Niūri Stepheno Hawkingo žinia žmonijai: ką ji iš tiesų reiškia

Laikrodis tiksi. Norėdama išlikti, žmonija per artimiausią šimtmetį turi kolonizuoti kitą planetą, įspėja žinomas astrofizikas Stephenas Hawkingas. Tiesa, dar prieš metus jis postringavo, kad tam mes turime tūkstantį metų. Kodėl prognozė pasikeitė ir ar tikrai paveikslas toks niūrus, kokį jį tapo S.Hawkingas?

 Stephenas Hawkingas teigia, kad žmonija per artimiausią šimtmetį turi kolonizuoti kitą planetą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stephenas Hawkingas teigia, kad žmonija per artimiausią šimtmetį turi kolonizuoti kitą planetą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-09 19:24, atnaujinta 2017-05-09 20:45

Nauja mokslininko prognozė pateikiama BBC dokumentinio filmo „Ekspedicija: Nauja Žemė“ pristatyme. Šį filmą numatoma išleisti vėliau šiais metais. 

75-erių S.Hawkingas Žemę vadina itin trapiais namais, kuriems pavojų kelia klimato kaita, asteroidų smūgiai, epidemijos ir populiacijos augimas. 

„Nors katastrofos Žemėje tikimybė konkrečiais metais gali būti gana maža, ilgainiui visa tai susideda ir tampa kone neišvengiamu dalyku per ateinantį tūkstantį ar dešimt tūkstančių metų, – interviu BBC sakė S.Hawkingas. – Iki tada mes jau turėtume būti išplitę kosmose ir į kitų žvaigždžių sistemas, kad katastrofa Žemėje nereikštų žmonijos išnykimo. Vis dėlto mes nesugebėsime įkurti save išlaikančių kosminių kolonijų dar mažiausiai šimtą metų, taigi iki tol turėtume būti itin atsargūs.“

S.Hawkingas taip pat įspėjo, kad mokslo ir technologijų pažanga sukurs „naujus būdus, kaip viskas gali pakrypti netinkama linkme“. 

Pavojų kelia ir pažanga

Anksčiau jis yra ne sykį teigęs, kad pragaištingų pasekmių žmonijai gali atnešti dirbtinis intelektas. „Vos tik žmonės sukurs dirbtinį intelektą, jis pradės save vis sparčiau keisti. Žmonės, kuriuos riboja lėta biologinė evoliucija, negalės konkuruoti ir bus išstumti“, – prieš keletą metų sakė S.Hawkingas.

Iš kitos pusės, profesorius ragino tyrinėti Visatą ir kurti naujas technologijas, padėsiančias išsaugoti gyvybę. 

Be to, profesoriaus teigimu, žmonės privalo išlikti vieningi ir rūpintis planetos likimu, nes kol kas Žemė yra vienintelė mums tinkama planeta. 

Pastaraisiais metais S.Hawkingas ne sykį pabrėžė būtinybę žmonijai atrasti naują gyvenimui tinkamą planetą. Anksčiau jis taip pat yra siūlęs kolonizuoti Mėnulį ir Marsą – pastarąją planetą jis 2008-aisiais įvardijo kaip „savaime aiškų kitą taikinį“. 

Siekia dėmesio?

Rašytojas, buvęs fizikos dėstytojas Harvardo universitete dr. Michaelas Guillenas naujus S.Hawkingo pareiškimus vertina skeptiškai – jis svarsto, ar „puikusis profesorius pats dar nepaliko mūsų planetos“. 

M.Guillenas pastebi, kad įžymybe tapęs S.Hawkingas nutrūko nuo mokslo grandinių ir skelbia vis sensacingesnius pareiškimus. Ypač keista jam atrodo tai, kad per mažiau nei metus profesorius „žmonijos išsikraustymo“ iš Žemės būtinybę paankstino nuo tūkstančio iki vos šimto metų. 

„Kas nutiko? Ar jis atliko eksperimentą, kuris pakeitė jo prognozę net dešimt kartų? Žinoma, ne. Panašu, kad jis tai tiesiog išpranašavo. Jis įvardija klimato kaitą, asteroidus, ligas ir dirbtinį intelektą kaip keletą priežasčių, dėl ko galutinis terminas buvo paankstintas. Ar Stephenas išties tikisi, kad visa tai bus priimta rimtai? Abejoju.

Nepaisant visko, jis visam tam pernelyg protingas. Mano įspūdis yra toks, kad jis tapo mokslo Donaldu Trumpu, kalbančiu žiaurius dalykus vien dėl įdomumo ir tam, kad patrauktų dėmesį“, – rašo M.Guillenas. 

S.Hawkingas serga amiotrofine lateraline skleroze, dar dažnai vadinama Lou Gehrigo liga, dėl kurios praktiškai visas jo kūnas yra paralyžiuotas. Su išoriniu pasauliu bendrauti jam padeda specialus kompiuteris. 

Parengta pagal Washingtonpost.com, Foxnews.com ir Nydailynews.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.