Ar norėtumėte paragauti salotų, agurkų ir ridikėlių iš... Antarktidos?

Vienas Antarktidoje dirbantis mokslininkas nuėmė pirmąjį savo užaugintų daržovių derlių – 3,6 kg salotų, 18 agurkų ir 70 ridikėlių. Daržovės auga naujoviškame šiltnamyje netoli vokiečių poliarinės tyrimų stoties „Neumayer III“.

 Vienas Antarktidoje dirbantis mokslininkas nuėmė pirmąjį savo užaugintų daržovių derlių – 3,6 kg salotų, 18 agurkų ir 70 ridikėlių.<br> 123RF nuotr.
 Vienas Antarktidoje dirbantis mokslininkas nuėmė pirmąjį savo užaugintų daržovių derlių – 3,6 kg salotų, 18 agurkų ir 70 ridikėlių.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA

Apr 9, 2018, 12:04 PM

Jos auga be žemės, dienos šviesos ir pesticidų. Kas kelias minutes, valdant kompiuteriui, šaknys yra apipurškiamos maistingųjų medžiagų tirpalu. „Neumayer“ stoties įgula labai laukė derliaus, sakė kosmonautikos inžinierius Paulas Zabelis iš Vokietijos aviacijos ir kosmonautikos centro (DLR) Brėmene.

Vasario viduryje jis šiltnamyje pasėjo pirmąsias daržoves. Nuo gegužės mokslininkas tikisi kas savaitę nuimti iki 5 kg salotų, pomidorų, agurkų, paprikos, ridikėlių ir žolelių derliaus.

Arktinę žiemą „Neumayer“ stotis yra atkirsta nuo išorinio pasaulio. Įgula mėnesių mėnesius minta atsargomis – ir yra priversta atsisakyti šviežių daržovių.

Vykdydami vienerių metų projektą, DLR mokslininkai tikisi įgyti žinių būsimoms misijoms į Mėnulį ir Marsą. Ten šiltnamiai galės aprūpinti astronautus šviežiomis daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.