Dizainerio užmojis – po vandeniu kvėpuojantys žmonės

Kvėpavimas po vandeniu be milžiniškų įrenginių vis dar yra neįmanomas dalykas, apie kurį pasvajoja daugelis.

„Amphibio“ kol kas tėra prototipo stadijoje, todėl jis yra išbandytas tik itin nedideliuose akvariumuose.<br>Mikito Tateisi nuotr.
„Amphibio“ kol kas tėra prototipo stadijoje, todėl jis yra išbandytas tik itin nedideliuose akvariumuose.<br>Mikito Tateisi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 10:31 PM, atnaujinta Aug 20, 2018, 10:58 PM

Dizainerio Juno Kamei susidomėjimas gamta ir jos įspūdingais kūriniais paskatino sukurti „Amphibio“ – 3D spausdintuvu kurtą aksesuarą, kuris veikia kaip žiaunos ir vieną dieną žmonėms gali suteikti galimybę kvėpuoti po vandeniu.

Karališkojo meno koledžo absolventas J.Kamei, bendradarbiaudamas su Tokijo dizaino laboratorija RCA-IIS, nutarė sukurti lengvą povandeninį kvėpavimo aparatą dėl prognozuojamo jūros lygio pakilimo.

„Aš atkreipiau dėmesį į tai, kaip mūsų miestų aplinka pasikeis dėl klimato atšilimo. Tuomet pradėjau domėtis vandens lygio augimo rodikliais“, – pasakojo J.Kamei.

Iš dviejų dalių sudarytas „Amphibio“ yra pagamintas pagal vandenyje nardančių vabzdžių skeletą. „Amphibio“ projekte yra liemenė ir kaukė – abi šios dalys yra pagamintos iš ypač atsparios vandeniui medžiagos. Paprasčiau tariant, ši medžiaga leidžia iš vandens išskirti deguonį ir pašalinti anglies dvideginį.

„Amphibio“ kol kas tėra prototipo stadijos, todėl jis yra išbandytas tik itin nedideliuose akvariumuose. Kitas žingsnis – įrodyti, kad šis prietaisas gali būti naudojamas žmonių. Mokslininkai apskaičiavo, kad tam reikės baseino bent jau su 32 kubiniais metrais vandens.

„Pagrindinė problema yra didelis žmonių deguonies suvartojimas. Nors deguonis vandenyje tirpsta, jo pasisavinimo greitis, kurį reikia pasiekti naudojant šias žiaunas, yra didžiulis, todėl pasiekti rezultatą gali būti sudėtinga“, – sakė J.Kamei.

Nors koledžo absolventas sukūrė šį prietaisą dėl galimos būtinybės žmonijai išgyventi po vandeniu, jis taip pat numato, kad „Amphibio“ bus galima naudoti ir laisvalaikiu: nardyti, vandenims tyrinėti.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.