Visi, kurie norėjo surasti protėvius, pateko FTB žinion

Viena iš didžiausių ir garsiausių į paprastus vartotojus orientuotų genetinių tyrimų kompanija „Family Tree DNA“ atvėrė savo milžinišką DNR duomenų bazę JAV Federalinių tyrimų biurui (FTB).

 Viena iš pagrindinių į paprastus vartotojus orientuotų genetinių tyrimų kompanija atvėrė savo milžinišką DNR duomenų bazę JAV Federalinių tyrimų biurui.<br> 123RF nuotr.
 Viena iš pagrindinių į paprastus vartotojus orientuotų genetinių tyrimų kompanija atvėrė savo milžinišką DNR duomenų bazę JAV Federalinių tyrimų biurui.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2019, 9:03 PM

Ir nors DNR analizės naudojamas nusikaltimų tyrimams nėra kažkas naujo, „Family Tree DNA“ yra pirmoji kompanija, kuri savanoriškai garantavo įstatymų saugotojams prieigą prie savo surinktų duomenų, rašo Futurism.com.

Daugmaž milijonui vartotojų, kurie norėjo sužinoti daugiau apie savo protėvius, tai reiškia, kad FTB dabar gali knistis po jų genetinius profilius – ir ne tik jų pačių, bet ir jų giminaičių.

Ironiška, kad „US News“ ir „PC World“ neseniai buvo paskelbę, kad būtent ši kompanija asmens duomenų apsaugos atžvilgiu yra geriausia.

Galbūt atsakydamas į šį neatitikimą „Family Tree DNA“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Bennettas Greenspanas paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad bendradarbiavimas ir keitimasis informacija su FTB nepažeidė bendrovės privatumo politikos. Jis sakė, kad FTB gali įkelti ir analizuoti nusikalstamumo vietos duomenis, tačiau negali gauti jokios kitos informacijos be teismo sprendimo.

„Darbas su teisėsauga siekiant apdoroti DNR mėginius iš smurtinio nusikaltimo vietos ar neidentifikuotų aukų nekeičia mūsų politikos niekada neparduoti ar keisti privačios mūsų klientų informacijos trečiosioms šalims. Mūsų politika išlieka nepakitusi ir toliau“, – sakė B.Greenspanas.

Bendrovė atsisakė pasakyti, kiek naujų bylų buvo ištirta, arba kiek konkrečiai FTB naudojosi kompanijos sukaupta DNR baze.

Toks skaidrumo trūkumas – taip pat įspūdis, kad FTB galėjo pasinaudoti „Family Tree DNA“ įrankius, labai nepatiko keliems buvusiems kompanijos darbuotojams.

„Tais laikais, kai žmonės nepasitiki mokslu, daugiau nei bet kada svarbu kad žmonės suprastų ir sutiktų, kaip yra ir bus naudojama su jais susijusi informacija“, – „MIT Technology Review“ sakė buvęs vyriausiasis „Family Tree DNA“ mokslininkas Davidas Mittelmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.