Kariškiai aptiko istorinį radinį, bet vos išgelbėjo jį nuo barsukų

JAV veteranas aptiko senovinio VI a. saksų kario kapą, kuriame jis buvo palaidotas kartu su kalaviju, ietimi, ir peiliu – ir tai padarė paskutinėmis akimirkomis.

 JAV veteranas aptiko senovinio VI a. saksų kario kapą, kuriame jis buvo palaidotas kartu su kalaviju, ietimi, ir peiliu – ir tai padarė paskutinėmis akimirkomis.<br> Wessex Archeology nuotr.
 JAV veteranas aptiko senovinio VI a. saksų kario kapą, kuriame jis buvo palaidotas kartu su kalaviju, ietimi, ir peiliu – ir tai padarė paskutinėmis akimirkomis.<br> Wessex Archeology nuotr.
 Dėl kalavijo klausimas lieka atviras – spėjama, kad jis buvo nukaltas iš kelių skirtingų metalų.<br> Wessex Archeology nuotr.
 Dėl kalavijo klausimas lieka atviras – spėjama, kad jis buvo nukaltas iš kelių skirtingų metalų.<br> Wessex Archeology nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2018, 10:41 PM

Kodėl tokia skuba? Nes, pasirodo, Salisburio lygumoje (ne per toliausiai nuo Stounhendžo) bronzos amžiaus kapavietėms pavojų kelia... barsukai.

Taigi, archeologai sujungė jėgas su kariškiais iš „Operation Nightingale“ ir suskubo atkasti kapus, kol to nepadarė barsukai, teigia Didžiosios Britanijos archeologas Richardas Osgoodas. „Operation Nightingale“ – tai iniciatyva, kurioje mokslininkai bendradarbiauja su sužeidimus tarnyboje patyrusiais kariais (dažniausiai – Afganistano karo metu).

Iniciatyva pradėta 2011 m., tad per šį laikotarpį šimtai atitarnavusių kariškių įgijo patirties dirbti su archeologais, o kai kurie net ir rimtai tuo užsiėmė bei įgijo archeologijos mokslų laipsnį.

Kaip neretai nutinka archeologiniuose kasinėjimuose, šis atradimas irgi buvo padarytas jau baiginėjant archeologinę ekspediciją, pasakoja R.Osgoodas. Vienas JAV veteranas pastebėjo, kad metalo detektorius netoli kapinėse išvirtusių medžių rodo neįprastus signalus ir tolesnis tyrimas atskleidė kapavietę, kurioje buvo palaidotas senovinių laikų karys.

Atvertame kape buvo rastas kario skeleto likučiai, o taip pat – geležinė ietis ir peilis. Dėl kalavijo klausimas lieka atviras – spėjama, kad jis buvo nukaltas iš kelių skirtingų metalų. Mokslininkai taip pat spėlioja, iš kokios medžiagos saksai gamindavo kalavijų makštis.

Mokslininkai taip pat tyrinės ir medieną, iš kurios pagaminta ietis – kol kas spėjama, kad tai yra uosis. Taip pat vėlesni tyrimai patvirtins kario lytį (remiantis dydžiu ir ginklais, tai greičiausiai buvo vyras), amžių ir ūgį, o tai pat – ar palaikuose matyti kokių sužeidimų ar ligos požymių.

Radinys aptiktas Barrow Clump archeologinėje radimvietėje, esančioje už 80 km į šiaurę nuo Stounhendžo. Nepaisant atstumo, „aptiktas individas beveik garantuotai žinojo akmeninį ratą, o gal net ir buvo liudininkų apeigų, atliekamų ten“, mano R.Osgoodas.

Tiesą sakant, saksai garsėjo tuo, kad perimdavo svarbius kitų senovinių kultūrų simbolius bei papročius, ir šis radinys – VI a. kapo vieta, parinkta šalia bronzos amžiaus pilkapio – tai gerai iliustruoja, teigia archeologas.

Bet dauguma tokių kapų bus sunaikinti, jei į juos įsisuks barsukai.

„Barsukai mielai rausiasi purioje bronzos amžiaus kapaviečių dirvoje, – teigia R.Osgoodas. – Jie suplaka palaikus, radinius ir archeologinius sluoksnius, taip sunaikindami archeologinį integralumą“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.