinti mirties nuo narkotikų riziką? 6 esminiai punktai

Geriausia bus, jeigu jų iš viso nepamėginsite. Jokių garantuotų apsaugos priemonių vartojantiems narkotikus neegzistuoja, jie uždrausti ir prieš juos kovojama visomis išgalėmis.

Narkotikai nesirenka, ar taip atsitiks užkietėjusiam narkomanui, ar pakvailioti nutarusiam mylimam žmogui.<br>K. Bivainio nuotr.
Narkotikai nesirenka, ar taip atsitiks užkietėjusiam narkomanui, ar pakvailioti nutarusiam mylimam žmogui.<br>K. Bivainio nuotr.
Nustatyti kas yra piliulėje galima, tik gauti reagentų sudėtinga.<br>123RF nuotr.
Nustatyti kas yra piliulėje galima, tik gauti reagentų sudėtinga.<br>123RF nuotr.
Keli ir Europoje parduodamų priemonių, kurios nustato narkotikus pavyzdžiai bei vieno jų spalvų lentelė.<br>Keli ir Europoje parduodamų priemonių, kurios nustato narkotikus pavyzdžiai bei vieno jų spalvų lentelė.
Keli ir Europoje parduodamų priemonių, kurios nustato narkotikus pavyzdžiai bei vieno jų spalvų lentelė.<br>Keli ir Europoje parduodamų priemonių, kurios nustato narkotikus pavyzdžiai bei vieno jų spalvų lentelė.
Daugiau nuotraukų (3)

Arnoldas Lukošius

Jul 18, 2015, 6:04 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:52 AM

Deja – tūkstantis policininkų muzikos festivalyje gali sugauti ne vieną pardavėją, tačiau neišgelbės nežinia kiek ir ko prisiragavusio naivuolio gyvybės. O Lietuvoje sintetinių narkotikų vartojimas nuolat auga. Kaip sumažinti tikimybę, kad nusipirkta cheminio džiaugsmo tabletė iškart nepavirstų bilietu į aną pasaulį.

Kas turi gelbėti skęstančiuosius?

Gelbėtojai dirba ten, kur maudytis galima, o pasirinkęs šokti nuo uolos į balą, prisipilk vandens pats. Tas pats ir su “vakarėlių“ narkotikais.

Kita vertus, valstybės leidžia milijonus įvairių taborų klientų ir jų nupuvusių kojų gydymui, metadono programoms, tad keista – beviltiškiausi heroino vartotojai gelbėjami, o vakarėlį paryškinti užsimanę naivuoliai lieka vieni su savo naivumu.

Iš esmės ėmusis spręsti perdozavimų muzikos festivaliuose klausimą portalas Dancesafe.org piktinasi kovojančių su narkotikais tarnybų neefektyvumu. Užsiimdama tik kova su platinimu, tačiau visiškai neteikdama informacijos apie saugaus elgesio taisykles, nešviesdama apie cheminį narkotikų bei jų mišinių poveikį organizmui, valstybė tik blogina mirčių nuo perdozavimo statistiką.

Juk net prisiekęs sveiko maisto gerbėjas labai retai bent akimirkai susimąsto iš ko ir kaip buvo pagaminta ta slapta nusipirkta tabletytė, kurią draugų skatinamas metasi į burną.

„Mūsų misija – sumažinti žalą. Kai narkotikai vertinami tik kaip kriminalas, labai sunku pragmatiškai parinkti priemones, kurios sumažintų jų daromą žalą. Pastebėjome, kad kai kurių festivalių organizatoriai netgi bijo dalinti nemokamą, nes tai vertinama, kaip mėginimas įtikti narkotikų vartotojams“, – rašo JAV veikiantis portalas.

Štai jo parengti patarimai.

1. Draugai

Visada keliauk su draugu ar draugais. Dar svarbiau – atvirai jam sakyk ko ir kiek vartoji, kur eini, ką darysi. Pasijutęs blogai irgi tuoj pat įspėk draugus.

Taip, protingiau yra skambinti medikams ir nieko nevartoti, tačiau kvailiausia – slepiant nieko nesakyti niekam. Kad radę tave be sąmonės draugai nežinotų ko griebtis, o medikai gaištų valandą nustatinėdami nuo ko gydyti.

