Norvegai: rusai iš delfinų daro ginklus

Norvegijoje praėjusią savaitę nutiko itin keistas įvykis: netoli mažo žvejų kaimelio dirbę vyrai pranešė apie baltąjį delfiną, kuris netikėtai ėmė trukdyti jų darbą ir puldinėti valtis, o aplink kaklą jis turėjo neįprastą diržą.

Norvegijų nuomone, šį delfiną ištreniravo karinis Rusijos laivynas, kuris nori povandeninius žinduolius pasitelkti specialioms operacijoms. <br>Scanpix nuotr. 
Norvegijų nuomone, šį delfiną ištreniravo karinis Rusijos laivynas, kuris nori povandeninius žinduolius pasitelkti specialioms operacijoms. <br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 11:26 AM, atnaujinta Apr 30, 2019, 11:33 AM

„Mes norėjome išmesti tinklus, bet pamatėme, kad prie valčių plaukioja baltasis delfinas. Kai jis priartėjo, pamatėme, kad ant jo kaklo yra keistas diržas“, – sakė žvejas Joaras Hestenas.

Norvegijos jūrų ekspertai iš karto rado keistą, bet visiškai realų paaiškinimą – jų nuomone šį delfiną ištreniravo karinis Rusijos laivynas, kuris nori povandeninius žinduolius pasitelkti specialioms operacijoms.

Žvejai teigė, kad delfinas elgėsi labai keistai. Visų pirma jis bandė iš valties ištraukti įvairius žvejybai skirtus daiktus ir virves, antra, ant kaklo jis turėjo keistą diržą, kuris galėjo būti skirtas pritvirtinti kamerą arba ginklą. Nuėmus diržą ant jo buvo užrašas: „Sankt Peterburgo įranga“. Žvejai taip pat paminėjo, kad delfinas atrodė ramus ir pripratęs prie žmonių.

„Jei šis delfinas atplaukė iš Rusijos – o yra daug priežasčių taip galvoti – tai tikriausiai, kad jį parengė ne rusų mokslininkai, bet karinis laivynas“, – sakė Norvegijos jūrų tyrimų instituto mokslininkas Martinas Biuwas.

„Mes žinome, kad Rusija nelaisvėje turi delfinų, o dabar žinome, kad kai kurie iš jų buvo paleisti“, – sakė Norvegijos universiteto Arkties ir jūrų biologijos katedros profesorius Audunas Rikardsenas.

Jis šiuo klausimu susisiekė ir su rusų mokslininkais, kurie savo sąsajas su apmokytais delfinais neigė ir sakė, kad jie greičiausiai priklauso Murmanske esančiam kariniam laivynui.

Praėjusio amžiaus pabaigoje Sovietų Sąjunga iš tiesų turėjo delfinų treniravimo programą – šių jūros žinduolių puiki rega, greitis ir gera atmintis juos paverčia puikiais gyvaisiais ginklais.

Ši programa neilgai trukus buvo nutraukta, tačiau 2017 metais kanalas „TV Zvezda“, priklausantis Rusijos gynybos ministerijai, pranešė, kad rusų laivynas kariniams tikslams vėl ėmė treniruoti baltuosius delfinus, ruonius ir paprastuosius delfinus. Per pastaruosius trejus metus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat atidarė tris buvusias sovietines karines bazes Rusijos Arkties pakrantėje.

Murmansko jūrų biologijos tyrimų insitutas ėmėsi šių mokymų ir neseniai buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo bandoma išsiaiškinti, ar baltieji delfinai galėtų pasitarnauti kaip apsauga jūrų bazėms Arkties regionuose, taip pat ar jie galėtų padėti giliavandeniams narams, o jei reikia – ir žudyti nepažįstamuosius, kurie bando patekti į teritoriją.

Tuo tarpu delfinai ir ruoniai buvo treniruojami nešioti ginklus, aptikti torpedas, minas ir kitus šaudmenis iki 120 metrų gylyje. Vyriausybės įrašai taip pat rodo, kad gynybos ministerija 2016 metais įsigijo penkis 3-5 metų amžiaus delfinus iš Maskvos delfinariumo už daugmaž 30 000 eurų.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad prie atšiauraus klimato ir treniruočių daug geriau prisitaiko paprastieji delfinai ir ruoniai, bet ne baltieji delfinai. Pastarieji buvo per daug jautrūs šalčiui ir nebuvo tokie „profesionalūs“ kaip kiti gyvūnai. Ruoniai ir paprastieji delfinai daug geriau atsiminė ir žodines komandas.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.