2022 metai gali būti lūžio taškas NSO tyrimuose

2021 m. padaugėjo pranešimų apie keistus pastebėjimus – nes žmonės, turintys išmaniuosius telefonus ar kitą vaizdo įrangą, fiksavo keistus žybsnius danguje.

 2022 m. tokie atvejai sulauks didesnio tiek mokslininkų bendruomenės, tiek JAV federalinės vyriausybės dėmesio, sako ekspertai.<br> 123rf / JAV Karinio jūrų laivyno iliustr., lrytas.lt mont.
 2022 m. tokie atvejai sulauks didesnio tiek mokslininkų bendruomenės, tiek JAV federalinės vyriausybės dėmesio, sako ekspertai.<br> 123rf / JAV Karinio jūrų laivyno iliustr., lrytas.lt mont.
 2017 m. visuomenė pamatė JAV karinio jūrų laivyno pilotų užfiksuotą NSO.<br> JAV karinio jūrų laivyno nuotr.
 2017 m. visuomenė pamatė JAV karinio jūrų laivyno pilotų užfiksuotą NSO.<br> JAV karinio jūrų laivyno nuotr.
 „Galileo“ projekto duomenys bus atviri visuomenei, o jų mokslinė analizė bus skaidri, sako Harvardo astronomas Avi Loebas.<br> Wikimedia commons
 „Galileo“ projekto duomenys bus atviri visuomenei, o jų mokslinė analizė bus skaidri, sako Harvardo astronomas Avi Loebas.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 10:26 PM

Ar šie neatpažinti reiškiniai ore (angl. unidentified aerial phenomena, UAP – taip dabar oficialiai vadinami NSO) gali būti palydovai, užsienio vyriausybių įdiegtos technologijos, krentančios kosminės šiukšlės, o gal net plūduriuojantys specialūs balionai ar tyčia suklastoti neatpažinti skraidantys objektai?

O galbūt tai gali būti ateiviai? Kas, jei Žemė sulaukė iš Kentauro Alfos atskridusių nežemiškų būtybių, kurioms pritrūko kuro ir jos nukrito Naujojoje Meksikoje, juokauja portalas Space.com.

Daugelis šių objektų galiausiai identifikuojami. Tačiau kiti išlieka paslaptingais.

Nepaisant to, 2022 m. tokie atvejai sulauks didesnio tiek mokslininkų bendruomenės, tiek JAV federalinės vyriausybės dėmesio, sako ekspertai.

Koordinuotos pastangos

2021 m. birželį JAV kariuomenė ir žvalgybos bendruomenė paskelbė ataskaitą apie NRO. Vėliau JAV Kongresas paragino įsteigti oficialų biurą, kuris imtųsi „koordinuotų pastangų“ renkant ir analizuojant su NRO susijusius duomenis.

„Mūsų nacionalinis saugumas priklauso nuo pranašumo ore, o šie reiškiniai kelia iššūkį mūsų dominavimui ore. Norint išlaikyti strateginį pranašumą ir užtikrinti mūsų tautos saugumą, labai svarbu užbėgti už akių NRO pastebėjimams“, – 2021 m. gruodžio 9 d. sakė senatorė Kirsten Gillibrand, pranešdama apie savo NRO pataisos įtraukimą į 768,2 mlrd. dolerių vertės Nacionalinės gynybos įgaliojimų aktą 2022 fiskaliniams metams, kurį gruodžio 27 d. pasirašė prezidentas Joe Bidenas.

Nors naujasis Pentagono biuras, pavadintas Oro objektų identifikavimo ir valdymo sinchronizavimo grupe, nebus orientuotas būtent į nežemiškos gyvybės paieškas, bet jam bus pavesta teikti visą spektrą žvalgybinės informacijos, taip pat mokslinius ir techninius vertinimus, susijusius su NRO.

Viena iš naujojo biuro pareigų bus įgyvendinti planą, pagal kurį bus „tikrinamos mokslinės teorijos, susijusios su NRO savybėmis ir veikimu“, – pareiškime teigė Gillibrand.

NSO aptikimas

Pasak Čikagos NSO studijų centro mokslinio direktoriaus Marko Rodeghiero, 2022 m. vienas iš galimų svarbių įvykių bus NSO aptikimas.

„Pastaruoju metu pastangos aptikti, sekti ir išmatuoti NSO kaip reiškinį realiuoju laiku įžengė į naują etapą, – sako M.Rodeghieras. – Technologijos tapo geresnėmis, programinės priemonės patobulėjo, o dabartinis susidomėjimas NSO pritraukė naujų, kvalifikuotų specialistų“.

„Nors negalima nuspėti, kaip greitai įgysime naujų fundamentalių žinių apie NRO/NSO, manau, kad šios pastangos gali būti sėkmingos ir padėti NSO tyrimams naują patikimų fizinių duomenų pagrindą, – teigia jis. – Dėl to turėsime dar daugiau įrodymų – tarsi to būtų reikėję – kad NSO fenomenas yra tikras ir gali būti moksliškai tiriamas“.

