Nustatyta, kaip žmones veikia „mirties kvapas“

Kento universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai nustatė, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, pavojų gali atpažinti ir iš tam tikrų kvapų.

Zmobių parado akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zmobių parado akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2015-10-21 15:06, atnaujinta 2017-10-08 16:31

Anot dr. Arnaudo Wismano, putrescinas arba „mirties kvapas“ (chemikalas, išsiskiriantis, pavyzdžiui, lavono puvimo procese) išprovokuoja vadinamą ūminę reakciją į stresą.

Eksperimento dalyviai, jiems žinant arba nežinant, buvo veikiami putrescino. Rezultatai, kurie buvo publikuoti žurnale „Frontiers in Psychology“, parodė, kad šis chemikalas veikia kaip signalas, kuris išprovokuoja reakciją į pavojingą situaciją.

Nustatyta, kad net itin trumpas šios medžiagos poveikis stipriai sužadina budrumą ir žmogaus organizmą paruošia arba trauktis, arba stoti į kovą, jeigu pasitraukimas būtų neįmanomas (ši reakcija anglų kalboje dar vadinama „fight-or-flight“).

A.Wismano žodžiais, tokia organizmo reakcija į tam tikrą cheminį darinį įrodo, jog ir kvapas žmogų gali įspėti apie pavojų. Jis taip pat priduria, kad šis tyrimas yra vienas pirmųjų istorijoje, parodančių tokią aiškią reakciją į kvapą.

A.Wismanas su komanda toliau žada dirbti tam, kad nustatytų, kuri tiksliai smegenų dalis yra atsakinga už reakciją į putresciną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.