Daugėja paslaptingos ligos atvejų

Kanados Naujojo Bransviko provincijoje paslaptinga smegenų liga susirgo daugiau nei 40 žmonių.

 Žmonėms, kurie suserga ši liga, pasireiškia daugybė neurologinių simptomų – tokių kaip elgesio pokyčiai, miego sutrikimai, nepaaiškinamas skausmas, haliucinacijos, koordinacijos problemos ir stiprūs raumenų skausmai.<br>123rf nuotr.
 Žmonėms, kurie suserga ši liga, pasireiškia daugybė neurologinių simptomų – tokių kaip elgesio pokyčiai, miego sutrikimai, nepaaiškinamas skausmas, haliucinacijos, koordinacijos problemos ir stiprūs raumenų skausmai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2021, 11:02 AM, atnaujinta Apr 1, 2021, 11:05 AM

Kovo 18 d. kalbėdami spaudos konferencijoje, visuomenės sveikatos apsaugos pareigūnai Naujajame Bransvike atskleidė, kad yra užfiksuoti 43 atvejai – 35 patvirtinti atvejų ir 8 įtariami – kai žmonės serga progresuojančia nežinomos kilmės neurologine liga.

Naujojo Bransviko vyriausioji sveikatos priežiūros gydytoja dr. Jennifer Russell pažymėjo, kad tai yra „greičiausiai nauja liga“.

„Laukia daug darbo, kad nustatytume priežastį „, – sakė ji.

Ši liga paveikia įvairias amžiaus grupes – net kai kuriuos jaunesnius žmones – ir atrodo, kad ji sutelkta Akadijos pusiasalyje, šiaurės rytinėje Naujojo Bransviko dalyje, o taip pat Monktono regione, pietryčiuose. Ligos atvejų neužfiksuota niekur kitur – nei Kanadoje, nei už jos ribų.

Pirmasis atvejis buvo užfiksuotas 2015 m., tačiau atrodo, kad pastaraisiais metais jų skaičius didėja. Kaip pranešė CBC, Kanados politikas Davidas Coonas pareiškė kritiką visuomenės sveikatos agentūrai dėl nepakankamo skaidrumo šios ligos atžvilgiu. Jis sako, kad atvejų skaičius išaugo 2019 metais, kai buvo pranešta apie 11 atvejų – ir vėl 2020 m., kai buvo pranešta apie dar 24 atvejus.

Žmonėms, kurie suserga ši liga, pasireiškia daugybė neurologinių simptomų – tokių kaip elgesio pokyčiai, miego sutrikimai, nepaaiškinamas skausmas, haliucinacijos, koordinacijos problemos ir stiprūs raumenų skausmai.

Kaip pažymėjo dr. J.Russell, simptomai turi tam tikrą panašumą su Creutzfeldto-Jakobo liga (CJD): reta ir mirtina smegenų liga, kurią sukelia prionai – netinkamos struktūros baltymai, kurie veikia kaip infekciniai agentai. Kai kuriomis prioninėmis ligomis galima užsikrėsti suvartojant užkrėsto asmens ar gyvūno smegenų audinį. Pavyzdžiui, yra keletas neįprastų atvejų, kai žmonės užsikrėtė šia liga suvalgę užkrėstą audinį – pavyzdžiui, voverės smegenis.

Tačiau atlikus pirminius laboratorinius tyrimus, CJD ir visos žinomos prioninės ligos buvo atmestos. Tai potencialiai reiškia, kad paslaptingoji liga yra arba naujas prioninės ligos variantas, arba galbūt nauja liga.

Pasak CBC, taip pat tiriami ir aplinkos toksinai. Viename iš tyrimų ieškoma B-metilamino-L-alanino (BMAA) – neurotoksinas, kurį gamina bakterijos, susijusios su jūros gėrybėmis. Kita galimybė yra domoinė rūgštis – dumblių gaminamas neurotoksinas, besikaupiantis vėžiagyviuose, sardinėse ir ančiuviuose.

„Mums dar nepavyko atrasti sukėlėjo – išskyrus tai, kad viskas, ką iki šiol analizavome, rodo, jog tai sukelia tam tikros rūšies poveikis iš aplinkos, kuris gaunamas per maistą, vandenį, orą, profesinę ar laisvalaikio veiklą“, – teigė Dumonto universitetinės ligoninės centro neurologas Alieris Marrero.

„Panašu, kad egzistuoja ir tam tikras geografinis susitelkimas, kuris taip pat rodo aplinkos poveikį, – patikslino jis. – Bet kadangi dar neturime visos provincijos vaizdo, šiek tiek per anksti apie tai kalbėti „.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.