Billas Gatesas pateikė prognozę, kada pasaulis susidurs su kita pandemija

„Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas savo tinklalaidėje „Billas Gatesas ir Rashida Jones kelia rimtus klausimus“ (angl. Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions) pasidalino mintimis apie pasaulinių pandemijų ateitį. Daug sričių palietusiame pokalbyje su aktore ir rašytoja R.Jones B.Gatesas apibūdino pasaulį po COVID-19 pandemijos pabaigos – ir tai, su kokiais iššūkiais susidurs žmonija.

 Nepaisant perspėjimo apie būsimas pandemijas, B.Gatesas optimistiškai vertina tai, kad pasimokysime iš netinkamo elgesio per COVID-19 pandemiją<br> 123rf / Reuters / Scanpix iliustr.
 Nepaisant perspėjimo apie būsimas pandemijas, B.Gatesas optimistiškai vertina tai, kad pasimokysime iš netinkamo elgesio per COVID-19 pandemiją<br> 123rf / Reuters / Scanpix iliustr.
 Nepaisant perspėjimo apie būsimas pandemijas, B.Gatesas optimistiškai vertina tai, kad pasimokysime iš netinkamo elgesio per COVID-19 pandemiją<br> Reuters / Scanpi nuotr.
 Nepaisant perspėjimo apie būsimas pandemijas, B.Gatesas optimistiškai vertina tai, kad pasimokysime iš netinkamo elgesio per COVID-19 pandemiją<br> Reuters / Scanpi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 9:28 PM, atnaujinta Nov 26, 2020, 9:36 PM

B.Gatesas jau anksčiau buvo perspėjęs apie pasaulinės pandemijos galimybę – ir mano, kad vis labiau globalėjančiame pasaulyje dar viena pandemija yra neišvengiama. Paklaustas apie tai, jis sakė:

„Reikia tikėtis, kad ji nutiks bent po 20 metų. Bet mes turime manyti, kad tai gali nutikti ir po trejų metų... Egzistuoja pakankamai didelė tikimybė, kad per ateinančius 10 ar 15 metų pasaulis susidurs su kažkuo panašiu“.

Pasaulis po COVID-19

Pastarųjų savaičių medicininiai laimėjimai suteikė vilties, kad koronaviruso pandemiją įveikti įmanoma – nes kelios farmacijos kompanijos sėkmingai pasirodė skiepų kūrime ir bandymuose. Tačiau, anot B.Gateso, viruso eliminavimas nesugrąžins gyvenimo, koks buvo iki šiol.

Jis atkreipia dėmesį į „biuro namuose“ augimą – nes darbuotojai ir darbdaviai buvo priversti prisitaikyti prie socialinio atsiribojimo. Tokios technologijos kaip vaizdo konferencijos nuotolinį darbą daro gyvybingesnį nei bet kada anksčiau – ir B.Gatesas „The New York Times“ surengtoje konferencijoje teigė, kad darbo praktika buvo pakeista jau visam laikui.

„Mano prognozė – kad daugiau nei 50 proc. verslo kelionių ir daugiau nei 30 proc. darbo tradiciniame biure išnyks, – apie ilgalaikį koronaviruso pandemijos poveikį darbovietėms kalbėjo „Microsoft“ įkūrėjas. – Mes ir toliau eisime į biurus ir toliau vyksime į komandiruotes, bet daug mažiau“.

Jau dabar „Microsoft“ paskelbė apie įmonės darbo tvarkos pakeitimą, leidžiant darbuotojams bent pusę darbo valandų dirbti namuose.

Pandemijų prognozės B.Gatesui nėra naujiena

Nors panašu, kad 2020 m. koronaviruso protrūkis pasaulio lyderius užklupo netikėtai, B.Gatesas jau daugelį metų kalba apie pasaulinės pandemijos grėsmę. 2015 m. savo kalboje „TED Talks“ jis perspėjo, kad JAV ir kitos šalys nėra pasirengusios pandemijai:

„Jei per ateinančius kelis dešimtmečius kas nors ir pražudys daugiau kaip 10 milijonų žmonių, greičiausiai tai bus ne karas, o labai užkrečiamas virusas. Ne raketos, o mikrobai“, – prieš pusę dešimtmečio sakė verslininkas.

O visai neseniai, 2018 m., milijardierius filantropas Masačusetso medicinos draugijos surengtoje diskusijoje apie epidemijas kalbėjo, kad pandemija gali sunaikinti dešimtis milijonų, jei nebus veiksmingai kovojama su ja. Jis citavo Ligų modeliavimo instituto atliktą tyrimą, kuriame buvo teigiama, kad moderni 1918 m. gripo pandemijos versija dabar vos per šešis mėnesius nužudytų apie 30 milijonų žmonių.

„Antrą kartą nebebūsime tokie kvaili“

Nepaisant perspėjimo apie būsimas pandemijas, B.Gatesas optimistiškai vertina tai, kad pasimokysime iš netinkamo elgesio per COVID-19 pandemiją, kas galbūt padės žmonijai išvengti padėties pasikartojimo. Savo tinklalaidėje jis iškėlė versiją, kad kita liga būtų „mažiau destruktyvi“, nes mes jau „turėsime praktikos“, kaip į tai reaguoti.

Jis taip pat pridūrė, kad šalys turėtų susiorganizuoti „ligos pratybas, panašiai kaip karo pratybas, kad kiekviena šalis reaguotų taip, kaip reagavo Pietų Korėja ar Australija, kur žmonės testuojami ir karantinuojami itin operatyviai“.

„Mūsų testavimo įrankiai bus daug geresni. Antrą kartą nebebūsime tokie kvaili“, – teigė B.Gatesas.

Parengta pagal as.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų