Norite palyginti savo šuns amžių su žmogaus? Mokslininkai sukūrė tikslią formulę

Turbūt esate girdėję pasakymą, kad vieni šuns metai yra lygūs septyniems žmogaus metams – tačiau jis nėra teisingas. Toks skaičiavimas paremtas tuo, kad vidutinis šuns gyvenimo laikotarpis yra 10 metų, tuo tarpu žmonių – 70 metų. Tačiau viskas tikrai nėra taip paprasta – iš tiesų ši formulė nėra paremta jokiais moksliniais tyrimais, o ir patys veterinarai ją atmetė jau prieš daugelį metų.

Ilgą laiką vyravo populiari nuomonė, kad vieni šuns metai yra lygūs septyneriems žmogaus metams – tačiau pasirodo, kad tai netiesa. <br>123RF nuotr. 
Ilgą laiką vyravo populiari nuomonė, kad vieni šuns metai yra lygūs septyneriems žmogaus metams – tačiau pasirodo, kad tai netiesa. <br>123RF nuotr. 
Mokslininkai stebėjo DNR metilinimo procesą 104-iuose Labradoro retriveriuose, kurių amžius svyravo nuo keturių savaičių iki 16 metų. <br>123RF nuotr.  
Mokslininkai stebėjo DNR metilinimo procesą 104-iuose Labradoro retriveriuose, kurių amžius svyravo nuo keturių savaičių iki 16 metų. <br>123RF nuotr.  
Septynių savaičių šuo savo amžiumi prilygsta 9 mėnesių kūdikiui – be to, tiek šunims, tiek žmonėms tokiu metu ima dygti pirmieji dantys. <br>123RF nuotr.  
Septynių savaičių šuo savo amžiumi prilygsta 9 mėnesių kūdikiui – be to, tiek šunims, tiek žmonėms tokiu metu ima dygti pirmieji dantys. <br>123RF nuotr.  
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 9:40 AM

Žinoma, tai nereiškia, kad negalite palyginti savo šuns amžiaus su žmogaus amžiumi – tačiau genetikos ekspertai, bandydami ištirti senėjimo procesą, sukūrė naują formulę, kuri padės savo geriausio draugo amžių sulyginti su savo.

Kad geriau suprastų kokį senėjimo procesą patiria šunys, mokslininkai ėmė tyrinėti fenomeną, vadinamą DNR metilinimu. Kai žinduoliai sensta, jų DNR tarsi „pagauna“ tam tikras metilo grupes, kurios prisitvirtina prie DNR. Nors šios grupės DNR niekaip nekeičia, prisitvirtinusios prie genų jos gali juos arba išjungti arba įjungti – tai itin svarbi epigenetikos dalis.

Visas šis DNR metilinimo procesas vyksta žmogui palaipsniui senstant. Būtent šis procesas ir leidžia mokslininkams nustatyti žmogaus amžių, ir jie šį procesą dar vadina „epigenetiniu laikrodžiu“.

Šunų tyrinėjimas

Naujajame tyrime buvo lyginami žmonių ir šunų epigenetiniai laikrodžiai. Kodėl buvo pasirinkti būtent šie gyvūnai? Visų pirma dėl to, kad šunys gyvena panašioje aplinkoje kaip ir žmonės, be to, jie gauna dalinai reguliarią medicininę apžiūrą, kaip ir mes.

Mokslininkai stebėjo DNR metilinimo procesą 104-iuose Labradoro retriveriuose, kurių amžius svyravo nuo keturių savaičių iki 16 metų. Gautus rezultatus jie lygino su iš 302 žmonių gautais rezultatais – jų amžius svyravo nuo vienerių iki 103 metų.

Na, o patys rezultatai yra tikrai įdomūs. Pasirodo, kai kurie šuns senėjimo proceso etapai praktiškai pilnai atitinka žmogaus senėjimo procesą. Pavyzdžiui, tyrėjai išsiaiškino, kad septynių savaičių šuo savo amžiumi prilygsta 9 mėnesių kūdikiui – be to, tiek šunims, tiek žmonėms tokiu metu ima dygti pirmieji dantys.

Tiesa, visi panašumai čia ir baigiasi. Šunų epigenetiniai laikrodžiai tiksi daug greičiau per pirmuosius jų gyvenimo metus. Vėliau jie vėl sulėtėja ir ilgainiui ima lygintis su žmogaus. Apibendrinant, 12 metų Labradoro retriverio amžius praktiškai yra visiškai lygus vidutinei žmogaus gyvenimo trukmei, kuri dabar siekia apie 70 metų.

Nauja formulė

Nors šis tyrimas ir komplikuoja šuns metų apskaičiavimą, jis taip pat parodo, kad jų DNR metilinimo procesas yra panašus į žmonių. Biogerontologas iš Vašingtono universiteto Mattas Kaeberleinas teigia, kad iki šiol jau žinojome, jog šunys senatvėje serga panašiomis ligomis kaip ir žmonės, anot jo, tai rodo, kad tiek žmonių, tiek šunų molekuliniai pasikeitimai senatvėje turėtų būti panašūs.

Ši nauja šuns metų apskaičiavimo formulė reikalauja šiek tiek daugiau matematikos nei tik dauginimas iš septynių. Pirmiausia reikia padauginti šuns amžiaus natūrinį logaritmą (kurį įsivedus šuns metus galima apskaičiuoti čia) iš 16, o vėliau pridėti 31 (žmogaus amžius = 16ln (šuns amžius) + 31).

Remiantis šia formule, 2 metų šuo yra lygus 42 metų žmogui, bet po to senėjimas sulėja: 5 metų šuo prilygsta 56 metų žmogui, o 10 metų šuo – 67 metų žmogui.

Evoliucijos biologas Steve'as Austadas iš Alabamos universiteto (JAV) sako, kad jam nebuvo keista sužinoti, jog šunys irgi turi epigenetinius laikrodžius. Ji sako, kad tiriant skirtingas šunų veisles, gyvenančias ilgiau ar trumpiau, būtų galima atrasti dar daugiau įdomių rezultatų.

Žinoma, ši formulė nėra vienintelė, pagal kurią galima apskaičiuoti šuns metus. Amerikos veterinarijos medicininė asociacija teigia, kad norint tiksliai apskaičiuoti vidutinio dydžio šuns amžių, reikia pradėti nuo to, kad jo vieneri metai yra lygus 15-ai žmogaus metų, tuomet antrieji šuns metai yra lygūs 9-iems žmogaus metams. Dar vėliau vieneri šuns metai prilygsta penkiems žmogaus metams.

Tačiau turbūt visi sutiktų su tuo, kad nepaisant kokio amžiau yra šuo – šis geriausias žmogaus draugas vis tiek gyvena per trumpai. Tiesa, dabar yra pradėtas „Dog Aging“ projektas, kurio metu net 10 000 šunų dalyvaus tyrime, kuriame bus bandoma išsiaiškinti dar daugiau detalių apie jų sveikatą, žarnyno mikroflorą, dietą bei mankštą. Vėliau 500 šunų gaus galimybę išbandyti naują vaistą, kuris, tikimasi, sumažins jų senėjimo procesą – o vėliau pagelbės ir žmonėms.

Parengta pagal „Smithsonianmag“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.