Kas sieja Gizos piramides ir Vilniaus vakarinį aplinkkelį?

Egiptiečių inžinieriai daugiau nei prieš 4 tūkstančius metų atrado sprendimus ir technologijas, kurias dabartyje taikome tiesdami kelius, statydami namus ir tiltus.<br>D.Umbraso, Reuters/Scanpix nuotr.
Egiptiečių inžinieriai daugiau nei prieš 4 tūkstančius metų atrado sprendimus ir technologijas, kurias dabartyje taikome tiesdami kelius, statydami namus ir tiltus.<br>D.Umbraso, Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2016, 3:12 PM, atnaujinta May 23, 2017, 12:59 AM

Ar gali traktorius būti išmanusis? Kas bendro tarp bičių avilio ir statybų aikštelės? Ar žinote, kad robotai ir dirbtinis intelektas atkeliauja į statybas? Ką bendro turi stygų teorija ir statybų planas? Paranormalūs reiškiniai, telepatija, kolektyvinis protas – visa tai galime rasti išmaniųjų statybų aikštelėje.

Taip žiūrovą suintriguoja „Įdomiosios inžinerijos“ vedėjai, vieni pirmųjų pasivažinėję statomu Vilniaus vakariniu aplinkkeliu.

Vienas iš įspūdingiausių 7 pasaulio stebuklų yra Cheopso piramidė. Nors faraonų ir jų imperijos nebeliko, liko hieroglifai, papirusai ir freskos piramidės viduje, kurie išduoda detales, kaip šie milžinai galėjo atsirasti. Vienoje freskoje vaizduojami 172 vergai, ant milžiniškų rogių gabenantys akmens bloką.

Sunku patikėti, tačiau egiptiečių inžinieriai daugiau nei prieš 4 tūkstančius metų atrado sprendimus ir technologijas, kurias dabartyje taikome tiesdami kelius, statydami namus ir tiltus.

Kelias dešimtis tonų sveriantys blokai buvo per smėlį gabenami šimtus kilometrų ir užkeliami į daugiau nei šimto metrų aukštį. Ir visa tai buvo pastatoma per 10–20 metų!

Nieko nuostabaus, kad šių milžiniškų trimačių statinių inžinerija savo iššūkiais stebina ne tik istorikus, bet ir dabarties inžinierius.

Ar Lietuvos specialistai galėtų pastatyti piramidę? Pasaulyje ir Lietuvoje jau naudojamos technologijos, kurios leidžia optimaliai įgyvendinti sudėtingus projektus. Tai yra išmaniosios arba trimatės statybos. Tai yra išmaniųjų technologijų triumfas.

Kviečiame žiūrėti „Idomiąją inžineriją“ ir sužinoti daugiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.