Aiškėja, kokiomis COVID-19 atmainomis užsikrėtus rizika netekti uoslės ir skonio yra didžiausia

Remiantis naujais tyrimais teigiama, jog Omikron ir kitomis naujesnėmis COVID-19 atmainomis sergantiems pacientams rečiau dingsta uoslė ir skonis.

 Remiantis naujais tyrimais teigiama, jog Omikron ir kitomis naujesnėmis COVID-19 atmainomis sergantiems pacientams rečiau dingsta uoslė ir skonis.<br>  123rf nuotr.
 Remiantis naujais tyrimais teigiama, jog Omikron ir kitomis naujesnėmis COVID-19 atmainomis sergantiems pacientams rečiau dingsta uoslė ir skonis.<br>  123rf nuotr.
 Omikron atmaina užsikrėtusiems asmenims rečiau pasireiškia uoslės ir skonio praradimas.<br> 123rf nuotr.
 Omikron atmaina užsikrėtusiems asmenims rečiau pasireiškia uoslės ir skonio praradimas.<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai sieks išsiaiškinti, ar pasiskiepijus rizika netekti uoslės ir skonio sumažėja.<br>  123rf nuotr.
 Mokslininkai sieks išsiaiškinti, ar pasiskiepijus rizika netekti uoslės ir skonio sumažėja.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 10:52 AM

Omikron atmaina užsikrėtusiems asmenims rečiau pasireiškia uoslės ir skonio praradimas, o tiems, kurie užsikrėtė Delta ar kitomis atmainomis – dažniau. Taip nurodoma šį mėnesį žurnale „Otolaryngology – Head and Neck Surgery“ paskelbtame tyrime.

Tikimybė, kad užsikrėtus Omikron atmaina pasireikš uoslės ir skonio praradimo simptomai, siekė tik 17 proc. Ankstyvuoju pandemijos etapu, 2020 m., šių simptomų pasireiškimo tikimybė buvo daug didesnė.

Tyrėjų (tarp jų ir tyrėjai iš Virdžinijos Sandraugos universiteto, JAV) teigimu, šie simptomai dažniau pasireikšdavo užsikrėtus Delta ir Alfa atmainomis – tikimybė, kad taip nutiks siekė atitinkamai 44 ir 50 procentų.

„Dabar žinome, kad kiekviena atmaina turi skirtingą kvapo ir skonio praradimo rizikos veiksnį. Tad turime pagrindo manyti, kad užsikrėtus naujesnėmis atmainomis tikimybė netekti uoslės ar skonio mažėja“, – pareiškime teigė pagrindinis tyrimo autorius Danielis Coelho iš VCU Medicinos mokyklos. – Uoslės ir skonio praradimas vis dar yra puikus COVID-19 infekcijos požymis, tačiau jei uoslės ar skonio nepraradote, tai nereiškia, jog nesergate“, – aiškino ausų, nosies ir gerklės ligų specialistas.

Atlikdami tyrimą mokslininkai naudojosi nacionaline duomenų baze, kurioje buvo daugiau kaip 3,5 mln. nuo pandemijos pradžios Jungtinėse Valstijose COVID-19 sirgusių pacientų duomenų.

Buvo nustatyti 6 savaičių laikotarpiai, kuomet kiekvienos iš tiriamų atmainų susirgimų buvo daugiausia ir palyginta, kiek pacientų tais laikotarpiais buvo praradę uoslę ir skonį.

„Pacientams, užsikrėtusiems naujesnėmis atmainomis, rizika netekti uoslės ir skonio yra gerokai mažesnė“, – rašoma tyrime.

Mokslininkai mano, kad atmainų ir jų poveikio palyginimas gali padėti išsiaiškinti, kokia viruso molekulinės struktūros dalis sukelia tokius uoslės pablogėjimus.

„Pirmiausia išsiaiškinus, kodėl prarandama uoslė ir skonis, bus galima geriau nustatyti, kaip šiuos simptomus gydyti“, – sakė daktaras D.Coelho.

Atlikdami tolesnius tyrimus mokslininkai tikisi ištirti, per kiek laiko, sirgus skirtingomis atmainomis, vėl atgauname uoslę ir skonį, ir išsiaiškinti, ar pasiskiepijus rizika netekti šių jutimų sumažėja.

Jie taip pat bando sukurti implantą – jis būtų panašus į kochlearinį implantą, atkuriantį klausą asmenims, turintiems klausos sutrikimų. Kuriamas implantas būtų skirtas kvapo pojūčiui atkurti.

Parengta pagal „The Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.