Šokiruojantis siurprizas: atlikusi DNR testą moteris sužinojo, kas yra jos tikrasis tėvas

Vartotojiški genetinių tyrimų rinkiniai nėra visiškai klaidingi, nors dėl jų tikslumo ir daug ginčijamasi. Tokiu rinkiniu pasinaudojęs asmuo apie savo genetiką gali sužinoti nemažai įdomių dalykų, o štai vienu ypatingu atveju klientė, pasinaudojusi tokiu rinkiniu, sužinojo net daugiau nei tikėjosi.

 Testo rezultatai parodė, jog moters ir jos tėvo nesieja jokie giminystės ryšiai.<br> 123rf nuotr.
 Testo rezultatai parodė, jog moters ir jos tėvo nesieja jokie giminystės ryšiai.<br> 123rf nuotr.
Moteris siekia baudžiamojon atsakomybėn patraukti akušerį ginekologą, su kuriuo prieš gimdymą konsultavosi jos motina ir tariamas tėvas.<br> 123rf nuotr.
Moteris siekia baudžiamojon atsakomybėn patraukti akušerį ginekologą, su kuriuo prieš gimdymą konsultavosi jos motina ir tariamas tėvas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 6:52 PM

Kaip praneša „BBC News“, amerikietė, 2017 m. išsiuntusi DNR mėginį genealogijos svetainei „Ancestry.com“, liko šokiruota. Testo rezultatai parodė, kad moters ir jos tėvo nesieja jokie giminystės ryšiai. Iš pradžių moteris manė, kad įsivėlė klaida – ir apie ją papasakojo savo dabar jau išsiskyrusiems tėvams. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad Kelli Rowlette giminystės ryšiais buvo susijusi su prieš 36-erius metus ją į pasaulį priėmusiu gydytoju.

Gavusi DNR testo rezultatus, K.Rowlette suglumo – nes į juos buvo įtrauktas Geraldas Mortimeris. Tuo metu moteris dar nežinojo, kas yra šis vyras. Visa painiava išaiškėjo tada, kai amerikietė aptiko savo gimimo liudijimą – jame buvo nurodyta gimdymo metu ją priėmusio gydytojo pavardė. Iki tol jos tėvai į šią žinią reagavo gan santūriai.

Dabar moteris yra padavusi ieškinį, kuriuo siekia baudžiamojon atsakomybėn patraukti Aidaho Krioklių miestelio (JAV) akušerį ginekologą, su kuriuo prieš gimdymą konsultavosi jos motina ir tariamas tėvas – Sally Ashby ir Howardas Fowleris. Gydytojas kaltinamas sukčiavimu, medicininiu aplaidumu, teisės pacientui pačiam pasirinkti norimą gydymą nesuteikimu, emociniu sukrėtimu ir sutarties pažeidimu.

Ieškinyje ieškovai taip pat mini Aidaho Krioklių miesto akušerijos ir ginekologijos asociaciją, kurios nariai, jų teigimu, apie daktaro G. Mortimerio elgesį žinojo.

Ieškinyje teigiama, kad dėl per mažo spermatozoidų kiekio ir problemų su gimda sutuoktinių pora niekaip negalėjo pastoti. Laikraštis „The Washington Post“ aiškina, kad moters gimdos padėtis buvo netaisyklinga – gimda buvo pasvirusi stuburo link. Tačiau neaišku, kokią įtaką tai turi vaisingumui.

Dėl to pora nusprendė pasinaudoti dirbtiniu apvaisinimu – tam buvo pasitelkta ir vyro (85 proc.), ir donoro (15 proc.) sperma. Buvo pasirinkta, kad donoras bus universiteto studentas, turintis gana specifines fizines savybes. Buvo manoma, kad padvigubinus spermos donorų skaičių, tikimybė, jog įvyks sėkmingas apvaisinimas, bus didesnė. Vis dėlto, moksliniai duomenys apie šio metodo naudojimą gan nevienareikšmiai.

Regis, daktaras G.Mortimeris be sutuoktinių žinios apvaisinimui panaudojo savo spermą. K.Rowlette gimė 1981 m., o vėliau pora be jokios papildomos medikų pagalbos susilaukė ir sūnaus.

Pasak „Courthouse News“, ieškinyje minima, kad S.Ashby, H.Fowleris ir du jų vaikai galiausiai iš Aidaho Krioklių persikėlė gyventi į Vašingtono valstiją.

„Kai S.Ashby daktarui G.Mortimeriui pranešė, kad su šeima išsikrausto, šis pradėjo verkti. Daktaras G.Mortimeris žinojo, kad Kelli Rowlette – jo biologinė dukra, tačiau to neatskleidė nei S.Ashby, nei H. owleriui“, – rašoma skunde.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.