Mokslininkai ištyrė, kiek alkoholio gali suvartoti žiurkėnai: kiekis tiesiog apstulbina

Gyvūnų karalystėje pilna girtuoklių – tačiau yra dar vienas sutvėrimas, kuris žinduolių girtuoklių lentelėje užima gana aukštą vietą: tai žiurkėnas.

 Vienas sutvėrimas žinduolių girtuoklių lentelėje užima itin aukštą vietą: tai žiurkėnas.<br> T.Lawton iliustr.
 Vienas sutvėrimas žinduolių girtuoklių lentelėje užima itin aukštą vietą: tai žiurkėnas.<br> T.Lawton iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 9:09 AM

Cricetinae pošeimyje, kuriam priklauso visi žiurkėnai, septyniose gentyse yra 19 rūšių gyvūnų, kurios paplitusios visame pasaulyje – ir yra labai populiarios kaip naminiai gyvūnėliai.

Bradfordo sveikatos tyrimų instituto (JK) kritinės slaugos konsultantas dr. Tomas Lawtonas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo informacija apie kai kuriuos žiurkėnų girtuoklystės talentus.

„Kalbėdamas su dr. Christine Peters, sužinojau, kad ne visi žino apie žiurkėnų gebėjimą suvartoti milžiniškus alkoholio kiekius, – rašė T.Lawtonas. – Jie taip jį mėgsta, kad vietoj vandens mieliau geria 15 proc. etanolį ir gali toleruoti tokius santykinius alkoholio kiekius, kurie nužudytų žmogų“.

Mokslininkas pasakoja, kad jei tik turi galimybę rinktis, žiurkėnai gali suvartoti iki 20 g/kg etanolio per dieną – toks kiekis daugmaž atitiktų atvejį, jei „standartinis vyras“ kasdien išgertų po 21 butelį vyno.

Žinoma, mokslas tą seniai žino. 1960 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad žiurkės gali būti įpratintos gerti alkoholį pasitelkus genų inžineriją ar atitinkamas sąlygas, o žiurkėnai, vos tik pasitaikius pirmai progai, puola gerti stipriuosius gėrimus.

Kitame 1962 m. moksliniame straipsnyje dar kartą patvirtinta, kad jei tik yra pasirinkimas, žiurkėnai pirmenybę teikia alkoholiui, o ne vandeniui – ir nustatyta, kad dauguma tirtų nelaisvėje laikomų gyvūnų apie 88 proc. suvartojamų skysčių gaudavo iš alkoholio.

Tikėtina, kad tai galima paaiškinti alkoholio kaloringumu, kuris ne per daug skiriasi nuo riebalų, o šaltesnėmis žiemomis geriau išgyventi sekasi apkūnesniems žiurkėnams. Taip pat gali būti, kad tam įtakos turi ir žiurkėnų atsargų kaupimo įpročiai – nes jų požeminiuose sandėliukuose surinktas maistas gali pradėti fermentuotis, todėl žiurkėnams alkoholis nėra labai svetimas dalykas.

Be to, nepaisant neįtikėtino alkoholio kiekio, kurį gali suvartoti žiurkėnai, jie gana mažai apsvaigsta. Tai buvo įrodyta 2015 m. moksliniame straipsnyje, kuriame buvo suformuluota žiurkėnų apsvaigimo matavimo skalė.

Skalė buvo sukurta paprasčiausiu būdu: stebint vis labiau svyruojančius žiurkėnus, buvo nustatomas girtumas, kol mažieji graužikai krisdavo ant šono ir nebegalėdavo atsikelti.

Įspūdingą toleranciją alkoholiui lemia didelės ir labai veiksmingos žiurkėnų kepenys, kurios gali filtruoti alkoholį ir sumažinti jo kiekį kraujyje. Tai buvo įrodyta, kai etanolio buvo suleista tiesiai į žiurkėnų kraują, aplenkiant kepenis – dėl ko pakito jų elgesys.

Tad nors ir dabar netrūksta išsireiškimų, iliustruojančių nesaikingą alkoholio vartojimą ir girtumą, visai logiška, kad atsirastų ir dar vienas – „geria kaip žiurkėnas“.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.