Perspėja: ši koronaviruso atmaina turi būti vertinama labai rimtai

Pasak vieno pagrindinių Didžiosios Britanijos mikrobiologų, D.Britanijos koronaviruso atmaina, turinti tokią pačią mutaciją, kuri Pietų Afrikos viruso variantui leidžia išvengti kai kurių prieš jį naudojamų vakcinų, turi būti vertinama labai rimtai.

 Anglijos visuomenės sveikatos agentūra nustatė 21 B117 atvejus, kuriems taip pat būdinga E484K mutacija.<br>123rf nuotr.
 Anglijos visuomenės sveikatos agentūra nustatė 21 B117 atvejus, kuriems taip pat būdinga E484K mutacija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 9:08 AM

Kembridžo Terapinės imunologijos ir infekcinių ligų instituto profesorius Ravi Gupta, kuris yra vyriausybės mokslinio patariamojo organo „Nervtag“ narys, perspėjo, kad mutavusį variantą, kuris šiuo metu užfiksuotas kol kas tik 21 kartą, reikėtų vertinti tiek pat rimtai, kiek ir Pietų Afrikos variantą.

Kento variantas B117, kuris plinta dvigubai greičiau nei „originalus“ koronavirusas, dabar yra dominuojantis D.Britanijoje ir yra išplitęs daugelyje pasaulio šalių. Tačiau Anglijos visuomenės sveikatos agentūra nustatė 21 B117 atvejus, kuriems taip pat būdinga E484K mutacija: 14 Bristolio regione, keturis Didžiajame Mančesteryje ir tris kitur. E484K yra smaigalio baltymo Pietų Afrikos viruse mutacija, kuri, mokslininkų manymu, yra atsakinga už tai, kad vakcina sužadina mažesnį antikūnų atsaką į infekciją.

„Nervtag“ (angl. new and emerging respiratory virus threats advisory group, liet. naujų ir iškylančių kvėpavimo takų virusų grėsmių patariamoji grupė), priklausanti D.Britanijos „Sage“ mokslininkų komitetui, pavadino tai „susirūpinimą keliančia mutacija“.

Įrodyta, kad ši pagrindinė mutacija, kuri dabar pastebėta D.Britanijoje, daugelyje laboratorinių tyrimų atveju sumažino antikūnų veiksmingumą, sako R.Gupta. Taigi, protinga elgtis su juo taip, kaip ir su pačiu Pietų Afrikos variantu, sako jis.

E484K taip pat aptinkamas braziliškame koronaviruso variante, kuris, manoma, gali užkrėsti žmones, kurie jau turėtų turėti imunitetą – nes anksčiau persirgo sirgo originaliu koronavirusu – tačiau to įrodymai vis nėra objektyvūs.

„Atsižvelgdamas į visus šiuos veiksnius, manau, kad į tai reikėtų žiūrėti labai rimtai“, – sako R.Gupta.

Mutaciją patyrė viruso atmaina (Kento variantas), kuris lengviau persiduoda, tad ir greičiau plinta – nei originalus viruso štamas. „Taigi, mes turime mutaciją, leidžiančią išvengti vakcinos, ir ji yra greitai plintančio viruso štame – tad man tai tikrai jau yra šioks toks pavojaus ženklas“, – teigia mokslininkas.

Tačiau, pasak jo, svarbiausia žinutė yra tai, kad žmonėms reikėtų skiepytis.

„Vakcinos vis dar apsaugo žmones nuo sunkių ligos formų“, – sako R.Gupta. Jis nerimauja, kad žmonės pamanys, jog skiepytis dabar yra beprasmiška.

„Tai nėra tai, ką mes norime pasakyti. Tiesą sakant, visi mes esame labai suinteresuoti žmonių skiepijimusi. Tai sulėtina viruso plitimą – o būtent to ir reikia. Šiuo metu tai yra pagrindinis tikslas“, – aiškina profesorius.

„Jei virusai, kurie pasižymi dideliais perdavimo greičiais, patirs dar ir kitas mutacijas, tie nauji variantai gali lengvai tapti dominuojančiais, – sako jis. – Bet jei uždarysime sienas ir kontroliuosime įvežtinius atvejus, o karantiną pratęsime dar kiek ilgiau, taip pristabdydami virusą, tai galimybė, kad E484K mutacija išplis ir perims įprastą B117, akivaizdžiai sumažėja“.

„Nervtag“ taip pat paragino toliau tirti apie 40 „klasikinio“ koronaviruso atvejų Liverpulio srityje, kurie taip pat turi E484K mutaciją – tačiau yra lėčiau perduodami.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.