Toksikologas Robertas Badaras: pasiilgstu senų laikų ir senų narkotikų

Pats narkotikų terminas yra beviltiškai pasenęs, konferencijos „Login“ pranešime teigia daktaras toksikologas Robertas Badaras. Šiais laikais reikėtų kalbėti apie psichoaktyvias medžiagas (PAM), tik kad šį apibrėžimą galima pritaikyti ir didelei daliai vaistų.

 Pasak R.Badaro, dabartinė kvaišalų problema nepalyginamai didesnė medžiagų sąrašas nuolat plečiasi, o 2014 m. pasiekė piką – tais metais pasaulyje buvo įregistruota 101 nauja medžiaga.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 Pasak R.Badaro, dabartinė kvaišalų problema nepalyginamai didesnė medžiagų sąrašas nuolat plečiasi, o 2014 m. pasiekė piką – tais metais pasaulyje buvo įregistruota 101 nauja medžiaga.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 1:17 PM, atnaujinta Jun 6, 2019, 4:16 PM

„Atsimenate laikus, kai narkotines medžiagas „stumdydavo“ jaunuoliai, apsiginklavę beisbolo lazdomis ir stoviniuodami netoli mokyklų? Tai buvo labai geri laikai – geri laikai mums, toksikologams, geri laikai ir policijai. Viskas buvo paprasta ir aišku“, – pasakojo toksikologas.

Pasak jo, dabar ši problema nepalyginamai didesnė ir baisesnė, nes PAM sąrašas nuolat plečiasi, o 2014 m. pasiekė piką – tais metais pasaulyje buvo įregistruota 101 nauja medžiaga (kitaip tariant – po dvi per savaitę). Tiesa, dabar jų augimas sumažėjęs – 2017 m. naujų užregistruota jau tik 51. „Tačiau pastebime ir kitą dalyką – neatsiranda naujų kvaišalų grupių, tik nauji preparatai. Kūrėjų fantazija senka“, – apibendrina R.Badaras.

Nauji kvaišalai kelia ir naujas problemas. „Anksčiau pasikviesdavome prie paciento naujokus ir sakydavome – va, per dešimt minučių diagnozuok, ką vartojo. Dabar trise susirenkam prie paciento, bendras mūsų stažas viršija šimtą metų, bet tik kraipom galvas ir sakom „na gaaaaaaal čia panašu į tą ar aną“, – pasakoja toksikologas.

Antoj jo, problema ta, kad vartotojas nebežino, ką perka: net ir ta pati marihuana, nuo kurios dar niekas nėra miręs, gali būti apipurkšta sintetiniais preparatais, kurie sustiprina efektą, o viso to rezultatai – nenuspėjami. Be to, plinta ir nauji, sintetiniais kanabioidai, kurie yra 100 kartų stipresni už natūralius ir pasižymi ilgesniu bei neprognozuojami poveikiu.

Taip pat populiarūs yra „prieskoniai“ (angl. spice), kurių deklaruojama sudėtis yra atseit egzotiškų augalų mišiniai, bet iš tiesų pagrindinė veiklioji medžiaga yra tie patys sintetiniai kanabioidai.

Pasak specialisto, didžioji dalis kvaišalų šiais laikais ateina iš Kinijos. Bet patys kinai neigia juos vartojantys, o „gamina ir parduoda pasaulio mokslinėms įstaigoms, tyrimams“. Anot mediko, PAM net nėra itin slepiami – anti paciento gautos kvaišalų pakuotės matyti užrašytas pilnas cheminis preparato pavadinimas, ir dar pridėtas paaiškinimas, kad tai – „ne žmonių vartojimui“.

„Didele problema yra ir tai, kad šiais laikais įsigyti PAM yra gana paprastai – ir tikrai daug paprasčiau, nei anksčiau. Juk kokias tabletes gali aptikti policininkas ar užuosti šuo, o panagėse pranešamų cheminių medžiagų niekas nesuras“.

Be to, anot R.Badaro, dabar įsigijimą labai palengvina kompiuteriai: „Aš nemoku elgtis su kompiuteriais, nesugebu tinkamai užsiprogramuoti žadintuvo, bet net ir aš sugebėjau tamsiajame internete rasti kvaišalų“. Pasak specialisto, būtent didžiąją dalį – apie 62 proc. – tamsiojo interneto (angl. darknet) ir sudaro prekyba kvaišalais.

R.Badaras priminė ir neseniai žiniasklaidoje nuskambėjusį ilgai nepaaiškintą atvejį JAV, kai vienas žmogus, būdamas visiškai nuogas, užpuolė benamį ir galiausiai apgraužė jo veidą. Pasak specialisto, užpuoliko (kuris galiausiai buvo nušautas) kraujo tyrimas rodė tik tai, kad jis vartojo kanapių. Ar kanapės gali sukelti tokį efektą? Tikrai ne. Toksikologų nuomonė – vyras maišė senas ir įprastas narkotines medžiagas (kanapes) su naujomis.

Beje, šiais laikais senieji narkotikai net padirbinėjami.

Pasak toksikologo, naujosios medžiagos itin pavojingos tuo, kad jos sąlyginai legalios (tame tarpe ir dėl to, kad atsiranda greičiau, nei spėja patekti į draudžiamų preparatų sąrašus), lengvai prieinamos, pigios (gerokai pigesnės už tradicinius narkotikus), pasižymi ribotomis diagnostikos galimybėmis, turi neaiškią sudėtį ir labai trūksta objektyvios informacijos apie poveikį.

„Žinote, per 30 metų darbo stažą mačiau daugiau nuo mirusių nuo kvaišalų, nei kiekvienas iš jūsų pažįstate gyvų žmonių“, – teigė specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.