Puikios naujienos sergantiems diabetu: insulino injekcijos gali tapti istorija

Atlikti insulino injekciją sau pačiam – tai situacija, su kuria susiduria daugelis diabetu sergančių žmonių. Viskas būtų daug paprasčiau ir kiek maloniau, jei vietoje injekcijos būtų galima paprasčiausiai nuryti tabletę ir taip gauti reikiamą insulino dozę. Ir nors kol kas tokios alternatyvos diabetu sergantiems žmonėms dar nėra, Masačiusetso Technologijų instituto mokslininkai jau tobulina prietaisą, kuris tokią galimybę suteiktų.

Tabletėje yra maža, užšaldyto insulino adatėlė, kuri nukeliavusi į skrandį įsminga į jo sienelę - o insuliną kraujas pasisavina maždaug per valandą. <br>Felice Frankel nuotr. 
Tabletėje yra maža, užšaldyto insulino adatėlė, kuri nukeliavusi į skrandį įsminga į jo sienelę - o insuliną kraujas pasisavina maždaug per valandą. <br>Felice Frankel nuotr. 
Mokslininkai pagal leopardinio vėžlio kiautą kūrė <br>Beate Wolter nuotr. 
Mokslininkai pagal leopardinio vėžlio kiautą kūrė <br>Beate Wolter nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 4:15 PM

Prietaisas, palengvinantis insulino injekciją, kol kas buvo išbandytas tik su gyvūnais – bet jau parodė puikius rezultatus. Tai maža mėlynės uogos dydžio tabletė, kurią tereikia praryti, o tada jau ji atlieka visą reikiamą darbą. Tabletėje yra maža, užšaldyto insulino adatėlė, kuri nukeliavusi į skrandį nestipriai įsminga į jo sienelę – dėl skausmo bijoti nereikėtų, nes skrandžio sienelės neturi skausmo receptorių.

Didžiausia problema su insulino tabletėmis yra ta, kad jas išskaido skrandžio rūgštis dar prieš insulinui patenkant į kraują. Dėl to mokslininkai turėjo rasti būdą, kaip nugabenti mažąsias insulino adatėles iki skrandžio visiškai sveikas. Šiame eksperimente jiems pasitarnavo ir itin neįprastas gyvūnas – leopardinis vėžlys.

Šie vėžliai randami Afrikoje, o jų kiautai – puikios formos. Jie neįprastai aukšti, su stačiais šonais, ir labai naudingi vėžliui apvirtus ant nugaros. Remdamiesi šio vėžlio kiauto forma, mokslininkai sumodeliavo savo versiją ir sukūrė kapsulę, kuri gali puikiai orientuotis skrandžio viduje, ir saugiai nugabenti insulino adatėlę.

„Jei žmogus sujudėtų ar skrandis suurgztų – kapsulė vis tiek nejudėtų iš savo pozicijos“, – teigia pagrindinis tyrimo autorius Alexas Abramsonas.

Adatėlė kapsulėje yra prijungta prie suspaustos spyruoklės, kurią vietoje laiko cukrus. Kai kapsulė pasiekia skrandį – cukrus ištirpsta, taip paleisdamas spyruoklę, o kartu ir adatą. Kai šį prietaisą mokslininkai išbandė su kiaulėmis, visos insulino dozės pasisavinimas užtruko maždaug apie valandą ir nesukėlė jokių šalutinių poveikių.

Kol kas ši tabletė gabena tokią insulino dozę, kurią reikėtų leistis II-ojo tipo cukriniu diabetu sergančiam žmogui. Bet nepaisant to, kad prietaisas veikia pakankamai gerai, prieš paleidimą į rinką vis tiek dar reikia atlikti daugiau kapsulės tyrimų ir klinikinių bandymų.

Insulinas yra peptidas – trumpa amino rūgščių grandinė. Mokslininkai sako, kad jų sukurtą kapsulę būtų galima naudoti ir kitų peptidų pernešimui – pavyzdžiui, imunosupresantams, kurie naudojami gydyti reumatoidinį artritą ar uždegimines žarnyno ligas.

„Tai iki šiol realistiškiausias ir inovatyviausias prietaisas, kuriuo galima pernešti peptidus“, – sako tyrime nedalyvavusi Santiago (Čilė) universiteto mokslininkė Maria Jose Alonso.

Mokslininkai kol kas tobulina kapsulę ir ieško būdų, kaip jas pradėti gaminti.

„Mes norime padėti pacientams vartoti reikiamus vaistus – ypač tuos vaistus, kuriems reikia injekcijos“, – tyrimą apibendrina vyresnysis tyrimo autorius Giovannis Traverso.

Parengta pagal „IFL Science“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.