Be to, tai padėtų išvengti ir kitų kritinių nelaimių (kol kas skęsta lietuviai dažniau negu perdozuoja).

2. Poilsis

Kelios valandos šokio ir be narkotikų yra milžiniškas krūvis širdžiai. Išsekimo ir dehidratacijos išvengsi tiesiog laiku sustojęs ir bent pagėręs vandens. Alus vandens nepakeis.

Be to, tiesiog privalai prisiversti gerai išsimiegoti ir normaliai maitintis. Festivalyje tai kur kas sudėtingesnė užduotis negu atrodo, tačiau miego stoka įtakoja mūsų mąstymą ir skatina poelgius dėl kurių po to tenka gailėtis.

3. Elektrolitų balansas

Daugelis medikų įsikišimo reikalaujančių nelaimių festivaliuose vyksta dėl dehidratacijos ir širdies problemų. Per valandą privalu išgerti bent butelį vandens. Labai gerai būtų gerti kurį nors elektrolitus atstatantį sportininkams skirtą gėrimą.

Gerti reguliariai ypatingai svarbu vartojantiems narkotiką MDMA („Ecstasy“). Jis slopina troškulio jausmą, tad jau buvo mirčių nuo to, jog išsekęs žmogus iškart išgėrė per daug vandens. Yra toks dalykas, kaip apsinuodijimas vandeniu, kuomet nuo per didelio jo kiekio sutrinka elektrolitų balansas smegenyse.

Vanduo – vienas tų dalykų, kuriais privalo pasirūpinti geri festivalio organizatoriai. Jei festivalyje reikia stovėti valandą eilėje prie vandens, geriau daugiau į tokį nevykti – jo organizatoriai tiesiog nesirūpina dalyviais.

4. Dozė ir šaltinis

Nieko nėra kvailiau negu pačiam virsti bandomuoju triušiu ir ant savęs išmėginti neaišku iš kur įsigytą neaišku ką.

Net įsigiję „gryną“ tabletytę iš žinomo pardavėjo labai rizikuoja – ne vaistininko sverta dozė gali būti netikėtai didelė. Portalas „Dancesafe.org“ įspėja vartotojus imti mažesnę negu siūlomą dozę ir pasekti, kaip į tai reaguoja organizmas.

Beje, tas pats portalas įspėja, kad pastaruoju metu Europoje plintančios Olandijos grupuočių „Partyflock“ ir „Q-dance“ gaminamos „Ecstasy“ tabletės turi itin didelę MDMA dozę. Originalių formų ir įvairiausių spalvų tabletėse yra iki 278 mg MDMA, o tai dvigubai daugiau negu įprasta. Dar viena priežastis susimąstyti.

Policija ir apsauga festivaliuose yra būtina, tačiau nemokamą pagalbą suteikiantys kvalifikuoti medikai – dar būtinesni. Tokie, kurie gydo vaistais, o ne moralizavimais ir turi patirties, o ne nusistatymų.

5. Maišymui nepritaikyta

Bet kokie narkotikų kokteiliai yra itin pavojingi ir net mirtini. Tačiau jei nepakanka sveiko proto to nedaryti, reikėtų bent jau kažkur giliai pasąmonėje įsikalti taisykles, ko daryti jokiu būdu negalima.

Svaiginančios medžiagos pagal savo poveikį skirstosi į dvi grupes – raminančias ir aktyvuojančias. Arba depresantus ir stimuliuojančius.

Depresantai yra alkoholis, opijus, morfijus, heroinas, ketaminas, barbitūratai, tokie receptiniai vaistai, kaip „Xanax“ ir t.t.

Stimuliuojantys yra amfetaminas, metamfetaminas, kokainas, MDMA ir t.t.

Šios grupės centrinę nervų sistemą veikia priešingai, todėl sumaišę rizikuoja smarkiai pažeisti savo smegenų veiklą. Depresantai lėtina kvėpavimą ir širdies darbą, stimuliuojantys – greitina. Mišinys, aišku, taps puikiu jūsų širdies atsparumo testu. Gal ir patalogoanatomui prie skrodimo stalo bus įdomu.

