Mokslininkė: vienu moterų sveikatos aspektu COVID-19 skiepų poveikį reikėtų ištirti atidžiau

Kai kurios moterys praneša, kad po COVID-19 skiepo pasikeitė jų mėnesinių ciklas. 2021 m. rugsėjo 15 d. medicininiame leidinyje „BMJ“ publikuotame straipsnyje Londono imperatoriškojo koledžo reprodukcijos specialistė dr. Victoria Male teigia, kad ryšys tarp menstruacijų pokyčių ir COVID-19 skiepų yra tikėtinas, ir turėtų būti atidžiau ištirtas.

 Kai kurios moterys praneša, kad po COVID-19 skiepo pasikeitė jų mėnesinių ciklas.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Kai kurios moterys praneša, kad po COVID-19 skiepo pasikeitė jų mėnesinių ciklas.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 9:45 PM

Ji rašo, kad menstruacijų pokyčiai ar netikėtas kraujavimas iš makšties nėra dažnas šalutinis skiepų nuo COVID-19 poveikis. Vis dėlto iki rugsėjo 2 d. į Jungtinės Karalystės Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros (MHRA) sistemą buvo pateikta daugiau nei 30 000 pranešimų apie tokį efektą.

Tačiau dauguma moterų pastebi, kad jų mėnesinės kitą ciklą vėl normalizuojasi – ir, svarbiausia, nėra jokių įrodymų, kad skiepai nuo COVID-19 neigiamai paveiktų vaisingumą.

MHRA teigia, kad ligšioliniai stebėjimų duomenys neparodo ryšio tarp menstruacijų pokyčių ir vakcinų nuo COVID-19, nes pranešimų skaičius yra mažas, palyginus su skiepytų žmonių skaičiumi – ir išvis menstruacijų sutrikimų paplitimu.

Tačiau duomenų rinkimo būdas apsunkina tvirtų išvadų gavimą, pastebi V.Male.

Ji tvirtina, kad reikia metodų, geriau palyginančių skiepytų ir neskiepytų populiacijų mėnesinių pokyčių rodiklius – ir pažymi, kad JAV Nacionaliniai sveikatos institutai (NIH) tam skyrė 1,67 mln. JAV dolerių.

Pranešimai apie menstruacijų pokyčius po vakcinacijos nuo COVID-19 buvo pateikti tiek iRNR, tiek adenovirusinių vakcinų atvejais, tad mokslininkė sako, kad jei ryšys ir yra, tai greičiausiai bus imuninio atsako į vakcinaciją rezultatas – o ne reakcija į specifinį vakcinos komponentą.

Iš tiesų menstruacinį ciklą gali paveikti organizmo imuninis atsakas į patį virusą, o vienas tyrimas parodė, kad maždaug ketvirtadaliui moterų, užsikrėtusių SARS-CoV2, sutrinka menstruacijos.

Tuo tarpu ji siūlo gydytojams paskatinti savo pacientes pranešti apie bet kokius mėnesinių pokyčius ar netikėtą kraujavimą iš makšties po skiepijimo.

„Viena svarbi pamoka yra ta, kad ateities tyrimuose medicininių intervencijų poveikis menstruacijoms neturėtų būti antraeiliu dalyku“, – apibendrina Londono imperatoriškojo koledžo reprodukcijos specialistė.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.