Naujas tyrimas atskleidė, kada vaikai nustoja tikėti Kalėdų seneliu

Jei svarstote, ar jūsų vaikai vis dar tiki, kad jiems Kalėdų dovanas šiemet jiems atnešė Kalėdų senelis, įvertinkite jų amžių, rašo „Sunday Times“. Naujas tarptautinis tyrimas rodo, kad vaikai Kalėdų Seneliu nustoja tikėti būdami aštuonerių.

 Sužinoję tiesą vaikai jautėsi tėvų apgauti, ir tai sukėlė pyktį.<br> T.Bauro nuotr.
 Sužinoję tiesą vaikai jautėsi tėvų apgauti, ir tai sukėlė pyktį.<br> T.Bauro nuotr.
 Sužinoję tiesą vaikai jautėsi tėvų apgauti, ir tai sukėlė pyktį.<br> T.Bauro nuotr.
 Sužinoję tiesą vaikai jautėsi tėvų apgauti, ir tai sukėlė pyktį.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-26 15:08, atnaujinta 2018-12-26 15:16

Tyrimui vadovavęs Ekseterio universiteto (Jungtinė Karalystė) profesorius Chrisas Boyle’as pasakoja, kad tyrimo metu žmonėms iš viso pasaulio taip pat buvo užduoti klausimai, kas privertė juos suabejoti Kalėdų Senelio egzistavimu ir kaip jie jautėsi, kai sužinojo tiesą.

Iš viso mokslininkas sulaukė 1200 atsakymų – ir jie parodė, kad vidutinis amžius, kai vaikai nustoja tikėti Kalėdų Seneliu, yra aštuoneri metai. Trečdalyje atsakymų buvo teigiama, kad tiesos sužinojimas juos nuvylė, o 15 proc. teigė, kad sužinojus tiesą, jie jautėsi tėvų apgauti, kas sukėlė pyktį.

Tyrimas atskleidė, kad tikėjimas Kalėdų Seneliu pakoregavo 34 proc respondentų elgesį, bet 47 proc. netikėjo grėsme dėl elgesio patekti į Kalėdų Senelio blogąjį sąrašą, ir vis tiek elgėsi taip, kaip norėjo.

Įdomu tai, kad 34 proc. atsakė, kad visai norėtų tikėti Kalėdų Seneliu ir net 72 proc. teigė besidžiaugiantys galimybe vaikų tarpe palaikyti Kalėdų Senelio legendą.

Tyrimas taip pat parodė, kad dažniausia priežastis, dėl kurios vaikai nustoja tikėti Kalėdų Seneliu – tėvų klaidos. Nors būna ir tokių, kurie tiesą galiausiai suvokia dėl amžiaus ir didesnės įgytos gyvenimiškos patirties.

Iš įdomesnių atsakymų cituojamas vieno respondento prisipažinimas, kuriame jis teigė suvokęs tiesą, kai užčiupo tėvus, valgančius maistą, paliktą „Kalėdų Seneliui ir elniams“, kai jam buvo dešimt. Kitas atvejis – vaikas pastebėjo, kad Kalėdų Senelio ir jo tėčio rašysenos visiškai nesiskiria. O trečias asmuo (iš JAV) teigė, kad būdamas devynerių pats „išmoko pakankamai matematikos, fizikos, sužinojo pakankamai apie keliones ir vaikų kiekį planetoje, kad suprastų, kaip viskas iš tiesų yra“. Dar vienas atvejis – vaikas išsiuntė laišką Kalėdų Seneliui į Laplandiją nepasakęs apie tai tėvams. Kai ryte negavo nė vienos iš dovanų sąraše paminėtos dovanos, teigia suvokęs realybę. Na ir žinoma, buvo ir tokių, kurie suvokė, kad „tokiam storam žmogui neįmanoma įlįsti per kaminą“

Mokyklos draugai ir darbuotojai taip pat gali pažeisti tikėjimą Kalėdų Seneliu – vienas respondentas teigė būdamas septynerių Kalėdų šventės mokykloje metu atpažinęs persirengusį ūkvedį. Kiti tiesą suvokė po to, kai mokytojas prasitarė, kad Šiaurės Ašigalyje niekas negyvena.

Tarp atsakymų buvo ir tokių istorijų, kad vienas septynmetis kitam net trenkė – už tai, kad šis teigė, jog Kalėdų Senelio nėra, o meluoti negalima. Respondentas teigė, kad po šio incidento jis dar trejus metus tikėjo Kalėdų seneliu.

Tačiau kai kurie tėvai patys turėjo atskleisti tiesą savo vaikams, nes Kalėdų Senelis šiuos labai gąsdino – vienas penkiametis tiesiog paniškai bijojo nepažįstami žmogaus, naktį įeinančio į jo kambarį.

Žadama, kad pilnas tyrimas bus publikuotas 2019 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.