Sumaišius kelis depresantus širdies darbas smarkiai sulėtės, kvėpavimas taps negiliu, apims apatija, sutriks koordinacija. Didelė tikimybės, kad mirsite, kaip nuo heroino perdozavimo – užmiršę kvėpuoti ir neestetiškai vemtelėję ant smakro.

Sumaišius kelis stimuliuojančius širdis daužysis lyg poliakalė, kraujospūdis pakils į kosmines aukštumas, jausmų perteklius gali virsti ir agresija, ir begaliniu meilumu. Sparnų augimą gali nutraukti prasidėję traukuliai, putos iš burnos ir infarktas arba insultas (vėlgi – geras širdies ir kraujagyslių testas).

Atlaikius gali prasidėti keletą dienų truksianti nemiga ir gili depresija, lydima smarkaus rankų drebėjimo ir kokio akių tiko. Puikus gerai praleisto laiko požymis.

6. O kas viduje?

Didžiausia nelegalių sintetinių narkotikų vartotojų bėda – jie labai dažnai nusiperka visai ne tai, ką mano nusipirkę. Atmosfera festivaliuose tokia, kad ir parduoti galima bet ką, ir pavartojęs ne visuomet supranta, ką patyrė, ir medikai ne visuomet spėja suprasti nuo ko gelbėti anksčiau negu reikia diagnozuoti nuo ko mirė.

Portalo „DanceSafe“ aktyvistai 2011-2013 m. tikrino narkotikus įvairiuose šokių muzikos festivaliuose JAV. Paaiškėjo, kad daugiau negu pusės visų tablečių ir miltukų kurie parduodami, kaip „Ecstasy“ sudėty išvis nebuvo MDMA. Žodžiu, tai buvo kas nori, bet tikrai ne „Ecstasy“.

Dar liūdnesni rezultatą gavo JAV narkotikų kontrolės tarnyba atlikusi analogišką tyrimą Niujorke 2013 m. paaiškėjo, kad tik 9 proc. parduodamo „Ecstasy“ turi bent jau šio narkotiko požymių.

Dokumentinio filmo „Kas mano maišelyje“ autoriai sako, kad nuo 2009 m. Europoje atsirado bent 250 naujų narkotikų rūšių. Kai aplink tiek psichotropinių medžiagų, jų pirkėjai tiesiog nebežino nė kokio tipo svaigalą nusipirko, jau nekalbant apie tai, kaip tas suveiks.

Idealus būdas nustatyti koks vis dėlto realiai yra narkotikas toje tabletytėje ar milteliuose – panaudojus reagentą atlikti sudėties testą. Tokie rinkiniai, kaip „Marquis Reagent“, „Mandelin Reagent“, „Folin Reagent“, „Mecke Reagent“, padeda gana tiksliai nuspėti, kokios medžiagos yra tiriamame objekte.

Pakanka užlašinti porą lašų ant kelių trupinėlių tabletės ir sekti kokia spalva nusidažo skystis ir kaip greitai tas atspalvis kinta. Palyginus su pateikta spalvų lentele galima gana tiksliai nustatyti, ar tai MDMA ar vis tik „vonios druskos“, amfetaminas, ketaminas, ar aspirinas.

Deja, Lietuvoje tokių reagentų pirkti neradome. Europoje jų yra labai reta ir gana brangu – čia kur kas lengviau įsigyti šlapimo testus. JAV įsigyti galima ir kai kurie pardavėjai „eBay“ net sutinka atsiųsti į Lietuvą. Apie 20 dolerių kainuojančios indelio pakaktų 40 tyrimų, tik neaišku ar jis jus pasiektų – pavojingus skysčius paštu siųsti draudžiama, o reagento sudėty yra sieros rūgšties.

Štai ir dar vienas veiklos dirvonas visuomeninėms organizacijoms. Anoniminis narkotikų testavimas festivalyje gal ir verstų daug ką raukytis, tačiau įsivaizduojate, kiek nekokybiškų nuodų įsigijusių žmonių tiesiog išmestų savo tabletę ir, galbūt, neberizikuotų pirkti kitos?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.