Kinijoje aptiktas naujas žmonėms galimai pavojingas virusas – manoma, kad užsikrečiama nuo gyvūnų

Praėjus mažiau nei trejiems metams po COVID-19 viruso atradimo, Kinijos mokslininkai teigia aptikę naują virusą, kuris žmonėms gali būti mirtinas.

 Praėjus mažiau nei trejiems metams po COVID-19 viruso atradimo, Kinijos mokslininkai teigia aptikę naują virusą, kuris žmonėms gali būti mirtinas.<br>  123rf iliustr.
 Praėjus mažiau nei trejiems metams po COVID-19 viruso atradimo, Kinijos mokslininkai teigia aptikę naują virusą, kuris žmonėms gali būti mirtinas.<br>  123rf iliustr.
 Taivano ligų kontrolės centro (CDC) duomenimis, nors šiuo virusu jau užsikrėtė 35 žmonės, nė vienas jų sunkiai nesusirgo ir nemirė.<br> 123rf iliustr.
 Taivano ligų kontrolės centro (CDC) duomenimis, nors šiuo virusu jau užsikrėtė 35 žmonės, nė vienas jų sunkiai nesusirgo ir nemirė.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 6:10 AM, atnaujinta Aug 11, 2022, 6:11 AM

Kol kas neatrodo, kad Langya Henipavirusas, vadinamas tiesiog „Langya“, yra itin pavojingas, kadangi neplinta taip greit, kaip plito COVID-19. Taivano ligų kontrolės centro (CDC) duomenimis, nors šiuo virusu jau užsikrėtė 35 žmonės, nė vienas jų sunkiai nesusirgo ir nemirė.

Kur buvo aptiktas virusas?

Virusas nustatytas Kinijos Shandongo ir Henano provincijose.

Pirmą kartą apie naująjį virusą užsiminta praėjusią savaitę žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbtame tyrime „A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China“ („Zoonozinis karščiuojančių pacientų henipavirusas Kinijoje“) – jame ir buvo pateikti duomenys apie užsikrėtimus. Prie straipsnio kūrimo prisidėjo dvylika skirtingų tyrėjų, dirbančių Kinijoje, Singapūre ir Australijoje.

Kokie šio viruso simptomai?

Daugumai virusu užsikrėtusių pacientų pasireiškia įvairūs į gripą panašūs simptomai – karščiavimas, nuovargis, kosulys, galvos ir raumenų skausmai, apetito praradimas, pykinimas ir vėmimas. Dažniausiai pasitaikantis simptomas buvo nuovargis.

Iš 35 žmonių, kuriems buvo nustatytas virusas, devyniems simptomai nepasireiškė.

Kaip plinta virusas?

Mokslininkai mano, kad virusas zoonotinis – perduodamas iš gyvūnų žmonėms. Daugiausia užsikrėtimų nustatyta kirstukuose, kiek mažiau – šunyse ir ožkose.

Laikraštis „The Tapei Times“ pranešė, kad virusas iš žmogaus žmogui kol kas dar nebuvo perduotas, nors CDC pareigūnai įspėjo, kad situacija gali pasikeisti, jei virusas išplis. Mokslininkai vis dar stengiasi geriau nustatyti viruso kilmę ir jo plitimo būdus. Šiuo metu manoma, kad tie, kuriems virusas buvo nustatytas, savo šeimos narių neužkrėtė.

Taivano CDC direktoriaus pavaduotojas Chuangas Jenas-Hsiangas sekmadienį spaudos konferencijoje sakė, jog agentūra stengiasi sukurti nukleino rūgšties testą, kad galėtų ištirti virusą ir nustatyti jo seką. Komanda taip pat bendradarbiauja su Kinijos žemės ūkio taryba, bandydama nustatyti, ar Shandongo ir Henano provincijose paplitusiose rūšyse galima aptikti ir kitokių virusų.

Atrodo, kad naujo henipaviruso atsiradimas kelia susirūpinimą. Kitų dviejų henipavirusų – Hendros viruso ir Nipah viruso, kuriuos gyvūnai gali perduoti žmonėms – mirtingumo rodikliai gan aukšti. Nuo Hendra viruso yra sukurta vakcina arkliams, tačiau žmonėms skirtos vakcinos, apsaugančios nuo bet kurio iš šių henipavirusų, kol kas nėra. Šie virusai priklauso Paramyxoviridae šeimos viengrandinių RNR virusų grupei.

Parengta pagal „The Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.