Grėsmė: jūros lygis kyla greičiau, nei manyta

Praėjo mažiau nei dveji metai nuo to laiko, kai Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija išleido visa apimantį dabartinės klimato kaitos tyrimo būklės vertinimą ir pateikė mūsų planetos ateities klimato prognozes, rašo CNN.

Tirpstantys Grenlandijos ledynai daro didelę įtaką jūros lygio kilimui.<br>„123rf“ nuotr.
Tirpstantys Grenlandijos ledynai daro didelę įtaką jūros lygio kilimui.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 9:39 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:49 AM

Vis dėlto NASA teigia, kad komisijos prognozės, jog jūros lygis pakils nuo 1 iki 3 pėdų (30–90 centimetrų), jau gali būti pasenusios.

Pasak Steveno Neremo iš Kolorado universiteto, 3 pėdų (90 centimetrų), o greičiausiai ir didesnis jūros lygio kilimas jau yra neišvengiamas.

Situacija verčia sunerimti

Tai pritrenkiamos naujienos visiems 150 mln. žmonių, kurie gyvena prie vandenyno. Kita vertus, net ir tuo atveju, jei negyvenate šalia jūros, greičiausiai naudojate produktus, kurie yra pagaminti šalia plačiųjų vandenų pastatytose gamyklose, ar atostogaujate paplūdimiuose.

NASA taip pat baiminasi dėl kai kurių savo infrastruktūrų, kurioms kelia grėsmę kylantis jūros lygis.

Yra trys pagrindinės priežastys, dėl kurių kyla jūros lygis: šiltesnio vandenynų vandens plitimas, tirpstantys kalnų ledynai ir Grenlandijos bei Antarktidos ledo skydų masės mažėjimas.

NASA mokslininkus labiausiai nerimauti verčia pastaroji priežastis, kuri taip pat buvo pagrindinė tyrimų sritis.

Vienu tokių projektų, pavadintu „Oceans Melting Greenland“ (OMG) („Vandenynai, tirpdantys Grenlandiją“), per šešerius metus bus bandoma nustatyti, kaip Grenlandijos ledo skydo tirpimas veikia jūros lygio kilimą.

Pateikė palydovų duomenis

Europos kosmoso agentūra pranešė, kad neseniai nuo sparčiausiai judančio ledyno Grenlandijoje Jakobshavno nuskilo milžiniškas ledo luitas. Jis galėtų visą Manhatano salą padengti 1000 pėdų (300 metrų) storumo ledo sluoksniu.

Šis ledynas atiduoda labai daug sušalusio vandens iš Grenlandijos vandenynams ir prisideda prie jūros lygio kilimo daugiau nei bet kuris kitas reiškinys Šiaurės pusrutulyje.

Jei ištirptų visas Grenlandijos ledo skydas, jūros lygis pakiltų maždaug 20 pėdų (6 metrais). Reikia daug amžių, kad iki galo įvyktų šis reiškinys, tačiau, pasak NASA mokslininko ir ledo eksperto Tomo Wagnerio, jūros lygis gali pakilti maždaug 10 pėdų (3 metrus) per vieną ar du amžius.

Ne vienas klimato ekspertas perspėja, kad dabar temperatūra kyla greičiau nei bet kuriuo kitu mums žinomu istorijos laikotarpiu. Prie tokio spartaus temperatūros kilimo itin smarkiai prisideda žmonių veiksmai, tokie kaip iškastinio kuro deginimas.

NASA stipriau susirūpino klimato kaita ir kylančiu jūros lygiu ne vien dėl niūrių prognozių. Agentūra pirmoje tokio pobūdžio vizualizacijoje pademonstravo palydovų užfiksuotą visuotinio jūros lygio kitimo informaciją per pastaruosius 23 metus.

Agentūra naudoja tokią jautrią palydovų įrangą, su kuria, pasak NASA Žemės mokslų skyriaus direktoriaus Mike'o Freilicho, „sėdėdami orlaivyje, kuris skrenda 40 tūkst. pėdų aukštyje, galėtume pajusti kalnelį nuo ant žemės gulinčios monetos“.

Surinkti duomenys atskleidė, kad nuo 1992 metų jūros lygis jau pakilo 3 colius (7,6 cm). Jei tai neatrodo labai daug, prisiminkite auksinę nykščio taisyklę: kaskart, kai jūros lygis pakyla coliu (2,5 cm), užliejama 100 (2,5 m) colių pakrantės.

Jūros kilimas – netolygus

Jūra kyla netolygiai. Kai kuriose vietovėse ji pakilo jau 9 colius (23 cm), o kitose, pavyzdžiui, Vakarų pakrantėje JAV, net truputį nuslūgo.

Bet prieš parduodami savo namą Long Ailande ir skubėdami išsikraustyti į Pietų Kaliforniją atsiminkite, kad jūros lygis greičiausiai nuslūgo tik laikinai.

Ekspertai teigia, kad tai paprasčiausiai buvo šaltesnio periodo natūraliame Ramiojo vandenyno dešimtmečio svyravimo cikle pasekmė.

Ciklas neseniai pasisuko į šiltesnę pusę ir sukėlė reiškinį, kuris vadinamas lašu (the blob). NASA teigimu, Vakarų pakrantėje jūros lygis ims greitai kilti ir su kaupu kompensuos trūkumą, kuris truko 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.