JAV federalinė agentūra svarsto galimybę uždrausti dujines virykles

JAV Federalinė agentūra svarsto galimybę uždrausti būstuose naudoti dujines virykles – nes didėja susirūpinimas dėl patalpų taršos, siejamos su vaikų astma, pranešė „Bloomberg“.

JAV Federalinė agentūra svarsto galimybę uždrausti būstuose naudoti dujines virykles.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
JAV Federalinė agentūra svarsto galimybę uždrausti būstuose naudoti dujines virykles.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 1:49 PM, atnaujinta Jan 10, 2023, 1:55 PM

JAV vartotojų produktų saugos komisaro agentūra (CPSC) agentūrai nurodė, kad dujinių viryklių naudojimas kelia „paslėptą pavojų“.

„Galimi įvairūs variantai. Produktai, kurių negalima padaryti saugių, gali būti uždrausti“, – interviu agentūrai „Bloomberg“ sakė CPSC komisaras Richardas Trumka jaunesnysis. Ataskaitoje teigiama, kad agentūra planuoja „imtis veiksmų“, kad išspręstų viryklių keliamos patalpų taršos problemą.

CNN nurodo, kad CPSC jau kelis mėnesius svarsto galimybę imtis veiksmų dėl dujinių viryklių. Spalį R. Trumka rekomendavo CPSC kreiptis į visuomenę su prašymu teikti pastabas dėl dujinių viryklių keliamo pavojaus. Dujinės viryklės siejamos su astma ir kvėpavimo takų ligų pablogėjimu.

2022 m. gruodžio žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad patalpose esančių dujinių viryklių naudojimas susijęs su padidėjusia vaikų astmos rizika. Tyrimo metu nustatyta, kad beveik 13 proc. dabartinės vaikų astmos atvejų JAV yra susiję su dujinių viryklių naudojimu.

R.Trumka agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad CPSC planuoja pradėti viešai teikti pastabas dėl dujinių viryklių keliamo pavojaus. Be uždraudimo, galima rinktis ir kitas galimybes – „nustatyti prietaisų išskiriamų teršalų standartus“.

Jungtinėse Amerikos Valstijose dujines virykles naudoja 35 proc. namų ūkių, o kai kuriose valstijose (pavyzdžiui Kalifornijoje ir Naujajame Džersyje) šis skaičius siekia 70 proc. Kitais tyrimais nustatyta, kad tokios viryklės išskiria daug azoto dioksido, anglies monoksido ir smulkiųjų kietųjų dalelių, kurios be tinkamo vėdinimo gali padidinti koncentracijos lygį patalpose iki nesaugaus lygio.

„Trumpalaikis NO2 poveikis siejamas su vaikų astmos pablogėjimu, o ilgalaikis poveikis, kaip nustatyta, greičiausiai sukelia astmos vystymąsi“, – teigia įstatymų leidėjų grupė, pridurdama, kad dujinių viryklių naudojimas taip pat gali paūminti širdies ir kraujagyslių ligas.

Teigiama, kad šiuo metu agentūra nesiūlė jokių reguliavimo priemonių dėl dujinių viryklių, o bet kokie reguliavimo veiksmai būtų „susiję su ilgu procesu“.

„Agentūros darbuotojai vėliau šiais metais planuoja pradėti rinkti duomenis ir visuomenės nuomonę apie galimus pavojus, susijusius su dujinėmis viryklėmis, ir siūlomus šių pavojų sprendimus, – sakoma komisijos pareiškime. – Komisijos darbuotojai taip pat toliau bendradarbiauja su savanoriškomis standartų organizacijomis, kad išnagrinėtų dujinių viryklių išmetamų teršalų kiekį ir pašalintų galimus pavojus“.

Kai kuriuose JAV miestuose siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, uždrausta prijungti gamtines dujas prie visų naujai statomų pastatų. Tačiau nuo praėjusių metų vasario 20 (iš visų 50) valstijų, kurių įstatymų leidžiamosios valdžios kontroliuojamos vyriausybės, priėmė vadinamuosius „išlygų įstatymus“, draudžiančius miestams uždrausti gamtinių dujų naudojimą.

Buitinės technikos gamintojų asociacija pareiškime CNN teigė, kad sprendimas, kaip išvengti patalpų oro taršos ruošiant maistą, būtų vėdinimo gerinimas.

„Uždraudus dujinius maisto gaminimo prietaisus, būtų panaikinta įperkama ir pageidaujama technologija, naudojama daugiau kaip 40 proc. namų visoje šalyje, – pareiškime sakė pramonės atstovė Jill Notini. – Uždraudus gaminti maistą dujiniais prietaisais, nebūtų išspręsta bendra patalpų oro kokybės problema gaminant maistą, nes gaminant maistą visais būdais, nepriklausomai nuo šilumos šaltinio, susidaro oro teršalai, ypač esant aukštai temperatūrai“.

Amerikos dujų asociacija tinklaraščio įraše gruodį pasisakė prieš gamtinių dujų naudojimo draudimą, teigdama, kad dėl to brangsta būstas, nes „elektra maitinamus namus tenka brangiai modernizuoti“.

Tačiau Joe Bideno priimtame svarbiame Infliacijos mažinimo įstatyme numatyta iki 840 JAV dolerių nuolaida elektrinei viryklei ar kitiems elektriniams prietaisams – ir iki 500 JAV dolerių nuolaida, padedanti padengti išlaidas, susijusias su perėjimu nuo dujų prie elektros.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.