Viena iš būsimų iniciatyvų, vadinama „Galileo“ projektu, bus skirta nežemiškos įrangos paieškai netoli Žemės. Ją sudarys dvi kryptys. Pirmąja bus siekiama nustatyti tarpžvaigždinių objektų, nepanašių į kometas ar asteroidus – pavyzdžiui, pirmojo žinomo Saulės sistemą aplankiusio tarpžvaigždinio objekto Oumuamua – prigimtį. Antroji šaka palies NRO – tai, kuo ir domisi JAV vyriausybė.

„Galileo“ projekto duomenys bus atviri visuomenei, o jų mokslinė analizė bus skaidri“, – teigia projektui vadovaujantis Harvardo astronomas Avi Loebas. – Susiję moksliniai atradimai praplės žmonijos žinias, nekreipiant dėmesio į valstybių sienas“.

„Galileo“ tyrėjų komandą sudarys daugiau nei 100 mokslininkų, kurie 2022 m. pavasarį ant Harvardo koledžo observatorijos stogo planuoja surinkti pirmąją projekto teleskopų sistemą.

„Sistema nepertraukiamai įrašinės viso dangaus vaizdus ir garsus matomuose, infraraudonųjų spindulių ir radijo dažnių spektruose, taip pat seks dominančius objektus, – aiškina A.Loebas. – Dirbtinio intelekto algoritmai atskirs paukščius nuo dronų, lėktuvų ar dar ko nors. Kai tik pirmoji sistema sėkmingai veiks, „Galileo“ projektas padarys jos kopijas ir išplatins daugelyje geografinių vietovių“.

Koordinavimo trūkumas

Šiuo metu tarp organizacijų, kurios užsiima NRO aptikimo įranga, trūksta koordinavimo – tačiau tai gali pasikeisti šiais metais, sako NRO tyrimų mokslinės koalicijos (SCU) vykdomosios valdybos narys Robertas Powellas.

„Tikiu, kad atėjus 2022 m., padėtis pagerės“, – sako jis.

Keletas SCU narių dalyvauja „Galileo“ projekte, o organizacija bendradarbiauja su keliomis grupėmis, įskaitant „UFODATA“, „NSO duomenų gavimo projektą“ (UFODAP) ir „UAPx“.

„UFODAP jau turi veikiantį modelį, kuris buvo pateiktas rinkai ir kurio kaina, priklausomai nuo pageidaujamų priedų, siekia nuo 2000 iki 5000 JAV dolerių – sako R.Powellas. – Šią sistemą duomenų rinkimui jau naudojo grupė „UAPx“. Mūsų tikslas – koordinuoti šią veiklą taip, kad duomenims rinkti naudotume sistemą su standartizuotu įrangos komplektu“.

Tačiau pasak jo, prieš tai grupės turi tiksliai nubrėžti, ką ta įranga bandys išmatuoti – ir patikrinti, ar sistema gali pasiekti šį tikslą.

Būsimi iššūkiai

„Dabar įdomūs laikai – nes daugėja grupių, užsiimančių NRO fiksavimu ir tyrimais“, – sako Albanio universiteto fizikos docentas ir „UAPx“ viceprezidentas Kevinas Knuthas, kuris ketina sukurti paskirstytų jutiklių tinklą, kurį suinteresuotos šalys galėtų įrengti vietoje ir taip prisidėti prie NRO aptikimo.

Vis dėlto, pasak jo, susiduriama su tam tikrais iššūkiais, susijusiais su įvairių grupių sąveika.

„Nors tam tikras grupių veiklos koordinavimas gali būti naudingas, ypač siekiant efektyvumo, tai, kad šiuo metu apie NRO žinome labai mažai, reiškia, kad atradimų potencialas bus didesnis, jei grupės pradės dirbti savarankiškai, išbandydamos skirtingą įrangą ir procedūras bei stebėdamos skirtingose vietose“, – mano fizikas.

Jis priduria, kad išmoktos pamokos ir viešai paskelbti rezultatai padės įvairioms grupėms išmokti naudotis įranga ir pritaikyti procedūras, kurios pasirodė esančios veiksmingomis.

„Dėl šios priežasties šiuo metu tikriausiai nėra protinga koordinuoti grupių veiklą, – mano K.Knuthas. – Vietoj to, kai sužinosime daugiau apie tai, kaip geriausiai stebėti ir tirti NRO, bendravimas tarp grupių, kurį palengvins dalijimasis duomenimis ir rezultatų skelbimas, padės tobulėti apskritai. Tokia yra nepriklausomų mokslinių tyrimų nauda“.

Žvelgdamas plačiau, jis sako, kad mokslinės grupės planuoja skelbti recenzuojamus mokslinius straipsnius. Rezultatas bus tolesnė pažanga moksliniuose NRO tyrimuose, „kartu skatinant ir įtikinant daugiau mokslininkų įsitraukti į tyrimus, kurie gali būti vieni svarbiausių atradimų žmonijos istorijoje“, – sakė jis.

Parengta pagal Space.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.