Lietuvos mokslininkai maistą konservuoja elektra

Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) tobulinama technologija, kuri leidžia du ar net daugiau kartų prailginti maisto produktų galiojimo laiką, išsaugoti maistinę jų vertę ir padidinti sveikatai naudingų medžiagų kiekius. Netemperatūrinės maisto produktų pasterizacijos metodas gali ne tik pakeisti iki šiol taikomą temperatūrinę pasterizaciją, bet ir tapti pagrindiniu metodu kuriant super maistą.

Netemperatūrinės elektroporacijos metodu suminkštintos bulvės.<br>FTMC nuotr.
Netemperatūrinės elektroporacijos metodu suminkštintos bulvės.<br>FTMC nuotr.
Pasterizacijos efektyvumo įvertinimui buvo lyginamas po netemperatūrinės pasterizacijos poveikio išaugusių kolonijų skaičius lėkštelėse (dešinėje) su kontroliniu mėginiu (kairėje).<br>FTMC nuotr.
Pasterizacijos efektyvumo įvertinimui buvo lyginamas po netemperatūrinės pasterizacijos poveikio išaugusių kolonijų skaičius lėkštelėse (dešinėje) su kontroliniu mėginiu (kairėje).<br>FTMC nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-17 08:24, atnaujinta 2017-10-04 04:03

Produktų pasterizacija jau daugelį metų buvo plačiai naudojamas, pigus ir gan efektyvus metodas. Jis taikomas siekiant sunaikinti ar sustabdyti mikroorganizmų augimą, išlaikant produkto skonį ir savybes.

Tačiau produktus kaitinant sunaikinami ne tik žalingi, bet ir gerosiomis savybėmis pasižymintys mikroorganizmai, vitaminai bei sumažinama produktų maistinė vertė. Taip pat yra žinoma, kad pakaitinus kai kuriuos maisto produktus gali susidaryti sveikatai žalingi junginiai.

„Netemperatūrinės elektroporacijos metodu produktai yra veikiami didelės galios elektros impulsais. Tokiu būdu galima maksimaliai išgauti vertingų medžiagų, antioksidantų ir vitaminų kiekį, nesukeliant neigiamo poveikio sveikatai. Taip pat galima apdoroti tokius produktus, kaip išrūgos, kurių negalima pasterizuoti taikant temperatūrinį metodą“, – pasakoja FTMC Bio-nanotechnologijų laboratorijos mokslininkas Arūnas Stirkė.

Metodo privalumai – akivaizdūs. Pavyzdžiui, iš to paties cukrinių runkelių kiekio galima išgauti 20–30 proc. daugiau cukraus, nei taikant dabar įprastus metodus. Netemperatūrinės elektroporacijos metodu apdorotas cukrus yra švaresnis, todėl mažiau laiko bei išlaidų skiriama jo valymui.

Technologija sėkmingai taikoma ir apdorojant mėsą bei bulves. Sūdant mėsos produktus prireikia du kartus mažiau druskos, norint išgauti reikiamas skonines savybes. Pramoniniu būdu pjaustant bulves kepimui ar bulvių traškučių gaminimui, nereikia stabdyti visų procesų, norint pakeisti peilius, kurie jas pjaustant labai greitai atšimpa. Netemperatūrinės elektroporacijos metodu galima suminkštinti bulves nepakenkiant jų maistinėms savybėms.

Šalys, garsėjančios vyno gamyba, šį metodą jau taiko ir siekdamos šiame gėrime padidinti sveikatai naudingų antioksidantų kiekį.

Tai, kad netemperatūrinės elektroporacijos metodas nėra taikomas dar plačiau, lemia itin aukšta technologijų kaina. FTMC laboratorijoje tyrimams reikalingus mechanizmus konstravo patys mokslininkai. Dabar ieškoma galimybių tobulinti įrangą ir vykdomus tyrimus bendradarbiaujant su Lauboro technologijų universitetu Didžiojoje Britanijoje. FTMC rengiami specialistai, kurie galės dirbti atliekant šios srities mokslinius tyrimus bei taikant selektyvios elektroporacijos metodus. Tokiu būdu, apdorojant maisto produktus bus galima pasirinkti, kokius mikroorganizmus sunaikinti, o kokius palikti.

Lietuvoje netemperatūrinės elektroporacijos technologija jau susidomėjo ir verslininkai. „Drauge su įmone AB „Pieno žvaigždės“, „Kauno pieno“ filialu taikydami šį metodą apdorojome išrūgas. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad po netemperatūrinės elektroporacijos išaugusių kolonijų skaičius mėginiuose buvo minimalus ir atitiko visas leistinas normas“, – teigė A.Stirkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.